.

Taze Fasulyeli Bulgur Pilavı

YAPILIŞI - HAZIRLANMASI •Fasulyelerin kılçıklarını ayıklayıp iyice yıkayın ve süzün. Fasulyeleri 2-3 santim büyüklüğünde parçalar eide edecek şekilde dilimleyin. • Yağı, yemeklik incecik doğranmış soğanları ve incecik halkalar halinde doğranmış biberleri pilav tenceresine koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. • Fasulyeyi ekleyip 5 dakika daha kavurduktan sonra sıcak suyu ilave edin. Tuz ve puibiberi serpin ve fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. 2 adet yeşil sivri biber 2 çay kaşığı tuz, kırmızı pulbiber 2 adet orta boy domates 4 su bardağı sıcak su b(et ya da tavuk suyu kullanmanızı tavsiye ederim) • Soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri ve yıkadığınız bulguru tencereye aktarın. Karıştırıp ocağın altını kısın. • Kısık ateşte, bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp tencerenin kapağı kapalı vaziyette 30 dakika dinlendirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Tırtıl Baklavası

YAPILIŞI - HAZIRLANMASI • Su ve tozşekeri tencereye aktarıp yüksek ısılı ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın. Şurubun koyulaşması için 10 dakika kısık ateşte kaynatın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. • Yumurta, yoğurt, su, sıvıyağ, karbonat ve tuzu yoğurma kabına aktarıp elinizle karıştırın. Unu da azar azar ekleyip pütürsüz ve kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın. • Hamuru eşit büyüklükte 10 adet bezeye ayırın. Üzerlerini temiz bir bezle örtüp oda sıcaklığında 20 dakika bekletin. • Ceviz ve tozşekeri derin bir kaba koyup bir kenarda bekletin. • Bezelerden birini üzerine nişasta serperek oklava yardımıyla incecik ve yufka büyüklüğünde açın. Üzerine 1 yemek kaşığı şekerli ceviz serpiştirin. Yufkayı ortadan ikiye kesin. Oklavayı kesilmiş tarafına yerleştirip sıkıca sararak rulo yapın. Yufkayı oklavanın iki ucundan ortasına doğru toplayarak büzün. Sıkıştırılmış yufkayı yavaşça oklavadan çıkarıp yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. • Kalan bezeleri de aynı şekilde hazırlayarak tepsiye dizin. Tatlıyı 4 parmak uzunluğunda keserek dilimleyin. • Tereyağını bir tavada kızdırın. Yağı, henüz sıcak haldeyken, kaşıkla tepsideki tatlının üzerine gezdirin. Tatlıyı 180 dereye ayarladığınız fırının alt rafında kızarıncaya kadar, 30-40 dakika pişirin. • Üzerine soğuk şurubu gezdirip 30 dakika beklettikten sonra servise sunun. ...

Bezelye Çorbası

YAPILIŞI 1. Bir baş soğan rendelenir, bir tencere içine konan bir kaşık yağla hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. 2. Beş bardak su ve iki bardak ayıklanmış bezelye kavrulmuş soğan içerisine konur, iyice pişirilir. 3. Pişen bezelyeler süzgeçten geçirilir, suyu alınır. Balık Çorbasının terbiyelisi de lezzetli olur. Sofralarvnizın vazgeçilmez unsurlarından biri olan çorbalar, üzerlerine arzunuza göre dökeceğiniz yağda kızarmış kırmızı biber, maydanoz veya naneyle hem görünüş hem de lezzet bakımından daha da güzel olur. 4. Kalan iki kaşık yağla un hafifçe kavrulur. Bunun içerisine kabukları soyulmuş, küçük parçalara kesilmiş domates veya yarım kaşık salça konur, karıştırılarak tekrar pişirilir, beş bardak et suyu ilâve edilir. 5. Süçgeçten geçirilen bezelye suyu ile domatesli veya salçalı et suyu tuz da katılarak hep birlikte karıştırılır. Tekrar beş dakika kadar kaynatılır, sonra servis yapılır. NOT: Bunların üzerine arzuya göre yağda kızarmış kırmızı biber, maydanoz, nane konabilir. ...

Çiftlik Çorbası

GEREKLİ MALZEME 1 topak kıyma (portakal büyüklüğünde) 1 kaşık domates salçası 2 baş soğan 2 orta patates 2 havuç 1 dolmalık sakız kabağı 1 baş kereviz 2 diş sarmısak Yarım fincan un 4 çorba kaşığı yağ 10 bardak et suyu veya su Kâfi miktarda tuz, maydanoz. 6 bardak et suyu 3 orta domates 1 adet büyük soğan 3 kaşık yağ 1 fincan un 1 fincan pirinç 1 bardak su Kâfi miktarda tuz. YAPILIŞI 1. Yağ ile ayıklanmış, ince kıyılmış bütün sebzeler bir tencereye konup, ateşte beş dakika kadar karıştırarak kavrulur. 2. Önce un eklenir, sonra salçası konur. Beş dakika kadar daha karıştırmaya devam edilir. 3. Suyu konur, sebzeler iyice pişinceye kadar ateşte kaynatılır. 4. Kıyma, tuz ve karabiber ile yoğrulur. Fındık büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapılır. Bunlar da çorbanın içerisine katılır. On dakika kadar kaynadıktan sonra ocaktan indirilir, servis yapılırken üzerine kıyılmış maydanoz serpilir...

Sponsor Bağlantılar

Bağlantılar

18 Temmuz 2010 Pazar

Kokoreç 0 yorum

18 Temmuz 2010 Pazar |
KOKOREÇİN YAPILIŞI

Kuzunun ak ve kara ciğeriyle yüreği iyice yıkanır. Suyu süzüldükten sonra parmak kalınlığından biraz kalınca kuşbaşı doğranır.

Tuz, biber, kekik ve rendelenmiş soğan ile karıştırılarak biraz bekletilir. Şişlere geçirilir, şişin iki tarafından ortaya doğru biraz sıkıştırılır.

Kuzunun bağırsağıyla bumbarı güzelce içli dışlı temizlenir, tuzlanır. Bununla şişe geçirilmiş olan yürek ve ciğer parçaları bir baştan diğer başa kadar sıkı sıkı sarılır, ucu bağlanır. Bunun üstüne de karın zarı güzelce sarılır.

Izgarada çevirerek pişirilir. Bu işlem bütan gaz fırınmdakı döner şişlerde de yapılabilir. Aynı zamanda sarma işi bittikten sonra bir tepsiye çörekleme (sarığıburmada olduğu gibi) konarak fırında altlı, üstlü pişirmekle de olur.

Kokoreç iyice piştikten sonra şişten çıkarılarak iki parmak eninde halka halka kesilir, sıcak olarak yenir.

read more

Kayseri Pastırması 0 yorum

KAYSERİ PASTIRMASI

YAPILIŞI

1 Körpe ineğin but kısmından, bel kemiğinin iki tarafından, yâni kuşgömü adı verilen gevrek etlerden iki karış kadar boyunda ve 10-20 santim kadar eninde, iki parmak kadar kalınlıkta parçalar çıkarılır.

Bu parçalar kanları çıkıncaya kadar iyice yıkanır. Bir tahta tekne içerisine konur. Biraz fazlaca tuzlanır. Üzerine baskı konur, 24 saat öylece bırakılır, alt üst edilir, yine baskı ile 24 sat bırakılır.

2. Parçalar üzerindeki kaba tuzu almak için suya sokup az yıkayarak gölgede rüzgârlı bir yere asılır, iki gün havalandırılır (Kış mevisimi ise etin donmamasına dikkat edilir).

3. Münasip bir yere lüzumu kadar tahta uzatılır, pastırmalar ayrı ayrı kuru ve temiz bezlere sarılır, tahtaların üzerine yine ayrı ayrı dizilir. Üzerlerine ayrıca tahta konarak ağır taşlarla baskı yapılır.

4. 3-5 gün kadar devam edecek olan bu baskı ile etin kalan suyu ve kanı tamamen sızıp, akar.

read more

Et Sucuğu 0 yorum

ET SUCUĞU

GEREKLİ MALZEMELER

5 kilo yağlı dana kıyması (kaburga kısmından)

150 gram kırmızı (tatlı veya acı) biber

150 gram kimyon

50 gram karabiber

20 gram yeni bahar

150 gram ince tuz

2 baş sarmısak

Yeterince yıkanmış, temizlenmiş kalın bağırsak.

HAZIRLANMASI VE YAPILIŞI

1. Et makinesinde ince kıyılmış yağlı kıyma bir kaba konur. İçerisine 150 gram arzuya göre acı veya tatlı toz kırmızı biber, 150 gram ince ayıklanıp makinede çekilmiş toz kimyon, 50 gram toz karabiber, 20 gram ince dövülmüş yeni bahar, 150 gram ince tuz, 2 büyük baş soyulmuş, dövülmüş sarmısak karıştırıp iyice yoğrulur. Yoğrulan bu karışım tekrar makineden geçirilir. Üzeri ıslak bir bezle örtülerek serin bir yerde 12 saat kadar bekletilir. (Kış mevsimi sucuk yapmaya daha elverişlidir.)

2. Bekletilen malzeme tekrar yoğrulur. Temizlenip yıkanmış ve kurutulmuş bağırsaklar hazırlanır.

read more

Subye 0 yorum

SUBYENİN YAPILIŞI

1. Kavun mevsiminde iki olgun kavunun çekirdeği alınır. Çekirdeklerin üzerindeki yapışkan madde ve pürüzleri giderilinceye kadar yıkanır.

2. Islak ıslak havanda dövülür veya makineden birkaç defa geçirilir, iyice hamur haline getirilir, yine dövülür. Su katılıp süzülür. Çekirdeklerin iç kısmı ayrılıncaya kadar bu işleme devam edilir. Tekrar bir miktar su katılarak süzülür.

3. Sonra kâfi miktarda şeker katılır, karıştırılır, durulmaya bırakılır, içerisinden şekeri eritilmiş ve durulmuş suyu alınır, soğutulur. Konuklara ikram edilir.

NOT:

Subyeyi sanat haline getirip satanlar granit üstüvanelerden yapılmış bir makinadan birkaç kere geçirmek suretiyle daha kolaylıkla subye yaparlar.

read more

Boza 0 yorum

BOZA

GEREKLİ MALZEMELER

3 bardak bulgur

3 bardak şeker

2 kahve fincanı pirinç

1 bardak eski boza veya kibrit kutusu kadar yaş maya.

YAPILIŞI VE HAZIRLANMASI

1. Bulgur ayıklanıp yıkanır. Üzerine bol su dökülerek bir gece öylece bırakılır.

2. Ertesi gün bulgurlar iyice ezilip yumuşayıncaya kadar pişirilir (Suyu az gelirse biraz su ilave edilir). Pirinç de aynı şekilde iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır.

3. Bulgur ve pirinç tel süzgeçten üzeri kaşıkla bastırılarak geçirilir.

4. Elekten geçirilen bulgurla pirinç hafif ateş üzerine oturtulur. Karıştırılarak şekeri katılır, içindeki şekerin erimesi temin edilir. Ocaktan alınır.

5. Ocaktan alınan malzemeler ılık bir hal alıncaya kadar zaman zaman da karıştırmak suretiyle bekletilir. Ilıyınca varsa bir bardak evvelce yapılmış boza, yoksa kibrit kutusu kadar yaş maya ılık suda ezilerek katılır, karıştırılır.

Ilık bir yerde ağzı kapalı olarak, hatta kapağın üzerine bir bez örterek mayalanması için 2-3 gün bekletilir. Bu iki üç gün içerisinde arasıra karıştırılır. Göz göz olunca içilecek hale gelmiş olur. Sonra serin bir yerde tutulur.

AKLINIZDA BULUNSUN

Kesik limonun saklanması:

Limonun üzerine tuz dökün. Böylece, limonu ikinci bir kullanım için bozulmadan saklayabilirsiniz. Limonu, kesik kısmı aşağıda kalacak şekilde bir tabağa koyun. Üzerine ters çevrilmiş bir bardak kapatın.

read more

Sarma Aşı 0 yorum

SARMA AŞI (Naneli, cevizli)

GEREKLİ MALZEMELERİ

2 su bardağı pilavlık bulgur, 1 çay bardağı zeytinyağı 2 orta irilikte soğan 2 kaşık tahin ya da ezilmiş haşhaş

2 fincan kıyılmış ceviz 1 fincan rendelenmiş

peynir, 1 yemek kaşığı kuru nane Yeterince tuz, kırmızı biber

3 su bardağı su.

YAPILIŞI VE HAZIRLANMASI

Çok ince çentilmiş soğan, bir çay bardağı zeytinyağında hafifçe kavrulur.

Üzerine ayıklanmış yıkanmış bulgur dökülür, beş dakika hafif ateşte karıştırarak kavurmaya devam edilir. Üzerine üç bardak sıcak su ve yeterince tuz dökülür, karıştırılır.

Suyunu çekinceye kadar kapalı olarak hafif ateşte pişirilir. Suyunu çekince ateşten indirilir. Üzerine ceviz, peynir, nane, kırmızı biber ve tahin dökülür, karıştırılır. Bir müddet demlenmeye bırakılır.

4. Taze üzüm yaprağı zamanında ise yapraklar haşlanır. Hep birlikte bir sini etrafında oturulur, pişen pilav ortaya konur. Haşlanmış yapraklar da oturanların önüne taksim edilir.

Herkes elinde bir kaşıkla haşlanmış yaprak üzerine bu pilavdan alır, yaprak üzerine koyarak sarar ve yer. Böylece samimi bir hava içerisinde sarma aşı sarılır sarılır yenir.

read more

Pestiller 0 yorum

PESTİLLER

YAPILIŞI

En çok erik, kayısı ve zerdaliden yapılır. Yufka biçiminde kurutulmuş bir ezmedir. Pestil, parça parça koparılıp kuru yemiş gibi yenirse de, daha çok ezilip suyla karıştırarak hoşafı yapılır.

KAYISI, ZERDALİ, ERİK PESTİLLERİ

Bu meyveler tam olgun iken toplanır. Pestil daha ziyade taze olarak satılmayan ve gösterişsiz meyvelerden yapılır.

Erikler sert çeşitlerden ise haşlanarak yumuşatılır. Bu meyveler ayrı olarak yapılabildiği gibi karışık olarak da işlenir.

Meyveler evlerde bulunan kevgir ve ilistirlerden geçirilerek kabuk ve çekirdeklerinden ayrılır. Et ve şıra kısımları altta toplanır. Bu ezme, tepsilerin altları yağlanarak incecik tabaka halinde dökülür, üzeri düzlenir. Güneşte kurutulur.

Kurutulduktan sonra dilimler halinde kesilir, üstüvane şeklinde dürülür, kapalı sandıklarda saklanır. Yahut rutubetsiz havadar bir yerde muhafaza edilir. Lüzumunda parçalanır, ılık suda eritilir. Şeker ilavesiyle sofraya getirilir. Pilav ve börek gibi yemeklerle yenir.

DUT PESTİLİ

Bir de dut pestili vardır. Dut ağacı olan evlerde dutların akıp, telef olmamaları ve bir değer kazanmaları için pestil yapılır. Dut pestilini yapmak için evvela dutun suyu çıkarılır. Sonra ateşte kaynatılır.

Yine hafif yağlanmış tepsilere dökülerek güneşte kurutulur. Genellikle dut pestiline şırası kaynatılırken % 5 kadar nişasta katılarak pişirilir. Bezler üzerinde güneşte kurutulur.

AKLINIZDA BULUNSUN

Gözlük camlarınızın buğulanmasını önlemek ve temizlemek için:

Gözlük camının her iki yüzünü de kuru sabunla ovuşturun, sonra pamuklu kuru bir bezle silin. Gözlük camınız çizildiyse, birkaç damla sirke ile yıkayın, çizik kaybolacaktır.

read more

Nohut Ezmesi 0 yorum

NOHUT EZMESİ

GEREKLİ MALZEMELER

2 bardak nohut 2 orta boy soğan 1.5 fincan zeytinyağı 1 bütün limon veya sirke

1 küçük demet maydanoz Yeterince tuz.

YAPILIŞI VE HAZIRLANMASI

1. Bir gün önceden iki bardak nohut ayıklanır, bol tuzlu suda ıslatılır.

2. Ertesi gün nohutlar yıkanır, tekrar bol su koymak suretiyle iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra soğuk sudan geçirilir.

3. Pişen nohutlar kabuklarından bir bir çıkarılır. Biraz tuz serpilerek helva gibi ezilir.

4. Tabaklara güzelce yayılır, üzeri düzeltilir. Önce ince halkalar halinde soğan serpilir. Zeytinyağı dökülür, limon sıkılır veya kâfi miktarda sirke gezdirilir. En sonunda ince kıyılmış maydanoz serpilir, servis yapılır.

AKLINIZDA BULUNSUN

Diş fırçalarını da temizlemek gerekir: Uzun müddet kullandığınız diş fırçalarında macun birikmeleri olur. Özellikle fırçaların dip taraflarında kuruyarak kötü görünüm veren macunları çıkarmak için, fırçaları tuzlu suya batırıp bir süre beklemek kâfidir.

read more

Kısır 0 yorum

KISIR

GEREKLİ MALZEMELERİ

2 su bardağı ince bulgur

1 demet taze soğan (5 adet)

1 kuru soğan

2 orta büyüklükte domates

2 dal taze nane

1 limon

1 küçük demet maydanoz

1 çay kaşığı acı kırmızı biber

Yeterince tuz

Bir miktar marul veya asma yaprağı

1 çay bardağı zeytinyağı

HAZIRLANMASI VE YAPILIŞI

1. Ayıklanmış ince bulgur evvelâ ılık suyla yıkanır. Suyu süzülür. Üzerine iki bardak kaynar su dökülür, karıştırılır, ağzı kapatılarak bir müddet bırakılır.

2. Yeşil soğanlar küçük küçük doğranır. Maydanoz, nane kıyılır. Domatesin kabukları soyularak o da küçük parçalara doğranır.

3. Bulgurun kapağı açılır. Üzerine kırmızı biber, rendelenmiş kuru soğan, tuz katılarak yoğrulur.

4. Bunun üzerine 2 numaradaki malzemeler eklenir, hepsinin üzerine zeytinyağı dökülür, limon sıkılır, iyice kaşıkla karıştırılır.

5. Servis yapılırken tabakların kenarlarına haşlanmış asma yaprağı veya çiğ olarak yıkanmış marul yaprakları konur. Öylece servis yapılır.

read more

Fava 0 yorum

FAVA

GEREKLİ MALZEMELER

2 bardak kırılmış kabuğu soyulmuş kuru bakla

2 orta büyüklükte soğan

1 limon

2 çay bardağı zeytinyağı

1 çay kaşığı şeker Yeterince tuz

1 küçük demet maydanoz.

HAZIRLANMASI VE YAPILIŞI

1. Bir gün önce favalık bakla yıkanır, ıslatılır.

2. Soğanlar rendelenir. Az zeytinyağında hafif pişme hali alıncaya kadar kavrulur.

3. Kavrulmuş soğanların üzerine dört bardak su konur, kaynamaya bırakılır.

4. Islatılan baklaların suyu süzülür. 3 numaradaki malzemeler üzerine dökülür. Şeker ve yeterince tuz konur, karıştırılır. İyice hamur gibi pişirilir.

5. Pişen bu baklalar süzgeçten geçirilir. Servis tabaklarına alınır. Üzerine kalan zeytinyağı gezdirilir. Yanlarına limonun dörtte biri sıralanır. Arzuya göre yeşil veya siyah zeytinle süs yapılır, üzerine kıyılmış maydanoz serpilir.

NOT: Yapılan bu fava dörde bölünür.

AKLINIZDA BULUNSUN

Kutu konserve alırken dikkat edilecek en önemli nokta:

Kutunun alt ve üstünün kabarık olmamasıdır. Kabarık olan kutular konservenin bozulmuş olduğunun belirtisidir. Çünkü kabaran konserve kutuları hava almış olacağından içinde mikropların çok çabuk üredikleri, bu üreyen mikropların da tehlikeli zehirlenmelere yol açacakları aşikârdır.

Kutusu açılan konserveler de (sağlıklı olmak şartiyie) hemen bir defada pişirilmelidir.

Kokular:

Buzdolabınıza koyacağınız bir parça vanilyalı pamuk, kötü kokuları yok edecektir. Bir parça odun kömürü de aynı işi görecektir.

Yıkanabilir renkli kumaşların solmaması için:

Yıkama suyuna biraz tuz katınız, renklerini aynen korurlar.

read more

Ekmek Dolması 0 yorum


EKMEK DOLMASI

GEREKLİ MALZEMELER

1 adet özel olarak yapılmış dolmalık ekmek (Ramazan'da İzmir'de yapılır)

250 gram orta yağlı koyun kıyması

2 baş soğan 2 kaşık yağ Yarım kaşık salça

1 küçük demet maydanoz

Yeterince tuz, karabiber.

YAPILIŞI ve HAZIRLANMASI

1. Bir gün evvel alınan dolmalık ekmek üzerinden domates dolmasında olduğu gibi yuvarlak bir kapak çıkarılır. İçerisindeki iç alınır.

2. İçler el ayaları arasında ovalanmak suretiyle pirinç taneleri kadar parçalar haline getirilir.

3. Yağda çentilmiş soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur, kıyması katılır, hafifçe onunla da kavrulur. Maydanoz, tuz, karabiber, bir fincan su ile hepsi beraber yoğrulur.
4, Bir tencerede bir kaşık yağ ile salça kavrulur. Bunun üzerine ekmek içi ile 3 numaradaki malzemeler karıştırılır. Sade kabuk halinde kalan ekmekler doldurulur. Ekmekten kesilen kapak kapatılır. Tencereye oturtulur, varsa bir bardak et suyu, yoksa bir tablet tavuk suyu bir bardak su ile ateşe konur. Kapağı kapatılır, pişirilir. Zaman zaman ekmeğin üzerine yanlardan alınan et suyu dökülür. Yirmibeş dakika kadar hafif ateşte pişirilir.

read more

Çiğ Köfte 0 yorum

ÇİĞ KÖFTE

YAPILIŞI

1. Islatılmış, suyu süzülmüş bulgur, kıyma ile iyice yoğrulur, âdeta koyu bir macun haline getirilir.

2. Tuz, karabiber, kimyon, rendelenmiş soğan, kıyılmış maydanoz, kırmızı biber salçası, domates salçası katılarak yoğurmaya devam edilir. Ara sıra elle çok az su vermek suretiyle bulgurlar yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Tadına tuzuna bakılır, az ise, az olan malzemeden ilâve edilir (Tuzu, biberi gibi).

3. Köftelerin yoğurma işi bitince küçük lokmalar alınarak elle sıkılır. Bir servis tabağına yeşil marul yaprakları döşenir, onun üzerine köfteler aralıklı olarak sıralaranır. Köfteler ne kadar çabuk yenirse o kadar iyi olur.

NOT: Kullanılacak kıyma yağsız ve sinirsiz etten iki bıçakla kıyılarak yapılırsa köfte daha leziz olur.

-Bir de et tahta tokmakla dövülerek, et tahtası üzerinde iyice hamur gibi eriyinceye kadar bir işlem yapılır ki bu da güzel olur.

- Kıymayı hazır alacaksak et iki üç defa ince makineden geçirilir, köfteler öyle yapılır.

ÇİĞ KÖFTE (Diyarbakır usulü) YAPILIŞI

1. Karabiber, salça, kimyon, pul biber, yarım kilo ince köftelik bulgur yıkanmadan konur. Elle, bulgur yumuşayıncaya kadar, ara sıra bir bardak sudan dökmek suretiyle yoğrulur.

2. Yumuşayan bu karışım içerisine yağsız kıyma, yeterince tuz katılarak bir saat daha devamlı yoğrulur.

AKLINIZDA BULUNSUN

Çocukları düzene nasıl alıştırmalı?

Çocukları tertibe alıştırmak için her şeyden önce onlara iyi örnek olmalıdır. Annesi ve babası düzenli olan çocuk ister istemez küçük yaştan düzene alışır. Aynı zamanda çocuğa eşyanın değerini, yapılacak veya yapılmayacak şeyleri öğretmek gerekir. Çocuk, koltuk ve kanepelerin üzerinde dolaşılmayacağım, eşyaları kirletmenin, parçalamanın doğru olmadığını, her tarafın dağıtılmaması gerektiğini bilmelidir. Çocuk çok küçük yaşta bile eşyalarını kendi toplamaya alışmalıdır. Ancak bu şeklide düzenli ve tertipli olur.

3. Son olarak ince kıyılmış soğan ve maydanoz katılır, karıştırılır.

4. Bu işler bittikten sonra köfteler halinde elle sıkılarak bir tabağa döşenmiş yeşil marul yaprakları üzerine sıralanır. Hemen yenirse daha lezzetli olur. Onun için bu köfte yeneceği zamana yakın yapılmalıdır.

NOT: Bir evvelki çiğ köftede anlatıldığı gibi kıyma ki bıçak arasında kıyılırsa etin suyu kaçmayacağından daha lezzetli olur. Fakat bu beceri isteyen bir iştir, onun için kıymayı birkaç defa ince ilistirli et makinesinden geçirmek icabeder.

read more

Burdurun Meşhur Haşhaş Helvası 0 yorum

BURDUR'UN MEŞHUR HAŞHAŞ HELVASI

YAPILIŞI

1. Pekmez ateş üzerine konur. Kaynatılmak suretiyle koyulaştırılıp, ağda haline getirilir. Ağdanın kıvama gelip gelmediğini anlamak için soğuk su üzerine kaşıkla ağdadan bir damla damlatılır, top halinde düşüp öylece kalırsa ağda kıvama gelmiş demektir.

2. Bu ağda içerisine evvelce temizlenmiş, yıkanıp, kurutulmuş haşhaş dökülür. Bir iki dakika tekrar ateşte tahta kaşıkla karıştırılarak kaynatılır, ateşten alınır.

3. Ilık hale gelinceye kadar bekletilen bu karışımdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp, düz ve temiz iki taş arasında haşhaş tohumları ezilinceye kadar altlı üstlü dövülür. Bıçak sırtından biraz kalınca yaprak haline getirilir, hafifçe dürülerek servis tabağına istif edilir. Diğer parçalar da aynı şekilde dövülür, dürülür.

NOT: Aynı işlemlerle dövülmüş cevizden ceviz helvası da yapılır. Burdur'da bu helva genellikle pekmezden yapılır. Çünkü pekmezinh kendine has kokusu ile daha nefis olur. Pekmez, haşhaş ve ceviz karışımı ile de yapılır. Sade şekerle yapılacaksa şekeri ağda haline getirirken yeterince limon suyu veya limon tuzu koymak gereklidir

GEREKLİ MALZEME

500 gram sinirsiz, yağsız dana kıyması

1 orta büyüklükte soğan

5 kaşık acı biber salçası

2 kaşık domates salçası

Yeterince tuz, karabiber, kimyon 1 demet maydanoz

1 çorba kaşığı kuru nane

2 su bardağı ince bulgur.

GEREKLİ MALZEME

500 gr. ince bulgur 5 tane yeşil soğan 500 gr. yağsız, sinirleri alınmış dana etinden kıyma

Yeterince karabiber, pul halinde acı kırm
ızı biber, kimyon 2 kaşık domates salçası, 1 bardak su 1 demet maydanoz.

read more

Batırık 0 yorum

BATIRIK

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

2.5 bardak ince bulgur

100 gram tahin 1 demet maydanoz 6-7 adet taze soğan 1 küçük demet taze nane

1 çorba kaşığı salça

2 limon suyu

1 kaşık kırmızı biber Asma yaprağı veya

marul Yeterince tuz.

GEREKLİ MALZEME

2 bardak pekmez 2 bardak haşhaş.

1. İnce bulgur yıkanır, iki bardak su ile ıslatılır. Bulgur yumuşayıp şişince bir kevgire alınıp suyu iyice süzülür, elle sıkılıp suyu biraz daha giderilir.

2. Bir tepsiye dökülür, tahini katılır. Kırmızı biber ve tuzu ilâve edilir. İnce kıyılmış maydanoz, nane ve soğan da üzerine eklenir, birlikte iyice karıştırılır. Sonra iki limonun suyu sıkılarak tahta kaşıkla tekrar iyice karıştırılır. Bir saat öylece bırakılır.

3. Diğer tarafta salamura veya taze asma yaprağı, rengi dönünceye kadar haşlanır. Yoksa marul yaprakları yıkanıp hazırlanır. Servis tabaklarına alınır. Batırık kaşık kaşık yaprağın içine konarak yenir.

read more

Badem Ezmesi 0 yorum

BADEM EZMESİ

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1. Beşyüz gram badem içi kaynar suda birkaç dakika tutulup, kabukları çıkarılır. İyice kurutulur. Makinayla gayet ince çekilir veya partiler halinde havanda hamur gibi bir hal alıncaya kadar dövülür.

2. Beşyüz gram pudra şekeri, dövülmüş badem ve bir yumurtanın sarısı ile iyice yoğrulur, macun gibi olur.

3. Bu malzemelerden fındık gibi parçalar koparıp düz bir yerde yuvarlayarak üstüvanecikler (silindircikler) yapılır. Sonra bunlar birbiri üzerine düzgünce sıralanarak kaldırılır.

4. Yahut şekil verilen ezmeler tepsiye dizilip orta sıcaklıktaki bir fırında iki dakika kadar pişirilir, hemen çıkarılır. Bu şekilde fırınlanan ezme daha dayanıklı, daha gevrek olur.

NOT:

Bu ezmeler aynı usulle ceviz, fındık ve fıstık ile de yapılabilir.

2 bardak şeker

Yarım bardak su

2 bardak dövülmüş

ceviz 2 bardak ince irmik

read more

Yumurtalı Kurabiye 0 yorum

YUMURTALI KURABİYE

GEREKLİ MALZEMELER

1 paket margarin (250 gr.)

3 yumurta

1 bardak pudra şekeri

1 çay kaşığı karbonat

1 çay bardağı kıyılmış fındık

Aldığı kadar un.

HAZIRLANMASI VE YAPILIŞI

Bir kapta yağ ve pudra şekeri karıştırılarak süre uzatılır ve kabartılır.

Bu yumuşatılmış şekerli yağ içerisinf; yumurta kırılır, iyice karıştırılır. Üzerine elennrş un ve karbonat katılır hepsi güzelce yoğrulur. ı hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır. ,amur yumuşak ise un ilâvesiyle istenilen katılığa getirilir.

Bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp kurabiye şekli verilir. Üzerlerine bir kaptaki fındıktan bastırarak fındıkla örtülmesi temin edilir. Bu kurabiyeler az yağlanmış tepsiye aralıklı olarak döşenir. Orta sıcaklıktaki fırında pişirilir.
500 gr. badem içi 500 gr. pudra şekeri 1 yumurta.

read more

Un Kurabiyesi 0 yorum

UN KURABİYESİ

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1 paket erimiş margarin (250 gr.) 1 bardak pudra şekeri 3.5 bardak elenmiş un

1 çay kaşığı kabartma tozu

2 çay kaşığı tarçın tozu.

1. Bir kapta eritilmiş, ılık bir haldeki yağ ile pudra şekeri âdeta krem haline gelinceye kadar elle karıştırılır.

2. Üzerine un, kabartma tozu, tarçın katılarak katıca bir hamur oluncaya kadar yoğrulur. Yoğurma işlemi en az aralıksız yarım saat kadar sürmelidir.

3. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp avuçta sıkılır sonra mermer ya da muşamba örtülmüş bir masa üzerinde parmak uzunluğunda şekil verilir. Hafif yağlanmış bir tepsiye aralıklı sıralarken açık bir S harfi biçimine getirilir.

4. Çok hafif ısıdaki fırında üzeri kızartılmadan beyaz halde pişirilir. Fırından çıktıktan sonra servis tabaklarına alınır, üzerine pudra şekeri serpilir.

read more

Nişasta Kurabiyesi 0 yorum

NİŞASTA KURABİYESİ

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

2 yumurta

1 paket (250 gr.) margarin

1 fincan elenmiş un

1 su bardağı toz şeker

1 paket kabartma tozu

Yarım kilo elenmiş nişasta.

1. Önce yağ yakılmadan hafif ateşte eritilir.

2. Eritilen yağa toz şeker katılır. İkisi birlikte aşağı yukarı onbeş dakika güzelce karıştırılır.

3. Bu karıştırılan şekerli yağa iki yumurta kırılır, yine iyice elle karıştırılır.

4. Bu karışıma bir fincan un dökülür, üzerine kabartma tozu serpilir ve karıştırmaya devam edilir.

5. Devam edilen bu karıştırma esnasında nişasta diğer elle aralıklı olarak avuç avuç bitinceye kadar konur.

Katılaşınca elle yoğrulmaya başlanır. Yumuşak bir hal alınca, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elle sıkıştırarak düz bir yerde (mermer, muşamba gibi) yuvarlanıp çubuk şeklinde uzatılır. Uzatılan bu hamurun iki ucu birleştirilerek halka şekli verilir. Birleştirilen bu kısma ağartılmış badem hafifçe bastırılarak yerleştirilir.

6. Bu halkalar az yağlanmış bir tepsiye (pişerken kabaracağından) aralıklı olarak dizilir. Çok hafif ısıdaki fırında üzeri kızartılmadan pişirilir. Fırından çıkınca üzerine pudra şekeri serpilir.

NOT:

Nişasta Kurabiyesi uzun zaman bozulmadan duran, misafire ikramda yüz güldüren nefis bir kurabiyedir. Tarif ettiğimiz şekilden başka, kolayınıza gelen şekillerde yapabilirsiniz.

3 yumurta

1 paket margarin (250 gr.), 1 kaşık yoğurt

1.5 bardak şeker

1 paket kabartma tozu, 1 limon kabuğu rendesi

1 çay bardağı çekilmiş fındık

Alabildiği kadar un.

read more

Lor Kurabiyesi 0 yorum

LOR KURABİYESİ

YAPILIŞI

1. Bütün malzemeler karıştırılarak yoğrulur, unu ayarlı katılır. Yumuşakça bir hamur elde edilir.

2. Kurabiye şekli verilerek hafif yağlı tepsiye aralıklı dizilir. Orta ısıdaki fırında pişirilir. Soğuyunca servis yapılır.

read more

Kolay Kurabiye 0 yorum

KOLAY KURABİYE

GEREKLİ MALZEME YA PİLİSİ

1 çay bardağı çiçekyağı 1 çay bardağı eritilmiş

margarin 1 yumurta (sarısı içine,

akı üzerine) 1 çay bardağı yoğurt ya

da süt 1 limon kabuğu rendesi,

1 fiske tuz

1 paket kabartma tozu 1.5 çay bardağı şeker Aldığı kadar un.

Sıvı malzemeler bir kaba konur. Üzerine bir buçuk çay bardağı şeker ilâve edilir, hepsi birlikte iyice karıştırılır. Bunların üzerine alabildiği kadar un, tuz, kabartma tozu eklenir, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur tutulur.

Bu hamurdan ceviz kadar parçalar alınarak avuçlar arasında kurabiye şekilleri verilir. Yağlanmış bir tepsiye, kurabiyelerin üstü yumurtaların dövülmüş akına batırılıp aralıklarla sıralanır. Yumurta akı bulaşan kısımlara toz şeker serpilir. Tepsi fırına verilir, pişirilir.

GEREKLİ MALZEME

Yarım kilo tuzsuz lor peyniri, 3 yumurta

1 paket margarin (250 gr.), 2 bardak şeker

1 kahve kaşığı kabartma tozu, aldığı kadar elenmiş un.

read more

Fındıklı Bisküvi 0 yorum

FINDIKLI BİSKÜVİ

GEREKLİ MALZEME Y A PILIŞI

3 bardak un

1 paket margarin (250 gr.)

2 bardak pudra şekeri

1 çay bardağı ince çekilmiş fındık

2 yumurta

1 çay kaşığı kabartma tozu

1 yemek kaşığı kakao.

Üzerine:

Yarım bardak iri çekilmiş fındık.

1. Un elenir, bir çay kaşığı kabartma tozu serpilir. Unun ortası açılır.

2. Margarin hafifçe ısıtılarak yumuşatılır üzerine pudra şekeri katılır. Yumurtalar kırılır. Birbirine iyice karıştırılır, unun ortasına boşaltılır.

3. İnce çekilmiş fındık ilâve edilerek hepsi birlikte yoğrulur.

4. Bu hamurdan iki yumurta kadar alınır, içerisine kakao konur. Ayrı olarak iyice yoğrulur. Bir tarafa konur.

5. Elde edilen bu hamur merdane ile yarım santim kalınlıkta açılır, şekilli kalıplarla kesilir.

6. Dört numaradaki kakaolu hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar alınır, elde bilye gibi yuvarlanır. Kalıpla şekil verilen bisküvilerin ortasına konur, biraz bastırılıp oturtulur.

7. Bisküviler aralıklı olarak hafif yağlanmış tepsiye sıralanır. Üzerlerine yumurtanın sarısı sürülür. İri çekilmiş fındık serpilir. Orta sıcaklıktaki fırında pişirilir.

read more

Ev Kurabiyesi 0 yorum

EV KURABİYESİ

GEREKLİ MALZEME

1 paket margarin (250

gr.) ya da sade yağı 1 bardak toz şeker 1 bardak yoğurt 1 yumurta 1 çay kaşığı kabartma

tozu 1 çay bardağı çekilmiş

ceviz veya fındık Aldığı kadar elenmiş un.

YAPILIŞI

1. Yağ eritilmeden şekerle iyice yoğrulur.

2. Yumurta, yoğurt, elenmiş un, kabartma tozu katılarak hepsi birlikte kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir (Burada unun miktarı verilmedi, hamur kulak memesinden yumuşak olursa biraz daha un koymak suretiyle istenilen katılığa getirilir).

3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak elde yuvarlanır. Hafif yağlanmış bir tepsiye aralıklı olarak dizilir. Üzerlerine yumurtanın yalnız sarısı sürülür. Çekilmiş ceviz veya fındık konur, hafifçe parmak uçlarıyla bastırılır.

4. Orta sıcaklıktaki fırında pişirilir.

read more

Ev Bisküvisi 0 yorum

EV BİSKÜVİSİ

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1 çay bardağı yoğurt

2 çay bardağı yağ 2.5 çay bardağı şeker 2 yumurta

2 tatlı kaşığı amonyak tozu

Alabildiği kadar elenmiş un.

1. Yaklaşık bir kiloya yakın un elenir, ortası açılır, yoğurt, yağ, şeker, yumurta, amonyak tozu katılır, yoğrulur. Hamur biraz katıca olarak tutulur.

2. Hamurlar parçalara ayrılır, topan yapılır. Merdane ile yarım santim kalınlıkta açılır. Bunlar istenilen şekilde üçgen, dörtgen veya şekilli kalıplarla kesilir. Ya da ucunda kalıp bulunan bir et makinesinden geçirmek suretiyle ince uzun şekillerde bisküvi yapılır.

3. Üzerine yumurtanın akı sürülür, fırına verilir, pişirilir.

NOT:

Tuzlu yapılması istenirse şeker katılmaz, yeterince tuz katılır. Bu bisküvi aylarca dayanabilir.

read more

Çiçek Kurabiyesi 0 yorum

ÇİÇEK KURABİYESİ

YAPILIŞI

1. Birinci bölümdeki malzemelerin hepsi birlikte karıştırılır. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde etmek için o nisbette un konur, güzelce yoğrulur.

2. Hamur merdane ile yarım santim kalınlıkta oluncaya kadar açılır. Bardakla yuvarlaklar halinde kesilir. Ortaları da bir ilâç tüpü ile kesilir ve çıkarılır.

3. Kızgın çiçekyağında hem yuvarlak kısım, hem de ortadan çıkan kısımlar kızartılır. Servis tabaklarına kurabiyeler alınırken önce delikli yuvarlak konur, sonra ortasından alınan parça delikli yuvarlağın üzerine konur. Böylece iki kademeli bir şekil alır. Hepsinin üzerine de pudra şekeri serpilerek servis yapılır.

AKLINIZDA BULUNSUN

Televizyon ekranının temizliği:

Televizyonunuzun ekranını, yumuşak, nemli bir bezle temizleyebilirsiniz. Ekranda statik elektrik meydana geldiği için, başka eşyalara göre daha fazla toz çeker. Bu bakımdan sık sık silmek gerekir. Televizyon, ekranı silinirken sönük olmalıdır.

Bütün limonun saklanması:

Limonları bir kaba doldurup, tamamen örtülünceye kadar üzerine tuz dökün. Böylece limonları hiç bozulmadan bir m üddet saklayabilirsiniz.

Limonları su dolu tir kaba koyup, bu suyu her gün değiştirerek de tazeliklerini koruyabilirsiniz.

read more

Acı Badem Kurabiyesi 0 yorum

ACI BADEM KURABİYESİ

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

3 bardak ağartılmış tatlı badem

5 adet ağartılmış acı badem

3 yumurtanın akı

1 yemek kaşığı un

2 bardak pudra şekeri.

Ağartılmış bademler şekerle karıştırılıp bir havanda dövülür. Bu biraz zordur. En iyisi bademleri çok ince bir hale getiren makineden geçirmektir. İnce, âdeta hamur gibi bir hale getirilen bademler bir kaşık un ve pudra şekeri ile karıştırılır.

2. Yumurtaların akı güzelce çırpılır. Bir numaradaki malzemelerle karıştırılır. (Adeta hamur gibi bir iki dakika yoğrulur.)

3. Bir tepsi üzerine düzgünce bir kâğıt serilir. Bu hamurdan kaşıkla ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, aralıklı olarak sıralanır. Üzerleri hafifçe ıslatılmış elle düzeltilir. İstenirse üzerlerine yarımşar badem yerleştirilir.

4. Orta sıcaklıktaki fırında pişirilir. Soğuyunca altındaki kâğıtlardan çıkarılır.

NOT: Bir de bu kurabiyelerin ucuza yapılanları vardır.

Bunun için gerekli malzemeler: Beş adet ağartılmış acı badem, bir bardak ağartılmış tatlı badem, iki bardak un, iki yumurta akı, bir fincan durulmuş küllü su, iki bardak pudra şekeri.

Önce yumurta akı dövülür, içerisine küllü su, pudra şekeri, un ve çok ince olarak makineden geçirilmiş bademler katılarak güzelce karıştırılıp, yoğrulur. Hamur katı ise biraz daha su ilâve edilir. İstenilen yumuşaklık elde edilir. Diğer işlemler yukarıdaki gibi yapılır.

read more

Yoğurtlu Kek 0 yorum

YOĞURTLU KEK

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1 bardak şeker

3 yumurta

1 paket kabartma tozu (veya 2 kahve kaşığı karbonat)

1 bardak yoğurt

1 bardaktan iki parmak eksik çiçek yağı

3 bardak un

1 fiske tuz

Yarım bardak dövülmüş ceviz.

1. Şekerle yumurta güzelce çırpılır.

2. İçerisine yoğurt katılır, onunla da iyice karıştırılır. Bir bardaktan eksik çiçek yağı katılır, yine karıştırılır,

3. Elenmiş un, tuz ve bir paket kabartma tozu karıştırılır, (kabartma tozu yoksa iki kahve kaşığı karbonat katılır) 2 numaralı malzemeler içerisine dökülür, tekrar karıştırıcı bir telle malzemeler top top kalmayıncaya kadar iyice karıştırılır.

4. Sonunda içerisine yarım bardak dövülmüş ceviz katılır, karıştırılır. Hafifçe yağlanmış kek kalıbına dökülür, fırına verilir, pişirilir. Fırından çıkarılıp biraz soğutulduktan sonra kalıptan çıkarılır. Dilimler halinde kesilerek servis yapılır.

read more

Üzümlü Kek 0 yorum

ÜZÜMLÜ KEK

YAPILIŞI

1. Beş yumurta şekerle ılık bir yerde telle iyice çırpılır.

2. Elenmiş un, limon kabuğu rendesi, vanilya, ayıklanmış, yıkanıp kurutulmuş çekirdeksiz üzüm ve kuş üzümü hep birlikte harmanlanır, yumurtalı şekere ilâve edilir, iyice karıştırılır.

3. Kalıbın her tarafı yağlanır, birkaç dakika sonra kalıbın içerisine bir avuç un atılır, kalıp sallanarak unun her

tarafa bulanması sağlanır, artan un olursa kalıptan bir yere dökülür. Yağlanıp, unlanmış kalıba kek dökülür, üzeri düzeltilir, hemen önceden orta sıcaklıkta kızdırılmış fırına verilir. İyice pişirilir.

Fırından alınır, soğuyunca kalıptan kenarları bir bıçakla gezdirilerek ayrılır ve bir yere aktarılır. Üzerine pudra şekeri serpilir, dilimlere keserek servis yapılır.

