GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
5-6 orta boy kabak 200 gram kıyma
1 baş soğan
2 domates
1 çay bardağı pirinç
1 küçük demet maydanoz, dereotu
2 dal nane yaprağı
3 kaşık yağ Yarım kaşık salça Yeterince tuz, karabiber.
1. Kabaklar varsa özel bıçağıyle kazınır. Yine özel bıçakla üzerinde çizgiler yapılır. Ortasından ikiye bölünür, yıkanır. İçleri aynı bıçakla oyulur.
2. Kıyma üzerine, çok küçük olarak domatesler doğranır veya rendelenir. Sonra bir baş soğan çentilir, yıkanmış, ayıklanmış pirinç katılır. Tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz, dereotu, nane serpilir, bir fincan da su ilâvesiyle iyice karıştırılır.
3. Altı düz bir tencerede yağda salça hafifçe kavrulur.
4. Hazırlanan iç ile kabaklar doldurulur. Tencereye yatırarak istif edilir, üzerlerine basacak kadar suyu katılır. Hafif ateşte pişirilir.
5. Arzuya göre servis yaparken üzerine sarımsaklı ya da sarmısaksız yoğurt konur.
NOT: Dolmaların pişirileceği tencere çukursa dolmalık kabaklar diklemesine istif edilir.
ETLİ LAHANA DOLMASI
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
1.5 kilo lahana
500 gram orta yağlı
kıyma 5 kaşık yağ 2 baş soğan
1 çay bardağı pirinç
2 adet domates Yarım kaşık salça Yeterince tuz, karabiber
1 küçük demet maydanoz.
1. Bir baş, aşağı yukarı bir buçuk kilo gelecek şekilde basılınca gevrek ve sert olmayan lahana alınır. Koçanı kesilir. Ortasından ikiye bölünür. Teker teker sarmalı ğa yarayanları ayrılır. Tuzlu suda erimeden orta derecede haşlanır, sudan alınır.
2. Yarım kilo kıymaya iki baş soğan çentilir, iki domates rendelenir. Ayıklanmış, yıkanmış pirinç konur. Maydanozu kıyılır. Tuzu biberi ekilir, bir fincan su ilâvesiyle iyice karıştırılır.
3. Altı düz bir tencereye yağ, salça konur. Ateşte yağla salça hafifçe kavrulur.
4. Sarılacak şekilde bölünmüş lahanalara ceviz büyüklüğünde kıymalı harçtan alınıp bilinen şekilde sarılır.
5. Lahanalar sarıldıkça salçalı tencereye istif edilir. Sarma işi bitip istifi de yapıldıktan sonra üzerine basacak kadar su ilâve edilir. Hafif ateşte kapalı olarak pişirilir.
0 yorum:
Yorum Gönder