GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
250 gram kuşbaşı koyun eti
2 bardak pilâvlık pirinç
5 kaşık yağ
3 bardak su
1 orta boy soğan
Toz halinde bir fiske kakule, bir fiske karanfil, bir fiske tarçın
Yeterince tuz.
1. Ayıklanmış iki bardak pirinç, parmak dayanacak kadar sıcak suda ıslatılır. Yarım ilâ bir saat kadar öylece bırakılır.
2. Bir tencerede dört kaşık yağ üzerine bir soğan çentilir. Bunların üzerine kuşbaşı koyun eti ilâve edilir. Kavrulur, sonra üzerine bir bardak su dökülür, karıştırılır, ağzı kapalı olarak hafif ateşte pişirilir. Pişen etler suyundan ayrılır, suyu süzülür. Bir kaşık yağ içerisinde etler kızartılır.
3. Bir tencereye kalan etin suyu âdi su ilâvesiyle üç bardağa tamamlanır. Tuzu, kakulesi, karanfili, tarçını serpilir, bir defa karıştırılır.
4. Tencerenin dibine kızartılan etler düzgünce dökülür. Islatılan pirinç soğuk su ile iki defa yıkanır, süzülür.
5. Tencere ateş üzerine oturtulur, süzülen pirinç dökülür, üzeri düzlenir. Böylece kızartılmış, pişmiş etler altta kalır. Su sıcak olarak kenarlarından yavaşça dökülür. Tencerenin kapağı kapatılır, iki dakika sonra hafif ateşte yine kapalı olarak suyu çektirilir, karıştırılmaz.
6. Suyunu çeken pilâv ateşten alınır, on onbeş dakika kadar kapalı tutulur. Sonra büyükçe bir servis tabağına ters yüz edilir. Pişen pilâv, etler üstte olmak üzere kubbe gibi bir şekil almış olur. Böylece sofraya getirilir.
0 yorum:
Yorum Gönder