NOT:

Keklerde bazen üzümler dibe çöker. Bunu önlemek için, üzümlerin bir kısmını unla karıştırmak, sonra diğer malzemelerle harman yapmak, diğer yarısını da kek kalıba konarken üzerine serpmek lâzımdır.

read more

Tahinli Kek 0 yorum

TAHINLİ KEK

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

2 su bardağı şeker 1.5 su bardağı çiçek

yağı 1 su bardağı yoğurt

3 su bardağı un 3 yumurta

6 yemek kaşığı tahin (3'ü hamurun üzerine)

1 paket kabartma tozu.

1. İki su bardağı şeker ile üç yumurta iyice çırpılır. Diğer malzemeler de eklenip karıştırılır.

2. Yağlanmış kek kalıbına veya yağlanmış tepsiye karışan malzemeler dökülür, düzlenir. Üzerine ayrılan tahin dökülür, sürülür, hepsinin üzerine de susam serpilir. Bekletilmeden fırına verilir, pişirilir.

NOT: Kekler kalıba tam doldurulmaz. Kabarma payı daima göz önünde tutulur.

AKLINIZDA BULUNSUN

Keki kalıptan çıkarmak içinKeki kalıptan kolayca çıkarmak için, fırından çıkarıldıktan sonra 15 dikaka kadar kabıyla ıslak bir bezin üzerinde bekletin, sonra bıçağı kekin çevresinde dolaştırarak kalıbı ters çevirip keki dışarı alın.

Kalıbın dışını soğuk suyla ıslattığınız bezle silmek de işinizi kolaylaştırır. Keki pişirmeden önce bitkisel yağla yağlayın, yada altına yağlı kâğıt serin.

GEREKLİ MALZEME

5 yumurta, 1 bardak un

1 bardaktan biraz eksik şeker

1 fincan ayıklanmış çekirdeksiz üzüm

1 fincan kuş üzümü (ayıklanmış)

1 fincan pudra şekeri

1 küçük paket vanilya

1 miktar limon kabuğu rendesi.

read more

Şeftali Rulo Pasta 0 yorum

ŞEFTALİLİ RULO PASTA

GEREKLİ MALZEME YAPI LIŞI

3 yumurta

1 çay bardağı şeker

2 çay bardağı un

1 su bardağı şeftali

marmelat ı 1 çay bardağı kıyılmış

fındık 10-15 tane ağartılmış

bütün fındık 1 kaşık tereyağı Yarım çay kaşığı tuz Yarım çay bardağı

pudra şekeri:

1. Tuz, şeker, yumurtalar karıştırılır, köpük haline gelinceye kadar çırpılır. İçerisine elenmiş 2 çay bardağı un azar azar karıştırılarak yedirilir.

2. Dikdörtgen bir tepsi yağlanır.üzerine bir yağlı kâğıt serilir. Yağlı kâğıdın da üzeri yağlanır. Bir numaradaki karışık malzemeler tepsideki yağlı kâğıdın üzerine dökülür, spatula ile tepsinin üzerine düzgünce yayılır. Bir çay bardağının yarısından fazla kıyılmış fındık hamur üzerine serpilir, elle hafifçe basarak yerleştirilir. Kızgın fırına verilir. On dakika kadar pişirilip fırından çıkarılır. Nemli bir bez üzerine başaşağı edilir. Böylece altta olan yağlı kâğıt üste gelir. Yağlı kâğıt pişen pandispanyanın üzerinden zedelenmeden alınır.

3. Hemen üzerine marmelâtın yarısından fazlası dökülür, yayılır. Pandispanya henüz ılıkken yanlamasına sarılır. Böylece marmelât pandispanya katları arasında kalır. Sarılırken yanlardan marmelât taşacak olursa spatula ile alınır. Hemen rulo kuru bir beze sarılır, soğuyuncaya kadar bekletilir ve açılmaması sağlanmış olur.

4. Rulo pasta, sarılı bezden alınır. Servis tabağına konur. Kenardan taşan ve kalan marmelât rulonun üzerine sürülür. En üste, kalan kıyılmış fındık serpiştirilir. Aralarına her bir dilime denk gelecek şekilde bütün fındıklar dizilir. Hepsinin üzerine de pudra şeker ekilir. Keskin bir bıçakla dilimler halinde kesilir, servis yapılır.

NOT:

Pasta rulo yapılırken uzunlamasına (mevsimi ise) muz konursa kesilirken daha hoş bir görünüm sağlar.

AKLINIZDA BULUNSUN

- Kek kalıbını yağlıyacağım diye elinizle veya fırçayla yağı süreıseniz gereksiz yere yağı harcarsınız ve ziyan olmasına yol açarsınız. Oysa, kek kalıbınızın dibine biraz yağ koyun fırına sürerek eritin. Kalıbı sallayarak yağın her tarafına bulaşmasını sağlayın.

- Fırına sürdüğünüz kek kalıbının altına biraz tuz koyarsanız kalıbın yanmasını önlersiniz.

read more

17 Temmuz 2010 Cumartesi

Sandiviç Bisküvisi 0 yorum

17 Temmuz 2010 Cumartesi |
SANDVİÇ BİSKÜVİSİ

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

3 bardak un 1 fincan erimiş tereyağı 1 bardak pudra şekeri

3 yumurta

Yarım kibrit kutusu yaş maya

1 bardaktan biraz eksik süt

1 fiske tuz.

1. Maya, bir kapta bir fincan sütle ezilir. Bir fincan unla karıştırılır, bir tarafa konur, kabarıncaya kadar bekletilir.

2. Kalan un hamur tahtasına konur, ortası açılır, bir bardak pudra şekeri, tuz, yağ ve yumurta unun açılan kısmında elle iyice karıştırılır. Sütün kalanı ve maya katılır, iyice yoğrulur. Üzeri örtülerek mayalanmaya bırakılır.

3. Mayalanıp, kabaran hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp elde yuvarlanır. Merdane ile ortası şişkince oval şekil verilir.

4. Hafif yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilir, ılık bir yerde kabarması için tekrar bekletilir.

5. Kabarınca üzerlerine yağla karışık yumurtanın sarısı sürülür, hafif sıcaklıktaki fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.

6. Fırından çıkarılınca tam soğumadan (yumuşak kalması için) üzerine yaş bez örtülür.

read more

Katlı Pasta 0 yorum

KATLI PASTA

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

2 yumurta

1 fincan eritilmiş margarin

1 fincan şeker

1 fincan süt

1 yemek kaşığı (silme) toz amonyak

Aldığı kadar un.

Kreması için:

1 su bardağı şeker

2 çorba kaşığı un

3 çorba kaşığı kakao 1 küçük paket vanilya

1 yumurta

2 bardak su.

1. Amonyak süt içerisinde eritilir, sonra bir fincan şeker katılır, karıştırılır.

2. Bir numaralı malzemeler içerisine iki yumurta kırılır, eritilmiş yağ katılır, karıştırılır.

3. Kulak memesi katılığında bir hamur oluşturacak kadar un katılır, iyice yoğrulur.

4. Hamur sekiz eşit parçaya bölünür, sekiz beze yapılır. Her bir bezeden merdane ile bir tabak büyüklüğünde yuvarlak yufkalar açılır. Bu yufkalar orta sıcaklıktaki fırında birer birer hafifçe pişirilir ve çıkarılır.

5. Kreması için, şeker, un, kakao, yumurta, yarım su bardağı su ile vanilya güzelce çırpılarak karıştırılır. Bu karışıma iki bardak su ilâvesiyle ocakta bir tahta kaşıkla karıştıra karıştıra kıvamlıca bir muhallebi pişirilir. Soğumaya bırakılır.

read more

İncirli Kek 0 yorum

İNCİRLİ KEK

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1 bardak fındık büyüklüğünde doğranmış kuru incir.

1 bardaktan az eksik kaynar su

100 gram margarin (1 paketin yarısından az)

1 bardak şeker

Yarım bardak dövülmüş ceviz

1 çay kaşığı karbonat

3 yumurta

1 çay kaşığı tarçın tozu

1.5 bardak un

1 fiske tuz.

1. Yıkanmış, başları koparılmış, kurulanmış incirler fındık büyüklüğünde doğranır, bir bardak ölçülür.

2. İncir, yağ, şeker, bir fiske tuz, bir bardak dolusuna yakın kaynar su ile karıştırılıp, biraz soğuyuncaya kadar bekletilir.

3. İki numaralı malzemeler içerisine, dövülmüş yarım bardak ceviz, elenmiş un, karbonat, tarçın, üç yumurta ilâve edilerek iyice karıştırılır.

4. Yağlanmış bir tepsiye veya yağlanmış kalıba dökülerek fırında pişirilir.

5. Fırından çıkarılır soğutulur, alt üst edilir, münasip dilimler halinde kesilerek servis yapılır.

read more

Havuçlu Kek 0 yorum

HAVUÇLU KEK

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

125 gram margarin (1/2 paket)

3 adet havuç (orta boy)

4 yumurta

1.5 çay bardağı şeker

1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz

3 çay bardağı un

1 paket kabartma tozu

1 limon kabuğu rendesi.

1. Un düz bir yere elenir. Üzerine kabartma tozu serpilir. Ortası açılır, eritilmiş yarım paket yağ, şeker, dört yumurta konur. Hepsi iyice karıştırılır.

2. Buna rendelenmiş havuç, bir çay bardağı ceviz, rendelenmiş limon kabuğu ilâvesiyle tekrar karıştırılır.

3. Yağlanmış kek kalıbına konup orta sıcaklıktaki fırında pişirilir.

4. Kekin pişip pişmediğini anlamak için kekin tam ortasına bir çöp saplanır, kekten çöpe bir şey yapışmazsa pişmiş demektir.

5. Kek soğumaya yakın kalıptan çıkarılır. Servis tabağına konur. Dilimler halinde kesilerek servis yapılır.

read more

Yumurta Akı İle Dondurma 0 yorum

YUMURTA AKI İLE DONDURMA

YAPILIŞI

1. Süt kaynatılır, şekeri katılır. Şeker süt içinde eritilir, ateşten indirilir.

2. Ayrı bir tencerede altı yumurtanın yalnız beyazı bir tel dövücü ile iyice dövülür. Varsa bu işlem elektrikli karıştırıcı ile de daha güzel yapılır. Yumurtalar köpük köpük oluncaya kadar makine ile karıştırılır.

3. Dövülmüş yumurtaların beyazı azar azar sıcak halde bulunan şekerli süte karıştırılır. Hepsi birlikte hem karıştırmaya devam edilir, hem de savurmak suretiyle soğutulur. En sonunda vanilya katılır. Bir iki sefer vanilya ile karıştırıldıktan sonra dondurmak için bir kaba aktarılır, kaymaklı dondurmada olduğu gibi işleme devam edilir.

AKLINIZDA BULUNSUN

Sabahlan bir bardak su içmek:

Baş ucunuzda daima odanın sıcaklığında bir bardak su bulunmalıdır. Ne soğuk, ne de sıcak olan bu su, aç kamına içildiğinde çok yararlı olur. Karaciğeri, böbrekleri rahatsız olanlar için maden suyu öğütlenebilir. Yataktan kalkmadan önce içilen bu bir bardak ılık su, insanın midesini uyarır, bağırsaklarını harekete geçirir, adeta içini yıkar.

Sucuğun kabuklarını kolayca soymak için:

Sucuğu ıslattıktan sonra suyu sıkılmış bir beze sarın, on dakika bekleyin kabukları kolayca soyulacaktır.

read more

Limonlu Dondurma 0 yorum

LİMONLU DONDURMA

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

3 limon suyu

2 bardak su

1 limon kabuğu rendesi

1 bardak toz şeker.

1. Bir tencereye bir bardak şeker, bir limon kabuğu rendesi konur, şekerle karıştırılır, âdeta limon kabuğunun rengi şekere çıkartılır.

2. Sonra limon kabuğu rendesi yedirilmiş şekere iki bardak su katılır. Bir tahta kaşıkla karıştıra karıştıra iyice şekerler eritilir. Hepsi bir tülbentten süzülür.

3. Tülbentten geçirilen bu malzemeler üzerine üç limon suyu süzülerek karıştırılır.

4. Bu karışım buzdolabına konacak kap içerisine dökülür. Soğutucusu yükseltilmiş buzdolabına konur. Zaman zaman karıştırılır, kenarları içe devrilir, dondurulur.

read more

Kremalı Dondurma 0 yorum

KREMALI DONDURMA

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

2 bardak süt Yarım bardak toz şeker

4 yumurta sarısı 1 fiske vanilya.

1. Bir tencereye üç yumurtanın sarısı, bir yumurtanın beyazıyla sarısı ve bir fiske vanilya tozu katılarak beş dakika kadar telle çırpılır.

2. Diğer taraftan şekerle süt kaynatılır, ateşten indirilir.

3. Çırpılan yumurtanın sarısı ve bir yumurtanın beyazıyla, dövülmüş olan yumurtalar şekerli süte azar azar bir taraftan da telle çırparak yedirilir.

4. Hepsi birlikte ateşte karıştıra karıştıra kaynama derecesine gelince ateşten indirilir. Savurarak soğutulur.

5. Soğuyan bu malzeme bir kutuya boşaltılıp buzluğa konur. Kaymaklı dondurmada olduğu gibi işlem yapılır.

NOT:

1 numaradaki işlem yapılırken bir yemek kaşığı nişasta ile birlikte dövülürse dondurmamız daha güzel olacaktır.

read more

Kaymaklı Dondurma 0 yorum

KAYMAKLI DONDURMA

YAPILIŞI

1. Temiz bir kap içerisinde süt kaynatılır, sonra şekeri katılır yine kaynatılır. Az bir su ile salep eritilir, kaynayan şekerli suya sicim gibi akıtılır, bir taraftan da top top olmaması için dikkat edilir. Karıştırılarak iyice pişirilir.

2. Ateşten alınır, bir kepçe ile karıştırıp, savurarak soğutulur.

3. Soğutulan bu malzeme bir kutuya dökülür. Buzdolabının buzluğuna konur. Soğutucunun ayarı artırılır. Onbeş yirmi dakika sonra çıkarılır. Donmuşsa kenarları sıyrılır, karıştırılır. Yine buzdolabının buzluğuna konur. Böylece her onbeş dakikada bir çıkarılır, kenarlarındaki kısımlar bıçakla kazınır, karıştırılır. Bu karıştırma tahta kaşıkla yapılırsa daha iyi sonuç verir. Hatta tahta kaşıkla karıştırıp dövmek dondurmanın daha da sakızlaşmasını sağlar. Dondurma katı, sakız gibi olunca buzluktan alınır, servis yapılır.

NOT: En çok yenen dondurma kaymaklı dondurmadır.

AKLINIZDA BULUNSUN

Arı sokmasına karşı: Ne cins arı olursa olsun, arı sokunca bir soğan veya sarımsağı ikiye bölerek arı sokan yere sıkıca sarmalı, derhal acısı geçer ve iyileşir.

Şeftali kabuklarını kolay soymak için: Şeftalileri birkaç saniye kaynar suya batırın, hiç zorluk çekmeden kolayca soyulduklarını göreceksiniz.

read more

Kavunlu Dondurma 0 yorum

KAVUNLU DONDURMA

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1 kilogram kokulu kavun

1 su bardağı şeker 1 bardak su.

