YAPILIŞI
1. Dolmalık düzgün domatesler yıkanır. Koparılmış sap tarafları alta gelmek üzere üst tarafından yarım santim kalınlıkta, bir tarafı kesilir, tam koparılmaz (bir santim kadarı kesilmez), menteşe vezifesi görür. Kapak bu şekilde kesildikten sonra ucu sivri bir bıçakla kapak açılan yerden domatesin iç etrafı kesilir. Bundan sonra da domatesin dış ve dip kısmından bıçak
AKLINIZDA BULUNSUN
Valizlerin bakımı:
Deri valizlerinizi sık sık boy ay in, saplarını silin ve hepsini birden cilalayın. Boya deriyi korur. Plâstik valizlerinizi de sabunlu su ile silin. Valizlerin metal kısımlarını parafin/edikten sonra kâğıda sararsanız paslanmasını önlersiniz.
Paslanmış çivi çıkarmak: inatçı çivi ya da vidanın üstüne biraz gazyağı damlatın. Kolayca çıkar.
yatık olarak iç dip kısmı kesilir, üzerinden orta kısmına bıçak batırılarak iç bütünce çıkarılır, boşaltılır.
2. Kıyma, çentilmiş soğan, ayıklanmış, yıkanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, dereotu, domateslerden çıkarılmış içler küçük küçük doğranarak, harcın içerisine konur. Tuzu, karabiberi ve bir fincan suyu katılarak hepsi iyice karıştırılır.
3. Altı düz bir tencereye yağ ve salça konur, salça hafifçe kavrulur.
4. Bu tencereye içlerini boşalttığımız domatesler kapağından açılarak iki numaradaki harçla doldurulur, kapakları kapatılır. Üç numaradaki yağlı, salçalı tencereye istif edilir. Domateslerin üzerini aşmayacak şekilde su ilâve edilir. Hafif ateşe konur, pirinçler yumuşayıncaya kadar kapalı olarak pişirilir.
NOT: Aynı usulle yeşil domateslerden de dolma yapılabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder