GEREKLİ MALZEME
6 bardak elenmiş un
1 kibrit kutusu büyüklüğünde maya (veya 1 tatlı kaşığı kuru maya)
1 kaşık şeker
Yeterince tuz ve ılık su.
YAPILIŞI
Maya ılık suda eritilir, içerisine bir tatlı kaşığı şeker katılarak karıştırılır.
Altı bardak un elenir. İçerisine hazırlanan maya katılır. Ilık su ve tuz ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Hamur ne kadar emeklice yoğrulursa ekmek o kadar güzel olur. Yoğrulan bu hamur büyükçe bir bez veya çarşafa sarılarak ılıkça bir yerde bir saate yakın kabarması için kapalı olarak bekletilir. Kış aylarında kabarma daha geç olur. O zaman daha küçük bir tencerede su kaynatılır, daha büyükçe ve içinde hamur bulunan tencere su değmeyecek şekilde üzerine oturtulur. Üzeri yine kapatılır, büyükçe bir beze sarılır. Böylece hamurun kabarması çabuklaştırılır.
AKLINIZDA BULUNSUN
- Tuz ve limon suyu hemen bütün pas lekelerini çıkarır.
- Un ile yapılan pasta, kek, kurabiye gibi şeylere biraz limon suyu koymak her zaman faydalıdır.
- Alüminyum kaplarınızı ara sıra limonlu su ile yıkayıp, sonra ılık su ile çalkalayın.
- Hamuru iyi açabilmek için unu iyice yoğurduktan sonra yarım saat kadar dinlendirmek lâzımdır.
- Dinlenmeye bırakılan hamur altının yapışmaması için un serpilmiş bir kaba konur.
- Hamurun üstünün kurumaması için üzerine nemli bir bez örtülür.
1 bayat ekmek
3 yumurta
1 kaşık nişasta
3 kaşık un
1 çay bardağı rendelenmiş az,tuzlu peynir
1 küçük demet maydanoz
1 çay bardağı su
Yeterince tuz
1 su bardağı yağ.
3. Zaman zaman bakılır, hamur istenilen şekilde yani iki misli kabarmışsa; ister topaçlar halinde istenirse uzun olarak şekil verilir, yağlanmış bir tepsiye aralıklı dizilir. Yine kabarmaları için yarım saatten ziyade dinlendirilir.
4. Hamurların kabuk bağlamamaları için üzerine ıslak bez örtülür. Yahut ekmekçilerin haşıl dedikleri, bir tatlı kaşığı un sulandırılır ateşte kaynatılır, duru çorba kıvamında bir hâle getirilir. Bundan fırça ile şekil verilen ekmekler üzerine sürülür. Bunun üzerine arzu edilirse çörek otu, susam serpilir.
5. Ekmek hamurları kabarınca fırına sürülür, pişirilir. Pişmeye, kızarmaya başlayınca hazır olan haşıldan tekrar sürülürse ekmeğin üzeri daha parlak, cilâlı gibi olur.
0 yorum:
Yorum Gönder