Kavun kesilir, çekirdekleri ayıklanır, kabukları soyulur. Bir karıştırıcı ile şeker ve bir bardak su katılarak karıştırılır, içinde ezilmedik kavun parçası varsa onlar da iyice ezilir, düzgünce bir sıvı haline getirilir, ikinci işlem dondurma kaplarına konup, bilindiği gibi dondurma yapmaktır.

GEREKLİ MALZEME

5 bardak süt (Koyun sütü tercih edilmelidir)

1 bardaktan biraz fazla şeker (250 gram)

3 gram (1 tatlı kaşığı) saf salep.

read more

Çikolatalı Dondurma 0 yorum

ÇİKOLATALI DONDURMA

YAPILIŞI

1. Bir kapta üç yumurtanın sarısı, bir çay bardamı şeker, (Sıcak su üzerinde ayrı bir kaba konup evvelce rendelenmiş, eritilmiş) çikolata, telle veya karıştırıcı makine ile iyice dövülür. 2 Bardak nişasta sütle kaynatılır

2. İki bardak kaynar süt, bir numaradaki malzemeler içerisine yavaş yavaş katılır, telle karıştırıp dövülür.

3. Ateşe konur, kaynama derecesine gelinceye kadar karıştırılarak pişirilir (fazla bekletilmez, çünkü ateşte bu malzemelerle duran süt kesilebilir) hemen ateşten alınıp, savurarak solutulur.

4. Soluyan bu malzemeler bir kaba konup buzdolabında kaymaklı dondurmada tarif edildiği üzere dondurulur.

read more

Bademli Dondurma 0 yorum

BADEMLİ DONDURMA

YAPILIŞI

1. Ağartılmış bademlere bir kaşık şeker katılarak karıştırılır. Partiler halinde havanda dövülür. İyice inceltilir, adeta macun haline getirilir. (Bu işlem makineyle çekilerek de yapılır, o zaman şeker katılmaz.)

2. Ayrı bir kapta dört adet yumurtanın sarısı şekerle iyice karıştırılır, telle dövülür. Bir tarafa bırakılan macun halindeki bademler de katılarak tekrar hep birlikte karıştırılır.

3. Evvelce kaynatılan süt azar azar iki numaradaki malzemeler içerisine bir taraftan da telle karıştırarak dökülür.

4. Hepsi ateş üzerine oturtulur, bir taraftan yine telle dipten, her taraftan karıştırılır. Kaynama derecesine kadar ateş üzerinde tutulur, hemen ateşten alınır. Savurarak soğutulur.

5. Sonra dondurma yapılacak kaplara dökülür, bilindiği üzere buzdolabının buzluğunda dondurulur.

NOT: Fındıklısı da kavrulmuş tuzsuz fındıktan aynen bademlisi gibi yapılır. Yeşil Antepfıstıklısı da aynı işlemlerle, yalnız dondurmacılarda görülen, yeşil renkli, sağlığa zararı olmayan şeker boyasından bir iki damla katmakla yapılır.



GEREKLİ MALZEME

2 bardak süt

1 çay barda/ıı şeker 50 gram çikolata

3 adet yumurtanın sa rısı, 1 kaşık nişasta.

Çikolatalı dondurma iki kaşık toz kakao ile de yapılır, şöyle ki; birinci işlem yapılırken kakao ilâve edilir. Yahut hem kakao hem de rendelenip eritilmiş çikolata konarak yapılır, o zaman bir kaşık kakao ve otuz gram kadar çikolata yeterlidir.

read more

Sütlü Elmasiye 0 yorum

SÜTLÜ ELMASİYE

GEREKLİ MALZEME

500 gram vişne

5 yaprak balık tutkalı

3 bardak su

1,5 bardak şeker.

YAPILIŞI

1. Once süt ateşte kaynatılır, ateşten alınır.

2. Beş yaprak balık tutkalı, az bir ılık su içerisinde eritilmeye bırakılır.

3. Üç adet yumurtanın yalnız sarısı köpürünceye kadar bir telle iyice çırpılır, içerisine bir bardak şeker, süt ve tutkal katılır, hepsi iyice karıştırılır.

4. Ateşe konur, devamlı karıştırılır. Bir taşım kaynatıldıktan sonra ateşten indirilir.llıyıncaya kadar bekletilir. Badem yağıyla yağlanmış kalıplara veya sütlaç kaplarına doldurulur. Buzdolabına konur. Soğuyunca çıkarılır.

Kalıplarından veya sütlâç kaplarından ters yüz edilerek boşaltılır. Çıkarılırken şekillerinin bozulmaması için kapları sıcak suda birkaç dakika tutup boşaltmak daha emniyetli olur.

AKLINIZDA BULUNSUN

Cilalı eşya üzerindeki su lekesi: Cilalı eşya üzerine dökülen suyun bıraktığı lekeleri çıkarmak için; biraz petrol içerisine gayet ince sofra tuzundan atarak eritmeli; bir bez batırarak lekeyi silmelidir.

read more

Portakallı Elmasiye 0 yorum

PORTAKALLI ELMASİYE

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1.5 bardak şeker

1 limon

6 portakal

5 yaprak balık tutkalı

2 bardak su.

GEREKLİ MALZEME

4 bardak süt

5 yaprak ince balık tutkalı

3 adat yumurtanın sarısı

1 barda'; şsker (Arzuya gere fazlalaştırılabilir.

1. Bir kaba portakalların ve limonun suyu sıkılır.

2. Ilık suda beş yaprak balık tutkalı ıslatılarak eritilir.

3. Bir tencereye iki bardak su, bir buçuk bardak şeker katılır, ateşte eritilir.

4. Ateşte erimiş olan şekerli suya; portakal ve limon suyu ile erimiş balık tutkalı katılır. Ateşte kaynamak üzere iken indirilir, ılımaya bırakılır. Ilıyınca kalıp veya kâselere boşaltılır. Aynen diğer elmasiyelerde olduğu gibi kaplarıyla buzdolabında dondurulur.

5. Elmasiyeler donunca buzdolabından çıkarılır. Sıcak su içerisine kaplarıyla oturtulur, üç dakika kadar öylece bekletilir. Sonra buradan alınarak servis tabaklarına ters yüz edilir, yine buzdolabına konur. Servis yapılacağında çıkarılır, servis yapılır.

read more

Çilekli Elmasiye 0 yorum

ÇİLEKLİ ELMASİYE

YAPILIŞI

1. Bir kilo çilek saplarından ayıklanır. Kumları giderilinceye kadar yıkanır.

2. Bir tencereye dört bardak su konup, 1.5 bardak şekerle kaynatılır, ateşten indirilir, çileklerin üzerine dökülür. Ağzı kapatılıp, öylece bir saat kadar bırakılır.

3. Diğer bir kapta bir bardak ılık su ile balık tutkalı eritilir.

4. Yumurtanın beyazı, bir limonun suyu ve eritilmiş balık tutkalı karıştırılarak hafif ateşte bir müddet kaynatılır ve süzülür.

5. Diğer tarafa bırakılan çileklerle karıştırılır. Kâselere ya da kalıplara dökülür. Buzluğun altına veya buz dolabının herhangi bir yerine konup donması sağlanır.

6. Kalıplardan ya da kâselerden boşaltırken, kalıp ve kâseler sıcak suya birkaç dakika oturtulup, kaplar tersine çevri'erek servis tabaklarına boşaltılır.

AKLINIZDA BULUNSUN

Banyoları temizlemek:

Banyoların içinin pırıl pırıl, tertemiz olmasını isterseniz haftada bir sıcak sirke ile yıkayınız. Sirkeyi ateşte kaynattıktan sonra banyonun içine dökerek bir bezle iyice siliniz, sonra temiz su ile yıkayınız.

GEREKLİ MALZEME

1 kilo çilek

4 bardak su

1.5 bardak şeker

5 yaprak elmasiyelik saf balık tutkalı

1 bardak tutkalı eritmek

için ılık su

3 yumurtanın beyazı 1 limon suyu.

read more

16 Temmuz 2010 Cuma

Bademli Elmasiye 0 yorum

16 Temmuz 2010 Cuma |
BADEMLİ ELMASİYE

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1,5 bardak şeker

1 bardak ağartılmış badem

5 adet ağartılmış acı badem

4 bardak süt

5 yaprak balık tutkalı.

Bademler kaynar suda bir müddet tutulur. Kabukları soyulmak suretiyle ağartılır. Bademler makineden geçirilmek veya havanda dövülmek suretiyle iyice ezilir. Hamur haline getirilir. Önce az bir ılık suda ıslatılan balık tutkalı, şeker ve süt hafif ateşe konur, bademler de ilave edilerek bir taşım kaynatılır. Hepsi ince elekte süzülür. Ilık bir hal alınca kalıplara dökülür. Buzdolabında dondurulur. Sofraya götürmeden önce birkaç dakika sıcak suda kaplarıyla tutulur; ters yüz ederek servis tabaklarına aktarılır.

read more

Paluze 0 yorum

PALUZE - PELTE

GEREKLİ MALZEME YAPI LIŞI

4 bardak su 1 bardak şeker 1 fincan nişasta Dövülmüş tarçın veya ağartılmış badem.

1. Dört bardak suya bir bardak şeker katılır, kaynatılır.

2. Kaynamakta olan sulu şekere soğuk suda ezilmiş, eritilmiş nişasta sicim gibi akıtılarak bir taraftan da tahta kaşıkla çabuk çabuk karıştırarak dökülür. Hepsi birlikte koyu bir kıvam ve cam gibi bir görünüm alıncaya kadar pişirilir. Sonra bir tepsiye alınarak soğutulur.

3. Baklava dilimleri gibi kesilir. Tabaklara alınıp üzerine tarçın serpilir. Yahut tepsiye dökülen paluze soğumadan üzerine ağartılmış bademler sıralanır, soğumaya bırakılır. Daha sonra istenilen şekilde kesilerek servis tabaklarına alınır.

NOT: Bu pelteler meyve suları katılarak da yapılır. Herhangi bir meyvenin suyu ya da şurubu katılırsa ona göre isim alır.

AKLINIZDA BULUNSUN

Ekmek içi ile hazırlanmış sandviçleri, üst üste koyarak, nemli ve iyice sıkılmış bir peçeteye sararsanız, uzun zaman taze oiarak muhafaza edebilirsiniz.

Süt içerisine limon suyu sıkı'rsa süt hemen kesilir.

read more

Limon Jölesi 0 yorum

LİMON JÖLESİ

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

Yarım paket margarin (125 gram)

1 yumurta

3 kaşık nişasta

2 limon suyu ve kabuklarının rendesi

1.5 su bardağı şeker

3 bardak su.

1. Yumurta çırpılır. İki limon suyu ve kabuklarının rendesi, bir buçuk bardak şeker, üç kaşık nişasta ile iyice karıştırılır. Üç bardak su eklenir, tekrar karıştırılır.

2. Malzemeler soğuk iken tencere ateşe oturtulur. Ara vermeden karıştıra karıştıra pişirilir. Yağı konur, tekrar karıştırarak bir taşım daha kaynatılır, ocaktan indirilir, servis tabaklarına bölünür.

3. Üzerlerine dövülmüş badem, ceviz, fındık bunlardan her hangi birisinden serpilerek servis yapılır.

read more

Koruk Jölesi 0 yorum

KORUK JÖLESİ

GEREKLİ MALZEME

4 bardak koruk suyu 4 bardak şeker.

YAPILIŞI

1. Koruklar irileşip, suları arttığı zaman bunlardan jöle yapmak mümkündür. Çünkü olgun üzümün şırasında donma olmaz. Böylelikle olgun üzümlerden jöle yapılmaz. Koruklar çok küçük iken de suları pek çıkmaz. En uygun zaman, korukların irileşmesi ve ben düşme zamanıdır.

2. Böyle koruklar toplanır, yıkanır, saplarından kopanlır, taneler haline getirilir. Ezilir, presten geçirilir.

3. Bu şıranın dört bardağına dört bardak şeker katılır. Kuvvetli ateşte savrularak kaynatılır. Kıvamı geldiğinde ateşten indirilir.

Kavanozlara sıcak sıcak doldurulur.

Koruk jölesi sarı, açık yeşil renkte, lezzetli, mayhoş

bir jöle olur.

read more

Kayısı Veya Erik Peltesi 0 yorum

KAYISI VEYA ERİK PELTESİ

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1. Olgun kayısılar yıkanır, çekirdeklerinden çıkarılır. Bir süzgeçten geçirilir. Süzgecin içerisinde kayısının etli kısımları mıncıklanarak ve bir taraftan da üzerine su dökülerek kayısılar iyice süzgeçten geçirilir.

2. Bir tencereye şeker katılır, üzerine kayısıların suyu dökülür. Ateşe konur, karıştırılarak şeker eritilir.

3. Bir bardaktan az su ile ezilen nişasta bilindiği gibi karıştırılarak katılır. Tahta kaşıkla onbeş dakika kadar karıştıra karıştıra pişirilir, ocaktan indirilir, servis kâselerine taksim edilir.

NOT:

Erik peltesi, özellikle olgun, kırmızı eriklerden yapılırsa daha nefis olur. Miktarları kayısıda olduğu gibidir.

read more

Frenk Üzümü Jölesi 0 yorum

FRENK ÜZÜMÜ JÖLESİ

YAPILIŞI

1. Frenk ve Bektaşi üzümleri jöle yapılmasında en çok kullanılan meyvelerdir. İyi, olgun meyveler emaye bir kapta bir miktar su ile kaynatılır. Üstü örtülerek ertesi güne kadar bırakılır. Ertesi gün süzülerek suyu alınır. Bekletilir, berraklaştırılır. Posası yine marmelât yapmada kullanılır.

2. Bir kilo şıraya dört bardak şeker konur. Harlı ateş üzerinde karıştırılarak ve köpükleri alınarak kıvamlaştırılır. Elma jölesinde anlatıldığı gibi tam kıvamı bulup bulmadığı kontrol edilir. Kıvamını bulmuşsa sıcak olarak kavanozlara doldurulur.

NOT:

Bektaşi üzümü şırasına üçte bir oranında frenk üzümü şırası katılırsa, elde edilecek jöle daha lezzetli olur.

read more

Erik Jölesi 0 yorum

ERİK JÖLESİ

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1kilo erik

3 bardak şeker.

1. Sağlam erikler çöplerinden ayıklanır, temizce yıkanır. Bıçakla parçalanır. Mümkünse çekirdekleri çıkarılır.

2. Çok az, yani eriklerin üzerini basacak kadar su ile erikler çekirdekleri çıkarılmış olsalar bile çekirdekleriyle yumuşayıncaya kadar haşlanır, ocaktan indirilir.

3. Sıcak halde iken seyrek dokunmuş bir bez içerisine konur, sıkılır. Suyu çıkarılır. Şıranın altı bardağına üç bardak şeker hesabiyle katılır, birlikte kaynatılır. Elma jölesindeki tarifimiz üzerine jöle yapılır.

NOT:

Koyu renkli, kokulu ve az olgun eriklerden daha iyi jöle olur. Burada kalan posa çok az olacağından elmalarda olduğu gibi marmelât yapılmaz. Bununla birlikte başka meyvelerin posası varsa kalan çekirdekli erikler daha geniş delikli bir kevgirden geçirilir, alta geçen kısım şeker katılarak bilindiği üzere marmelât yapılır, değerlendirilir.

Hatırlanacağı üzere, jölelerde, çıkan bütün şıralar dinlendirmek suretiyle berraklaştınlır, daima bu berrak suyu kullanılır. Çünkü jölenin cam gibi şeffaf olması makbuldür.

GEREKLİ MALZEME

1 kilo frenk üzümü şırası 4 bardak şeker.

read more

Elma Jölesi 0 yorum

ELMA JÖLESİ

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

10 elma suyu

3 bardak şeker.
1 • Fazla sulu, mayhoş elmalardan daha iyi jöle yapılır.

Böyle elmalar yıkanır, çürük ve bereli kısımları kesilerek, çıkarılır. Elmalar bıçakla parçalandıktan sonra az bir miktar su ile bir tencerede yumuşayıncaya kadar haşlanır. Şırası çıkarıldıktan sonra geri kalan posa kısmı atılmaz. Bu posalar geniş delikli kevgirden geçirilir; kabuk ve çekirdekleri ayrılır. Kevgirin altında toplanan et kısmına da şeker katılır, marmelât yapılır.

2. Elmanın şırası dinlendirilerek durultulur. Sonra bu durultulmuş berrak kısım derin olmayan yayvanca bir kaba konur. Kuvvetli, alevli ateşte şekerle pişirilmeye başlanır. Jöle pişirirken devamlı karıştırılarak savrulur, havalandırılır. Jölenin pişmesi ne kadar çabuk olursa donması o kadar kolay olur. Şeker konunca meydana gelen köpükler alınır. Jöle boncuklar halinde kaynamaya başlayınca birkaç damla bir tabağa alınır. Damlalar yayılmadan donar ve parmaklar arasında uzarsa jöle olmuş demektir.

3. Jöle ateşten indirilir. Sıcak halde iken temiz kavanozlara doldurulur. Kavanozların ağzına ispirtoya batırılmış parşömen kâğıdı konur ve kapağı üzerinden kapatılır. (Tabii bu kapama işi jöle soğuduktan sonra yapılır.)

NOT:

Haşlama işi biten elmalar bir torba, pres veya meyve suyu çıkaran makineden geçirilerek suyu alınır. Ondan sonra bu su berraklaşıncaya kadar hareket ettirmeden bir tarafta tutulur. Berrakiaşınca üzerinden berrak suyu alınır. Posalar da bir ilistirden üzerini elle basıp, karıştırmak suretiyle geçirilir, marmelât yapılır.

AKLINIZDA BULUNSUN

Giysilerinizdeki tüyleri yok etmek için:

- Elektrikli veya jiletli makinayla giysinizin tüylerini "traş" edin.

- Bir naylon çorabın içine soktuğunuz fırçayla fırçalayın.

- Tüylenen kısımlara yapışkanlı bant yapıştırarak hızla çekin. Cam için yapıştırıcı:

Şişelere etiket yapıştırmak için hiçbir yapıştırıcının yumurta akı kadar etkili olmadığını hiç duydunuz mu?

read more

Ayva Jölesi 0 yorum

AYVA JÖLESİ

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1. Ayvaların üzerlerindeki tüyleri bir bezle ovulur. İyice yıkanır. İnce dilimlere bölünür (Buna elma da ilâve edilirse daha lezzetli olur). O zaman yarım kilo ayva, yarım kilo elmadan yapılır. Ayvalar üzerine basacak kadar su katılarak haşlanır.

2. Geniş tarifini yaptığımız elma peşindeki bütün işlemler yapılır.

NOT:

Armut Jölesi aynen elma jölesi gibi yapılır. Yalnız olarak yapılabileceği gibi elma ile karışık da yapılabilir. Armuttan jöle yapmak için kokulu ve fazla sulu armutlar tercih edilmelidir.

AKLINIZDA BULUNSUN

Hıçkırık:

Israrla devam eden hıçkırığı durdurmanın birkaç çaresi vardır.

- Kulaklarınızı tıkayarak bir bardak dolusu su içmek. Tabii ki bunu birisinin yardımı olmadan yapamazsınız.

- Karabiber taneleri çiğnemek.

- Dikkatini tehlikeli bir şey üzerine toplamak, söz gelimi parmak ucuyla bir bardak taşımaya çalışmak.

- Üzerine az miktarda sirke dökülmüş bir parça şekeri emmek.

read more

Şeftali Marmelatı 0 yorum

ŞEFTALİ MARMELATI

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1 kilo olgun şeftali

4 bardak şeker

1 limon suyu veya bir

kahve kaşığı limon

tuzu.

1. Şeftaliler yıkanır, çekirdekleri ayıklanır, llistirden geçirilir.

2. Hafif ateşe konur, yavaş yavaş şekeri ilâve edilir, karıştırmak suretiyle şekeri yedirilir. Marmelât kıvama gelince limon sıkılır veya bir kahve kaşığı limon tuzu konur. Tekrar bir iki dakika kadar pişirilir, ateşten alınır.

3. Sıcakken kavanozlara doldurulur. Soğuyunca ağzı sıkıca kapatılır.

read more

Portakal Marmelat 0 yorum

PORTAKAL MARMELAT

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

12 adet portakal (büyükçe)

10 bardak şeker 1 adet limon.

1. Portakalın sarı kabukları ince olarak soyulur. Beyaz kabukları ayrıca soyulur, çekirdekleri çıkarılır. Beyaz kabuklar ile çekirdekler atılır.

2. Portakalın et kısmı iie sarı kabukları beraberce bir et makinesinden geçirilir.

3. Elde edilen bu ezme üzerine üç litre (12 bardak) kadar soğuk su katılır; böylece bir gün bırakılır.

4. Ertesi gün sulu ezme ocağa konarak iki saat kadar kaynatılır. Sonra şekeri katılır. Gene kaynatılmaya devam edilir. Yarım saat daha kaynayınca limon sıkılır ve bir iki dakika sonra da ateşten indirilir.

5. Kıvama gelen marmelât sıcak olarak kavanozlara doldurulur. Soğuyunca ağzı sıkıca kapatılır.

10 adet portakal 5 bardak şeker 2 limon suyu.

read more

Erik Marmelatı 0 yorum

ERİK MARMELATI

GEREKLİ MALZEME

1 kilo erik

5 bardak şeker

1 kahve kaşığı limon

tuzu veya bir limonun

suyu.

YAPILIŞI

1. Olgun erikler yıkanır, çekirdekleri ile birlikte kevgirden geçirilir. Ezilir, (sert erik çeşitlerinden ise, az suyla haşlıyarak yumuşatılır).

2. Kevgirden geçirilip ezilen erik ateşe konur. Pişirilmeye başlanır. Pişme sırasında partiler halinde şekeri konur. İndirileceğine yakın limon tuzu katılır veya bir limonun suyu sıkılır. Bir dakika daha karıştırarak pişirildikten sonra ateşten alınır. Sıcak olarak kavanozlara doldurulur. Karışık marmelâtta olduğu gibi işlem yapılır.

NOT:

Ağzı kapatılan marmelât 7-8 gün sonra kavanoz açılarak muayene edilir. Eğer üstü sulanmış ise hiç vakit kaybetmeden tekrar kaynatılmalıdır. Marmelâtlar rutubetli yerlerde saklanmayıp, havadar ve kuru yerlerde saklanmalıdır. Kontrol maksadiyie marmelâtların (bir cinsten olan) hepsini açmamak için bir kavanoz yarı doldurulur ve kâğıtlarla kapatılır. Yalnız yarı doldurulmuş kavanoz açılır, muayene edilir. Sulanmamış ise diğer kavanozlar açılmaz, sulanmışsa hepsi yeniden tekrar pişirilir.

GEREKLİ MALZEME

1 kilo kokulu olgun

erik

4 bardak şeker 1 limon veya bir kahve

kaşığı iimon tuzu.

read more

Elma Marmelatı 0 yorum

ELMA MARMELATI

YAPILIŞI

1. Marmelâtı yapmak için bilhassa kokulu elmalar seçilir. Önce elmalar yıkanır, dilimlenir ve çekirdekleriyle beraber bir tencereye konarak az bir su ile haşlanır. Elle kolayca ezilecek kadar yumuşayınca çıkarılır, suyu süzülür. Kevgirden geçirilir. Böylece ezmesi elde edilir.

2. Bu ezme tencereye konarak pişirilmeye başlanır. Pişme sırasında partiler halinde şekeri ilâve edilir.

3. İndirileceğine yakın limon tuzu veya bir limonun suyu katılır. Bir taşım daha kaynatıldıktan sonra sıcak olarak kavanozlara doldurulur.

Marmelât çok az kaynatılırsa sulu olur, o zaman çabuk bozulur. Çok kaynatılırsa bu defa özelliğini kaybeder, rengi koyulaşır. Pek makbul olmaz. Biraz da bu meleke işidir. Mamafih zor da değildir. Dikkatlice yapılırsa hafif, güzel bir tatlı olur.

NOT:

Armut marmelâtı da aynı işlemle yapılır. Yalnız bir kilo armuda dört bardağa yakın şeker katılır. Gerisinin miktarı aynıdır.

AKLINIZDA BULUNSUN

Bozulmuş çantalar:

El çantanız baskı altında kalıp da biçimini kaybetmişse hiç canınızı sıkmayın, onu yine eski güzelliğine ve biçimine kavuşturmak elinizdedir. Bunun için yapacağınız şey hafifçe nemlendirilmiş (ıslatılmış değil) gazete kâğıtlarını çantaya doldurarak eski biçimini vermektir. Bu şekilde 1-2 gün bekletince çantanız eski halini alır. Yalnız kâğıt konduktan sonra ağzı biraz aralık bırakılmalıdır.

read more

Domatesi Marmelatı 0 yorum

DOMATES MARMELATI

YAPILIŞI

1. Olgun, çürüksüz domatesler yıkanır, rendelenir. İnce ilistirden geçirilir. Çekirdekleri ve kabukları iliştirin üstünde kalır. Alta geçen etli suyundan iki bardak ölçülür, bir kaba alınır.

2. Domatesin suyu ile şeker hafif ateşte diğer marmelat

larda olduğu gibi kaynatılır, koyulaştırılıp kıvama getirilir.

3. Ocaktan indirileceğine yakın yarım limon suyu sıkılır, tekrar birkaç dakika kaynatılır.

4. Ateşten aldıktan sonra küçük bir paket veya bir çay kaşığı vanilya katılıp, karıştırılır. Sıcak olarak kavanozlara doldurulur.

NOT:

Evlerde yapılacak marmelâtlar geniş tencerelerde yapılır.

GEREKLİ MALZEME

1 kilo elma 3 bardak şeker 1 gram limon tuzu veya bir limon.

read more

15 Temmuz 2010 Perşembe

Çilek Marmelatası 0 yorum

15 Temmuz 2010 Perşembe |
ÇİLEK MARMELATI

YAPILIŞI

1. Çilekler saplarından ayıklanır, bol su içerisine konur. Bir müddet kum ve çamurlarının çözülmesi için bekletilir. Sudan alınır, birkaç defa daha iyice yıkanır. Suyu süzülür, bir kaba konur.

2. Susuz olarak üzerine beş bardak şeker serpilir, karıştırılır. Yirmi dört saat öylece bırakılır.

3. Tencerenin dibinde biriken şurubu çileklerden ayrılır. Şurup ateşe konur. Koyuca kıvama gelinceye kadar kaynatılır.

4. Diğer tarafta çilekler iyice ezilir şuruba atılır, bir müddet daha kaynatılır, ocaktan alınır, soğuyuncaya kadar karıştırılır. Böylelikle çilekler şurubu tamamen çekmiş olur. Soğuk halde kavanozlara doldurulur, ağızları iyice kapatılır.

AKLINIZDA BULUNSUN

Çileklerin başka bir yöntemle temizlenmesi:

Çilek deyince ak'a hemen kum gelir, eğer çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere bulaşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz. Sonra bir iki kere su ile yıkamak yetecektir.

Mutfak kokusu: Rahatsız edici ölçülere ulaşıyorsa, mutfaktaki yemek kokularını amonyak yakarak yok edebilirsiniz.

read more

Vişne Şurubu 0 yorum

VİŞNE ŞURUBU

YAPILIŞI

1. Vişneler saplarından ayıklanır. Güzelce yıkanır. Dört bardak suda vişnelerin kabukları çatlayıncaya kadar kaynatılır. Ateşten indirilir. Süzgece dökülüp renkli suyu alınır.

2. Bu süzülen vişne suyuna sekiz bardak şeker konur. Hemen limon tuzu da ilâve edilir. Bir kaç taşım kaynatılır. Fazla kaynatılmaz. Fazla kaynatılırsa rengi bozulur, nefaseti kaybolur. Köpükleri alınır. Şişelere doldurulur, ağızları kapatılır.

NOT:

Kalan taneler arzu edilirse biraz şeker ve su ilâvesiyle kaynatmadan komposto yapılır.

Yukarıdaki şurup tarifi uzun zaman durur, kış yaz kullanılır. Bir de elimizde vişnemiz hazırda hemen misafire ikramda bulunulmak istenirse: Vişneler saplarından koparılır, çekirdekleri çıkarılır, vişnelerin ezmek suretiyle suyu alınır (meyve sıkacakla da olur). Üzerine şeker koymak ve limon sıkmakla misafire ikram edilir. Daha nefis ve kokulu olur. Tabiiki bu mevsiminde mümkündür.

AKLINIZDA BULUNSUN

Vişne;

Mideye kuvvet verir, ateşi düşürür, safrayı ve ishali keser. Susuzluğu giderir. Öksürüğe iyi gelir. Vücudu kuvvetlendirir. İdrar söktürür.

Mısır;

Ateşte közlediğiniz mısırları, hemen bol tuzlu ılık suya batırıp sonra yemeği hiç denediniz mi? Tuzlu su, hem mısırın üzerine yapışan külleri temizleyecek, hem de çok değişik bir lezzet verecektir.

Dolma kalem temizlenmesi;

Yazıla yazıla mürekkep birikintilerinden kirlenen dolmakalemleri temizlemek için gayet basit bir usul vardır, içindeki mürekkebi boşaltarak kalemin ucunu bir fincan içindeki sirkeye batırmalı, üç dört dakika mürekkep konulacak yeri açıp kapamalıdır. Bu suretle uç ve kalem tamamen temizlenmiş olur.

Balıklara yem;

Evde cam kavanoz içinde beslenen yerli kırmızı bakılara gün aşırı yağsız kıyma veriniz. Bunları mercimek tanesi büyüklüğünde yuvarlayınız ve suya atınız. Kavanozun büyüklğüne göre haftada bir veya iki defa suyunu değiştiriniz.

Yeni çamaşırlar;

Yeni çamaşırlarınızın apresini bozmak için, bunları sodalı veya tuzlu ılık suya batırın.

Süpürgeler nasıl temizlenir?

