YAPILIŞI
1. Evvelâ patlıcanların içi hazırlanır, şöyle ki:
1 kaşık yağda çentilmiş soğan sararıncaya kadar kavrulur. Domatesin birisi ince doğranarak içerisine konur, tekrar domates öldürülünceye kadar ateşte tutulur. Sonra içerisine kıyma konur, hepsi karıştırılarak kıyma hafifçe ateşte kavrulur, içerisine ince kıyılmış maydanoz, karabiber, tuz serpilir, karıştırılır.
GEREKLİ MALZEME
300 gram kuşbaşı et
2 kaşık yağ
2 orta boy havuç
2 pırasa
3 orta boy patates 1 baş kereviz
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 baş soğan
1 kaşık domates salçası Yeterince tuz ve su.
2. Patlıcanların sap kısmından bir buçuk santim kadar kesilir. Üst ve yanlarındaki yeşil kabuklar soyulur. Patlıcanların üst ve yanlarından ikişer santim şeritler halinde soyulur, üst kısmı yarıdan ziyade yarılır.
3. Tavada kızdırılmış bir fincan yağda kesilen yerler pembeleşinceye kadar ateşte çevirerek kızartılır.
4. Bir tepsi ya da yayvan bir tencereye bir kaşık yağ, yarım kaşık salça konur, ateşte öldürülür. Tepsi veya tencere ateşten alınır. Patlıcanların yarık kısımları üste gelmek üzere dizilir. 1 numarada hazırlanan içten kaşıkla yarık yerlere doldurulur. Kalan bir adet domates dilimler halinde kesilerek patlıcanların üzerlerine döşenir. Tepsiye bir bardak su koyarak hafif ateşte pişirilir.
NOT:
Bazı midelere kızarmış patlıcanlar ağır gelebilir. O zaman patlıcanlar kızartılmadan yapılır. Yalnız suyunu fazla vermek lâzımdır. Biraz geç pişerler. Patlıcanların iki parmak arasında pişip pişmediğini kontrol etmek suretiyle yumuşayıncaya kadar pişirmek gereklidir. Böylelikle karnıyarıklar daha hafif olur.
0 yorum:
Yorum Gönder