YAPILIŞI
2 bardak pirinç 5 kaşık yağ
3 bardak su
300 gram koyun eti
1 baş irice soğan
2 orta büyüklükte domates
Et için iki bardaktan biraz az su
Yeterince tuz, karabiber.
1. Ayıklanmış iki bardak pirinç, parmak dayanacak kadar sıcak suda ıslatılır, öylece bırakılır.
2. Bir tencerede üç kaşık yağ, 300 gram kuşbaşı koyun eti, bir çentilmiş soğanla kavrulur, et suyunu çektikten sonra kabuğu soyulmuş iki domates küçük küçük doğranır. Birlikte domateslerin suyu berrak bir hal alıncaya kadar yine kavrulur. İki bardaktan az su katılır, karıştırılır, kapağı kapatılarak hafif ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
3. Etler piştikten sonra üzerine pilâvın tuzu atılır. Üç bardak suyu da konur, kapalı olarak kaynatılır.
4. Islatılan pirinç kırılmadan soğuk su ile birkaç defa yıkanır, suyu iyice süzülür, kaynayan tencerenin ateşi biraz daha yükseltilir, pirinçler, kaynayan etli su içerisine katılır. Karıştırılır, tekrar kapalı olarak kaynamaya bırakılır. Kaynayınca tencerenin altındaki ateş kısılır, kapalı olarak suyu çektirilir. Suyunu çeken etli pilâv ateşten indirilir. Üzerine kalan yağ kızdırılıp dökülür. Kapağı kapalı olarak yirmi dakika kadar demlendirilir. Kapağı açılır, delikli kepçe ile karıştırılır, üzerine karabiber serpilir yine kapatılır. On dakika sonra tekrar karıştırılır, servis yapılır.
0 yorum:
Yorum Gönder