Sıcak sabunlu suda çalkalamak ve silkeleyip başaşağı koymak yeterlidir. Süpürgenizin tellerinin her zaman sert kalmasını istiyorsanız yere koymak yerine, sapından bir yere asınız.

read more

Vişne Kompostosu 0 yorum

VİŞNE KOMPOSTOSU

GEREKLİ MALZEME YAPI LIŞI

1. Vişneler saplarından ayıklanır, yıkanır.

2. Bir tencereye su (2 bardak) konur, vişneler içerisinde hafif çatlama belirtisi gösterir göstermez şekeri katılır. Bir taşım kaynatılır, ateşten indirilir.

NOT:

Taze erik kompostosu da aynı şekilde yapılır. Vişne hoşafı da iki bardak su yerine üç bardak su koymak suretiyle yapılır.

AKLINIZDA BULUNSUN

Armut:

Armut, böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. İdrarı bollaştırır. Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. Yüksek tansiyonu düşürür. Kanı temizler. Bütün salgı bezlerinin normal çalışmalarını sağlar. Kansızlığı giderir. Kabızlığı önler. Sinirleri yatıştırır. Zihni yorgunluğu giderir. Susuzluğu keser, hamilelerin kusmalarını azaltır. Hazımsızlığı giderir. Mafsal kireçlenmesi, nikris ve romatizmada faydalıdır.

Üzüm;

Öksürüğe, kabızlığa, böbreklere ve mesaneye faydalıdır. Eğer çekirdeği ile birlikte yenirse barsakta olan yaralara iyi gelir. Üzüm kürü kanı temizler. Damar sertliğine ve tansiyon yüksekliğine karşı haftada iki gün yalnız üzüm yemek lâzımdır.

Çekirdeksiz kuru üzüm su ile şekersiz kaynatılıp suyu içilir, meyvesi yenirse böbrekteki taşları eritir.

Nekahat dönemi hastalarına bol bol yedirilerek kuvvetlenmelerine yardım eder. Emzikli hanımların sütünü artırır. Üre denilen zehirin vücuttan atılmasını sağlar. Diyabetliler hariç hiçbir zararı yoktur.

Camlardaki buğuyu gidermek;

Kışın hava soğuk ve rutubetli olur. Evlerin içi ısıtılınca pencere camları ekseriyetle terler, su aşağı doğru süzülerek camları kirletir. Buna mani olmak için en iyi usûl, bir bezi az gliserine batırarak camları bu bezle silmektir.

Gliserin camların terlemesine ve suyun süzülerek yerleri kirletmesine mani olur.

GEREKLİ MALZEME

1 kilo vişne 8 bardak şeker 4 bardak su 6 gram limon tuzu.

read more

Taze Kayısı Kompostosu 0 yorum

TAZE KAYISI KOMPOSTOSU

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1 kilo taze kayısı

2 bardak toz şeker 4 bardak su Yarım limon suyu.

1. Olgun fakat beresiz kayısılar güzelce yıkanır.

2. Bir tencereye dört bardak su, iki bardak şeker konur, üzerine yarım limon suyu sıkılır. Hepsi birlikte kaynatılır. Kayısılar yumuşayınca altının ateşi söndürülür. Soğutulur, kâselere alınır, servis yapılır.

500 gram vişne 1.5 bardak şeker 2 bardak su.

read more

Şeftali Kompostosu 0 yorum

ŞEFTALİ KOMPOSTOSU

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

30 adet yarma küçük

sert şeftali 1 su bardağı şeker Yarım limon suyu 3 bardak su.

1. Şeftaliler ovularak tek tek güzelce yıkanır. Kabukları soyulur. Bıçakla ikiye ayrılır, çekirdeği alınır.

2. Bir tencereye üç bardak su ve yarım limon suyu sıkılır. Bu suyun içerisine yıkanmış, ayıklanmış şeftaliler katılır. Şekeri de karıştırılır.

3. Hepsi birlikte şeftaliler yumuşayıncaya kadar kapalı olarak pişirilir. Ocaktan indirilerek soğumaya bırakılır. Soğuyunca kaplara alınıp servis yapılır.


AKLINIZDA BULUNSUN

Şeftali hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürür, idrar yollarını temizler. Safra kesesi ve böbrekler için çok faydalıdır. Suyu mide ağrılarına iyi gelir. Şeftali yapraklarından yapılan çay safra kesesi ve böbrek taşlarını düşürür. Şeftali çiçeklerinden 10 gramı, 150 gram suda altı saat bırakıp, 25 gram şeker ilâvesiyle eritilir. Çocuklara barsaklannı yumuşatıcı olarak verilir.

read more

Portakal Şurubu 0 yorum

PORTAKAL ŞURUBU

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1. Dört portakalın kabukları rendelenir, üzerine şeker serpilir.

2. Diğer taraftan kabukları rendelenenlerle birlikte diğer portakalların da suları sıkılır.

3. Ayrıca kalan şekere dört bardak su katılır, ateşte eritilir, koyuca bir şurup elde edinceye kadar kaynatılır.

4. Bu koyu şurup üzerine, portakal kabuğu rendeleri olduğu gibi, sıkılan portakal sularıyle birlikte katılır. Tekrar kaynatılır. İki limon suyu sıkılır. Bir iki taşım kaynatılır, ocaktan indirilir.

5. Bu şurup tülbent veya ince süzgeçten süzülür, şişelere doldurulur.

read more

Lohusa Şerbeti 0 yorum

LOHUSA ŞERBETİ

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1. İstenilen tatlılık miktarına göre su ayarlanır. (Yukarıdaki nisbete göre 16-20 bardak su). Büyükçe bir tencereye şeker konur, lohusa şekeri ilâve edilir. Hepsi birlikte kaynatılır.

2. Tarçınla karanfil temiz bir beze bağlanarak kaynayan şerbete atılır. Birlikte bir müddet kaynatılmaya devam edilir.

3. Hepsi güzelce süzülerek ya sıcak olarak veya soğuk olarak misafire ikram edilir.

NOT:

Lohusa şerbetini doğum dolayısiyle tebrike gelen misafirlere ikram, ötedenberi bizde âdettir. Lohusa şekeri şekercilerde satılır. Bu şeker karanfil ve tarçın kokulu kırmızı boyalı bir şekerdir. Yukarıdaki tarifte biz bu şerbeti bir kilo kadar şeker ilâve etmekle çoğaltıyoruz. Kokusunun da denk düşmesi için ayrıca karanfil ve parça tarçın kabuğu ekliyoruz. Eskiden "kırmız" denen bitkisel bir boya satılırdı,şimdi onlar pek yok. Artık bulunanı ile yetiniyoruz. Bu şerbetle birlikte bisküvi, galeta, peksimet gibi şekersiz şeyler ikram edilir.

AKLINIZDA BULUNSUN

Su Lekesi:

Bilirsiniz, su da leke yapar, ipekli ya da pamuklu kumaşlardaki su lekesini çıkarmak içiı im dibiyle ovun kâfidir. Fanilalarla yünlüleri ütülemek yeterlidir.



yerleri bir bardak veya şişenin

GEREKLİ MALZEME

1kilo kalın kabuklu

portakal (5 adet) 2 bardak şeker 2 bardak su Yarım limon suyu.

read more

Limon Şurubu 0 yorum

LİMON ŞURUBU

GEREKLİ MALZEME

10 limon

8 bardak şeker

6 bardak su.

YAPILIŞI


1. Şekere altı bardak su katılır. Ocakta kaynamaya bırakılır, iyice kıvama getirilir. Bir çay tablasına damlatılır. Damla şeklini bozmazsa kıvamı gelmiş demektir.

2. Kaynayan, kıvama gelmiş olan bu şuruba on limonun sıkılmış suyu katılır. Kaynatılmaya devam edilir. Damlalar alınıp denenmek suretiyle kıvama gelip gelmediği tekrar denenir. Kıvama gelince ocaktan indirilir.

NOT: Bu şurupta sadece limon ekşiliği vardır, fazla limon kokusu yoktur. Bir de bu şurubun kaynamadan yapılanı vardır. Daha kokulu olur. Doğrudan doğruya on limonun suyu sıkılır. Üç limonun kabukları rendelenir. Limon suyuna katılır, üzerine ıslayacak kadar şeker dökülür. Karıştıra kanştıra mümkün olduğu kadar şekeri eritilmeye çalışılır. Bir şişeye aktarılır, buzdolabına konur. Zaman zaman dolaptan alınır, şişe tsrs çevrilir, çalkalanır. Lüzumunda kullanılır, içerisine asla su katılmaz.

read more

Kuru Üzüm Şerbeti 0 yorum

KURU ÜZÜM ŞERBETİ

YAPILIŞI

1. Kuru üzüm çöplerinden ayıklanır, güzelce yıkanır.

2. Dört litre su, ile orta ateşte üzümler erime haline gelinceye kadar kaynatılır. Şekeri katılır, 1 litre su ilâvesiyle on dakika daha kaynatılır. Ateşten alınır, soğumağa bırakılır.

3. Soğuyunca üzümler ezilip, bir temiz bezle sıkılarak serin bir yerde bir gün bırakılır. Bir gün daha bekletilip, süzülür. Şişelere alınır. Buzdolabına konur, kısa bir zaman içerisinde tüketilir.

read more

Kuru Üzüm Hoşafı 0 yorum

KURU ÜZÜM HOŞAFI

YAPILIŞI

1. Üzümler birkaç defa yıkanır. Dört bardak su katılıp bir tencereye dökülür, üzümler şişinceye kadar kaynatılır.

2. Üzümler şişince şekeri katılır. Yarım limon sıkılır. On dakika kadar kaynatılır. Ocaktan indirilir, soğumaya bırakılır.

NOT: Kuru vişne hoşafı da aynı usulle yapılır. Yalnız vişne hoşafının şekeri yarım bardak daha artırılır.

read more

Kurubu Kayısı Hoşafı 0 yorum

KURU KAYISI HOŞAFI

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

20 adet çekirdeği çıkarılmış Malatya kayısısı

1 bardak şeker

3 bardak su

Yarım limon suyu.

1. Kuru kayısılar akşamdan güzelce yıkanır, üç bardak suya konur.

2. Ertesi gün ıslatılan kayısılar olduğu gibi ateşe oturtulur, içerisine biı bardak şekeri dökülür, yarım limon suyu katılır, beş dakika kadar kaynatılır. Üzeri kapatılarak soğumaya terkedilir.

NOT: Tadını az bulunlar biraz daha şeker, çok bulanlar biraz daha su katarlar.

read more

Kızılcık Şurubu 0 yorum

KIZILCIK ŞURUBU

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1. Olgun kızılcıklar bir bardak su ile bir taşım kaynatılır. Elde ezilerek süzgeçten geçirilir. Böylece suyu alınır.

2. Yedi bardak şekere iki bardak su dökülür, kıvamlıca kaynatılır.

3. Kaynamakta olan şekere, süzülen kızılcık suyu dökülür. Kıvamını bulunca iki limonun suyu veya bir kahve kaşığı limon tuzu katılır. Bir iki taşım daha kaynatıldıktan sonra ateşten indirilir. Posa kalmışsa bir tülbentten geçirilerek şişelere doldurulur. Ağzı kapalı olarak muhafaza edilir.

read more

Karadut Şurubu 0 yorum

KARADUT ŞURUBU

YAPILIŞI

1. Karadutların çöpleri alınır, mümkünse hemen bir sudan geçirilir, suyu da hemen anında süzülür. Üzerine iki bardak şeker kat kat serpilir. Öylece bir gün bırakılır.

2. Şekerli karadut bir taşım kaynatılır, hemen indirilir, sıkılır, suyu alınır, posaları atılır.

3. Ayrıca kalan dört bardak şeker üzerini ıslatacak kadar çok az su ile koyuca kaynatılır, üzerine karadut suyu ilâve edilir. Bir taşım kaynatılır, limon tuzu ya da limon suyu konur, kaynar halde iken ocaktan hemen indirilir.

NOT: Karadut şurubu ilâç olarak da kullanılır. Ağız ve boğaz iltihaplarını giderir. Eczanelerde de satılır. Bu satılanlar yukarıda yapılandan başka bir şey değildir. Bilhassa bazı yerlerde her evde bulunur. Çocuklarda, bebeklerde pamukçuk hastalığında çok kullanılır.

1 kilo olgunlarından kızılcık

7 bardak şeker

2 bardak su

2 limon suyu veya bir kahve kaşığı limon tuzu.

read more

Gül Şurubu 0 yorum

GÜL ŞURUBU

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

500 gram kokulu gül 8 bardak şeker 4 limon

25 kadar gelincik yaprağı.

Gül yaprakları koparılır, diplerindeki beyazlar makasla kesilir. Diplerinin siyahı kesilmiş yirmibeş kadar gelincik yaprağı gül yapraklarına ilâve edilir. Hepsi elde fazla ovulmadan iyice yıkanır. Suyu süzülür. Gül ve gelincik yaprakları üzerine bir bardak şeker serpilir. Dört limonun suyu da üzerine dökülür. Hepsi elle mıncıklanır. Birbirine karıştırılır. Zaman zaman karıştırmak suretiyle birkaç gün bekletilir. Diğer taraftan yedi bardak şeker koyuca şurup kıvamında kaynatılır. Şurubun üzerine gül ve gelincik

GEREKLİ MALZEME

1 kilo karadul

6 bardak şeker

3 gram limon tuzu ya

da bir buçuk limon

suyu.

yaprakları katılır. Hemen bir taşım kaynatılır ve ateşten alınır.

4. Yapraklarından şurup süzülür, soğutulur, şişelere doldurulur.

read more

Elma Kompostosu 0 yorum

ELMA KOMPOSTOSU

GEREKLİ MALZEME

8 adet elma (750 gr.) 1 su bardağı şeker 4 bardak su 1 tatlı kaşığı limon suyu.

YAPILIŞI

1. Elmaların kabukları soyulmadan oyacakla ortası baştan sona kadar delinerek çekirdekleri çıkarılır, kabukları sonra soyulur. Bir tenceredeki suya konur.

2. Hepsi bittekten sonra dört bardak suya bir tatlı kaşığı limon suyu konur. Elmalarla birlikte kaynamaya bırakılır. Elmalar yumuşayıp piştikten sonra şekeri konur. Beş dakika kadar kaynatılır. Ateşten alınır. Soğutulmuş olarak sofraya getirilir.

Arzuya göre elmalar soyulur, ikiye bölündükten sonra çekirdekleri çıkarılır. İstenilen parçalar bölmek suretiyle de yapılır.

Elma kompostosunu ekşi elmadan yapmak daha lezzetli olur. O zaman limon sıkılmaz.

read more

Ekşi Nar Şurubu 0 yorum

EKŞİ NAR ŞURUBU

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1. Ekşi narlar fazla yenmez, hele çekirdekleri iri olanlar hiç yenmez. Bunları değerlendirmek için kaynatmadan şurubunu yapmak çok yerinde olur. Ekşi narların suyu sıkılarak alınır, süzülür. Bir kavanoza konur. Üzerine aldığı kadar toz şeker katılır. Bir müddet karıştırılır. Buzdolabında saklanır, zaman zaman buzdolabından alınarak bir kaşıkla karıştırılır. Bir zaman sonra şeker nar suyu içerisinde eriyecektir. Gerektiğinde misafire güzel bir ikram şerbeti olur.

