GEREKLİ MALZEME
4 su bardağı elenmiş un, yeterince tuz, su
İçi için:
350 gram kıyma.
2 soğan, 2 domates
2-3 taze biber
Kıyılmış maydanoz, karabiber.
Kızartmak için: 2 su bardağı çiçek yağı.
YAPILIŞI
1. Evvelâ içi şöyle hazırlanır; iki baş soğan ve domatesler rendelenir, taze biberler ince olarak doğranır, kıyma, tuz, maydanoz, karabiber ve az bir su ilâvesiyle koyu bir bulamaç yapılır.
2. Hamuru, un, tuz ve su ilâvesiyle yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığından biraz daha katıca tutulur. Üzerine nemli bir bez örtülür, yirmi dakika kadar bekletilir
3. Dinlenen bu hamurdan cevizden biraz büyükçe hamurlar alarak bezeler yapılır. Bu bezelerden un serpilmek suretiyle oklava ile bıçak sırtı kalınlığında daire şeklinde yufkalar açılır.
4. Açılmış yufkaların içine hazırlanan içten koyup kenarları parmak uçları ile bastırılır, tırtıllı rulet ile kesilerek yarım ay şekli verilir. Kızgın yağda her iki tarafı kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
NOT:
Saç Böreği:
Bu börek, börek haline getirildikten sonra alt ve üstüne hafif yağ sürerek altında ateş olan saç üzerinde de pişirilir. Burdur yöresinde her evde odun ateşi üzerinde pişirirler. Buna "Saç Böreği" denir. Sıcak olarak taze üzümle bağ aralarında yapıp yerler ki pek nefis olur. Şekil olarak dört köşe de olabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder