GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
1. Yağda ince kıyılmış soğan pembeleştirilir, üzerine yarım kilo kıyma konur, ocakta hafifçe kavrulur, soğutulur.
2. Soğutulan kıyma üzerine bir çay bardağı çekilmiş ceviz, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber, kimyon ve kırmızı biber katılır, böylece içi hazırlanır.
3. Sıcak suda ıslatılmış ince bulgurun içerisine 250 gram çiğ kıyma, tuz, biber, kimyon, kekik ilâve edilir, iyice yoğrulur.
4. Bu bulgurlu çiğ kıymadan yumurta büyüklüğünde parçalar alarak ıslatılmış avuçlar içerisinde yumurta şeklinde yuvarlanır. Bu arada bir ucundan diğer ucuna kadar işaret parmağı ile burgulamak suretiyle genişletip, mümkün olduğu kadar ince bir hâle getirmeye çalışılır.
Dolmalık biber gibi içi boş olan bu köftelere 1 numaradaki içten doldurulur, ağızları iyice sıkıştırılır. Kaynamakta olan bir tenceredeki suya bu hazırlanan köftelerin hepsi konur. Tencerenin kapağı kapatılıp yirmi dakika kadar haşlanır. Sonra bu haşlanan köftelerin suyu süzülerek çıkarılır. Bir kaşık yağ ile haşlanmış köftelerin her tarafı iyice kızartılır. Tabaklara servis yapılırken kenarlarına ince kıyılmış marul, maydanoz konur.
Haşlama ve içli köfte Türkiye'mizde yaygın olarak yapılan ve mideye zarar vermeyen yemeklerimizdendir.
AKLINIZDA BULUNSUN
Güveç yapmak için kullanılan toprak kapların yemeğe toprak kokusu vermemesi için daha yeni iken içerisine bir bardak kaynar sirke dökmeli ve soğumaya bırakmalıdır.
Yediğiniz etin tadına varmak için, güveç yapacaksanız toprak kapta; ızgara yapacaksanız odun veya kömür közünde yapmalısınız.
0 yorum:
Yorum Gönder