NOT:

Nar şurubu, limon şurubu gibi ateşte kaynatılarak da yapılır fakat narın güzel lezzeti kaybolur.

Limon şurubunda ikinci tarifimiz gibi çok koyu şeker şurubuna nar suyunu karıştırmakla da yapılır. Bu daha uygun olur.

AKLINIZDA BULUNSUN

Vanilyalı şeker: *

200 gram pudra şekerini bir paket vanilyayla karıştırarak elde edebilirsiniz.

read more

Ayva Kompostosu 0 yorum

AYVA KOMPOSTOSU

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1. Bir tencereye bolca su konur. Ayvalar ikiye bölünür. Kabukları soyulur. Ortasındaki çekirdekleri ve sert kısımları alınır, istenilen parçalara bölünerek kararmamaları için hemen hazır olan suya atılır.

2. Bir başka tencereye dört bardak su konur. İçerisine bir numaradaki ayvalar konur, yumuşayıncaya kadar haşlanır. Sonra tencerenin kapağı açılarak şekeri ilâve edilir. On dakika kadar da şekerle kaynadıktan sonra ateşten alınır, soğumaya bırakılır. Soğuyunca tabaklara alınır.

NOT: Ayva kompostosuna renk verilmek isteniyorsa, çekirdeklerinden bir kısım alınarak kaynayan ayvanın içerisine atılır.

read more

Armut Kompostosu 0 yorum

ARMUT KOMPOSTOSU

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1. Armutlar dörde bölünür. İçinin çekirdekleri alınır. Kabukları soyulur. Temiz suya konur.

2. Diğer bir kaba 3-4 bardak su katılır, yarım limon sıkılır.

3. Bir numaradaki kaptan armutlar suları süzülerek iki numaradaki limonlu su üzerine konur. Armutlar yu

5 kadar ayva (bir kg.) 2 bardak şeker 4 bardak su.

500 gram çilek 1 bardak su 1 bardak şeker.

muşayıncaya kadar pişirilir.

4. Üzerine şekeri katılır. Beş dakika kadar daha kaynatıldıktan sonra ateşten alınır. Soğuyunca servis yapılır.

NOT: Bazı kimseler armut kompostosuna karanfil de koyarlar. Armutlar su ile kaynatılmaya hazırlanırken beş altı karanfil atmak kâfidir. O zaman daha hoş kokulu olur.

read more

Ahududu Şurubu 0 yorum

AHUDUDU ŞURUBU

(Ağaç Çileği Şurubu)

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

2 kilo ahududu

10 bardak şeker

2 limon veya 1 kahve

kaşığı limon tuzu. 1 bardak su.

1. İki kilo ahududu ayıklanır, yıkanır. Ezilerek şırası çıkarılır.

2. Bu şıra süzüldükten sonra üzerine şekeri konur, beş on dakika kaynatılır, limonlar sıkılır veya limon tuzu konur, bir bardak su ilâvesiyle bir iki taşım kaynatılır. Sonra süzülüp sıcak olarak şişelere doldurulur.

NOT:Ahududu şurubunun bir de kaynatılmadan yapılanı vardır.

O zaman bir kilo ahududu temizlenir, yıkanır. Üzerine bir kilo şeker konur (kesme şeker de olabilir). Madeni bir havanın altı sürtülerek ahududular şeker içerisinde iyice ezilir. Sonra yumurta dövülen telle bir iki saat karıştırılır. Öylece iki gün bırakılır. Bu iki gün içinde şekeri erimiş, şurup haline gelmiş olur. Süzgüden süzülerek şişelere doldurulur. Ağzı kapatılır, buzdolabının bir köşesine konur. Zaman zaman şişe baş aşağı getirilir. Bu şekilde yapılan ahududu şurubu özelliğini kaynatmamak suretiyle kaybetmeyeceğinden daha nefis olur.

read more

Vişne Reçeli 0 yorum

VİŞNE REÇELİ

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1. Vişneler saplarından ayıklanır, güzelce yıkanır. Çekirdekleri tel saç tokası gibi "U" şeklindeki bir telle çıkarılır.

2. Akşamdan bir tencereye bir sıra vişne, bir sıra şeker koymak suretiyle sıralanır.

3. Sabahleyin ağır ateşe konur, üzerine limon sıkılır veya limon tuzu konur. İstenilen kıvama gelince ocaktan indirilir. Kavanozlara doldurulur. Kavanozun ağzı vişne reçeli soğuyuncaya kadar açık bırakılır, soğuyunca sıkıca kapatılır.

NOT:

Bir de bu reçelin koyuiaştırılmış şekere vişneleri koymak suretiyle yapılanı vardır.

read more

Turunç Reçeli 0 yorum

TURUNÇ REÇELİ

GEREKLİ MALZEME

1 kilo vişne 5 bardak şeker 1 kahve kaşığı limon tuzu veya bir limon.

2 kilo vişne

4 kilo şeker

6 gram limon tuzu.

HAZIRLANMASI VE YAPILIŞI

1. Önce turunçların üzerindeki parlak kısım bıçakla kazınır, ya da ince bir rendeden geçirilir. Turunçlar kabuğundan soyulur. Soyulan kabuklar şeritler halinde kesilir. Saat zenbereği gibi elle bükülür. Açılmaması için bir iplik iğneye geçirilir, ipliğin dip kısmı düğümlenir. Bükülen kabuklar ortalarından ipliğe sıkıca dizilir.

2. Dizme işi tamam olduktan sonra kabuklar yumuşayıncaya kadar bol suda haşlanır.

3. Haşlanan kabukların suyu süzülür, bol soğuk su dökülür. Üç gün kadar suları tamamen 3-4 defa değiştirmek suretiyle bekletilir.

4. Beş bardak şekere iki buçuk bardak su konarak kaynatılır, şurup haline gelince şurup üzerine iplerinden çıkarılmış ve kıvrık bir şekil almış turunç kabukları dökülür. Bir müddet kaynatılır. Reçel kıvamını bulunca bir fincanda eritilmiş limon tuzu veya büyükçe bir limonun suyu katılır, bir taşım daha kaynatılır, kavanozlara doldurulur.

NOT: Reçeller sıcak iken cam kavanozlara veya içerisi sırlı çömleklere konur. Reçelleri daima serince bir yerde saklamalıdır.

Reçel kavanozlarının kapaklarını kapamadan evvel aliminyum kâğıtla örtmek, sonra kapağını kapamak faydalıdır.

AKLINIZDA BULUNSUN

Kayısının faydası: Sinir zafiyetini giderir, uyku verir. Beyin yorgunluğunu geçirir. İştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Kansızlığa iyi gelir. Kabızlığı giderir.

Ayakkabıları parlatmak için:

Eğer evde boyanız yoksa, ayakkabınız da gözünüze çok kirli görünüyorsa, kuru bir bezle tozunu iyice aldıktan sonra üzerine az miktarda krem sürün ve bir güzel ovun, ayakkabınız sanki cilalanmış gibi pırıl pırıl olacaktır.

read more

Taze Kayısı Tatlısı 0 yorum

TAZE KAYISI TATLISI

YAPILIŞI

1. Kayısılar güzelce yıkanır, ikiye ayrılmak suretiyle çekirdeklori çıkarılır.

2. Üç bardak su içerisine limon suyu ve şekeri katılır. Biraz kıvamlı clarak kaynatılır. Üzerine ayıklanan kayısılar dökülür. Kayısılar yumuşayıncaya kadar kaynatılır.

1 kilo turunç

5 bardak toz şeker

Nohut büyüklüğünde limon tuzu ya da bir limonun suyu

2.5 bardak su.

3. Tabaklara şurubuyla alınır, üzerine dövülmüş badem serpilir.

NOT: Kayısıların çekirdekleri çıkarıldıktan sonra kayısı ikiye tam ayrılmaz. Menteşe vazifesi görecek şekilde ikiye açılır. Sonra kapatılır, açılmamaları için iplikle bir bir ortalarından bağlanır. Kayısıların pişmesi tamamlandıktan sonra iplikler makasla kesilir, alınır. Soğuduktan sonra açılır içerisine badem, fındık ve saire yerleştirilir. Ya da kaymak konur.

read more

Taze Kayısı Reçeli 0 yorum

TAZE KAYISI REÇELİ

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

Fazla olgunlaşmamış, ezik ve bereli olmayan kayısılar yıkanır, çekirdekleri çıkarılır. (Kayısı reçellerinde daima suyu az olan sert kayısılar tercih edilmelidir.) Kayısılar beş bardak suda kaynar hale gelinceye kadar tutulur.

Hemen sudan alınır. Kalan suya altı bardak şeker konur, kaynatılır. Bir kaşıkla suya damlatılır, dağılmayıp donuyorsa şurubu kıvama gelmiş demektir. Hemen dağılırsa kaynatılmaya devam edilir.

Tâ ki soğuk suya damlatılan şurup şeklini kaybetmeyinceye kadar. Şurup kıvama gelince kayısılar içerisine atılır.

İstenilen koyuluk elde edilince limon tuzu ya da limon suyu konur, bir taşım daha kaynatılır, ocaktan indirilir. Kavanozlara doldurulur, soğuyunca ağzı kapatılır.

AKLINIZDA BULUNSUN

Reçel kaynatılırken tencere dibinin tutmaması için içine bir tane cam zıpzıp konur.

Şeker lekesi: Şeker lekesi temiz ılık su ile temizlenir.

Yumurta lekesi: Yumurta lekesi fırçalanır ve sıcak su ile yıkanır.

Sinek lekeleri: Kahve telvesiyle sildikten sonra bir bezle kurularsanız, sinek pisliklerinin sebep olduğu lekelerden kurtulursunuz.

Mutfağınızda veya banyonuzda gaz kaçağını belli eden koku duyarsanız:

Evdeki her türlü ateşi ve yanan bilumum şeyleri derhal söndürün. (Sigara, soba, vb. gibi) elektrik düğmelerini açıp kapamayın.

Ocak veya fırın gibi gaz yakan aletinizin düğmelerini "K" (kapalı) vaziyetine getirerek söndürün. Evin dışa açılan pencere ve kapılarını açarak havalandırmayı sağlayın.

TÜPÜ DERHAL AÇIK HAVAYA ÇIKARIN. Bakım servisinize derhal haber verin.

read more

Taze Erik Reçeli 0 yorum

TAZE ERİK REÇELİ

GEREKLİ MALZEMELER

1 kilo çekirdeği alınmış yarma yeşil erik

7 bardak şeker Şekerin üzerine basacak kadar su

2 kahve kaşığı limon tuzu

8 bardak kireçli su.

HAZIRLANMASI VE YAPILIŞI

1. Erikler çekirdeklerinden çıkarılır, yıkanır. Kireçli suya atılır. Üç dört saat öylece bırakılır. Sonra birkaç defa yıkanır, süzülmeye bırakılır.

2. Bir tencereye şeker ve üzerine basacak şekilde su konur. Kaynatılır. Koyulaşınca üzerine ikiye ayrılmış bulunan erikler dökülür.

Eriklerle de kaynatılır. Bilinen şekilde limon tuzu konur, bir iki taşım kaynatılır, ocaktan indirilir.

Daha da koyulaşması için reçeller bir tepsiye dökülür, üzerine bir tülbent örtülür. Ara sıra hafifçe karıştırılır ve güneşte reçel kıvamına getirilir.

AKLINIZDA BULUNSUN

Halıları parlak bulundurmak için:

Haftada bir ılık su içerisine çok az amonyak atmalı ve bu amonyaktı su ile halıları silmelidir. Bu temizlik halıları aynı zamanda güvelere karşı da muhafaza eder.

NOT:

Bu reçelde erikler fazla kaynatılırsa kabuklarından çıkar, eriklerin şekilleri bozulur. Onun için fazla kaynatmayıp, koyulaşması için güneşten istifade edilir.

1 kilo kayısı

6 bardak şeker

5 bardak su

3 gram limon tuzu, ya da bir kahve fincanı

limon suyu.

read more

Şeftali Reçeli 0 yorum

ŞEFTALİ REÇELİ

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1. Şeftaliler güzelce yıkanır. İkiye ayrılır, kabukları soyulur, içerisinde su olan bir tencereye konur.

2. Ayrı bir tencereye altı bardak şeker, iki bardak su konur. Ateş üzerinde karıştırılarak şeker eritilir. Bir kaç taşım kaynatılır.

3. Su içerisindeki şeftaliler sularından süzülür. Kaynamakta olan şurup içerisine atılır. Hepsi birlikte kaynamaya bırakılır.

4. Reçel şurubunun kıvama geldiğini anlamak için bir çay tablası üzerine ayrı ayrı bir kaç damla damlatılır. Damlalar top top durunca reçel kıvama gelmiş demektir.

5. Reçel kıvama gelince ya büyükçe bir limon suyu veya sıcak su içerisinde eritilmiş limon tuzu katılır. Tekrar bir iki taşım kaynatılır. Ocaktan indirilir, soğutulur, kavanozlara doldurulur.

read more

Portakal Reçeli 0 yorum

PORTAKAL REÇELİ

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI

1 kilo portakal (çekirdeksiz)

6 bardak şeker

3 bardak su

1.5 kaşık limon tuzu veya 2 kaşık limon suyu.

1. Rendenin ince tarafı ile veya bıçakla portakalların üzerleri kazınır.

2. Bir tencereye bolca su konur. Kazınan portakallar içerisine atılır. Hafifçe yumuşayıncaya kadar haşlanır.

3. Haşlanan portakallar önce yarısından bölünür, tekrar yarılarından bölünür. Böylece bir portakal dörde bülünmüş olur. Bölünen portakallar birer daha bölünür veya istenilen şekilde bölünür. Bir tarafa bırakılır.

4. Bir tencerede şeker su ile karıştırılıp ateşte koyuca bir şurup haline getirilir. Parçalara bölünen portakallar içerisine atılır. Hafifçe karıştırılır. Kıvamlı bir hal alıncaya kadar kaynatmaya devam edilir. Şurubundan bir kaşıkla bir tabağa damlatılır. Damla yayılmayıp top halde durursa reçel olmuş demektir. Buna bir fin

can sıcak suda eritilmiş limon tuzu veya iki kaşık limon suyu katılır, iki taşım kadar kaynattıktan sonra tencere ateşten indirilir, soğutulur, kavanoza konur.

1 kilo yarma şeftali 6 bardak şeker

2 bardak su

1 kahve kaşığı limon tuzu veya bir limon.

read more

.

Kişisel

SiteEkle.Web.Tr

Food & Drink Blogs all kind of recipes Şifalı Bitkiler Kadınlar,Diyet,Zayıflama Kadın Hastalıkları Dekorasyon Sağlık Zayıflama,Diyet,Gebelik,Doğum Kadınlar Kadınlar Yemek Tarifleri Yemek Tarifleri Mobilya Dekorasyonu Poğaça Tarifleri Moda Dış Cephe

Kadınlar Platformu

SPONSORLU BAĞLANTILAR

En Çok Okunan Yemek Tarifleri

Son Eklenen Yemek Tarifleri

 
Yemek Tarifleri