.

Taze Fasulyeli Bulgur Pilavı

YAPILIŞI - HAZIRLANMASI •Fasulyelerin kılçıklarını ayıklayıp iyice yıkayın ve süzün. Fasulyeleri 2-3 santim büyüklüğünde parçalar eide edecek şekilde dilimleyin. • Yağı, yemeklik incecik doğranmış soğanları ve incecik halkalar halinde doğranmış biberleri pilav tenceresine koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. • Fasulyeyi ekleyip 5 dakika daha kavurduktan sonra sıcak suyu ilave edin. Tuz ve puibiberi serpin ve fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. 2 adet yeşil sivri biber 2 çay kaşığı tuz, kırmızı pulbiber 2 adet orta boy domates 4 su bardağı sıcak su b(et ya da tavuk suyu kullanmanızı tavsiye ederim) • Soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesleri ve yıkadığınız bulguru tencereye aktarın. Karıştırıp ocağın altını kısın. • Kısık ateşte, bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp tencerenin kapağı kapalı vaziyette 30 dakika dinlendirin. Sıcak sıcak servise sunun.

Tırtıl Baklavası

YAPILIŞI - HAZIRLANMASI • Su ve tozşekeri tencereye aktarıp yüksek ısılı ateşte şeker eriyinceye kadar karıştırın. Şurubun koyulaşması için 10 dakika kısık ateşte kaynatın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. • Yumurta, yoğurt, su, sıvıyağ, karbonat ve tuzu yoğurma kabına aktarıp elinizle karıştırın. Unu da azar azar ekleyip pütürsüz ve kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın. • Hamuru eşit büyüklükte 10 adet bezeye ayırın. Üzerlerini temiz bir bezle örtüp oda sıcaklığında 20 dakika bekletin. • Ceviz ve tozşekeri derin bir kaba koyup bir kenarda bekletin. • Bezelerden birini üzerine nişasta serperek oklava yardımıyla incecik ve yufka büyüklüğünde açın. Üzerine 1 yemek kaşığı şekerli ceviz serpiştirin. Yufkayı ortadan ikiye kesin. Oklavayı kesilmiş tarafına yerleştirip sıkıca sararak rulo yapın. Yufkayı oklavanın iki ucundan ortasına doğru toplayarak büzün. Sıkıştırılmış yufkayı yavaşça oklavadan çıkarıp yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. • Kalan bezeleri de aynı şekilde hazırlayarak tepsiye dizin. Tatlıyı 4 parmak uzunluğunda keserek dilimleyin. • Tereyağını bir tavada kızdırın. Yağı, henüz sıcak haldeyken, kaşıkla tepsideki tatlının üzerine gezdirin. Tatlıyı 180 dereye ayarladığınız fırının alt rafında kızarıncaya kadar, 30-40 dakika pişirin. • Üzerine soğuk şurubu gezdirip 30 dakika beklettikten sonra servise sunun. ...

Bezelye Çorbası

YAPILIŞI 1. Bir baş soğan rendelenir, bir tencere içine konan bir kaşık yağla hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. 2. Beş bardak su ve iki bardak ayıklanmış bezelye kavrulmuş soğan içerisine konur, iyice pişirilir. 3. Pişen bezelyeler süzgeçten geçirilir, suyu alınır. Balık Çorbasının terbiyelisi de lezzetli olur. Sofralarvnizın vazgeçilmez unsurlarından biri olan çorbalar, üzerlerine arzunuza göre dökeceğiniz yağda kızarmış kırmızı biber, maydanoz veya naneyle hem görünüş hem de lezzet bakımından daha da güzel olur. 4. Kalan iki kaşık yağla un hafifçe kavrulur. Bunun içerisine kabukları soyulmuş, küçük parçalara kesilmiş domates veya yarım kaşık salça konur, karıştırılarak tekrar pişirilir, beş bardak et suyu ilâve edilir. 5. Süçgeçten geçirilen bezelye suyu ile domatesli veya salçalı et suyu tuz da katılarak hep birlikte karıştırılır. Tekrar beş dakika kadar kaynatılır, sonra servis yapılır. NOT: Bunların üzerine arzuya göre yağda kızarmış kırmızı biber, maydanoz, nane konabilir. ...

Çiftlik Çorbası

GEREKLİ MALZEME 1 topak kıyma (portakal büyüklüğünde) 1 kaşık domates salçası 2 baş soğan 2 orta patates 2 havuç 1 dolmalık sakız kabağı 1 baş kereviz 2 diş sarmısak Yarım fincan un 4 çorba kaşığı yağ 10 bardak et suyu veya su Kâfi miktarda tuz, maydanoz. 6 bardak et suyu 3 orta domates 1 adet büyük soğan 3 kaşık yağ 1 fincan un 1 fincan pirinç 1 bardak su Kâfi miktarda tuz. YAPILIŞI 1. Yağ ile ayıklanmış, ince kıyılmış bütün sebzeler bir tencereye konup, ateşte beş dakika kadar karıştırarak kavrulur. 2. Önce un eklenir, sonra salçası konur. Beş dakika kadar daha karıştırmaya devam edilir. 3. Suyu konur, sebzeler iyice pişinceye kadar ateşte kaynatılır. 4. Kıyma, tuz ve karabiber ile yoğrulur. Fındık büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapılır. Bunlar da çorbanın içerisine katılır. On dakika kadar kaynadıktan sonra ocaktan indirilir, servis yapılırken üzerine kıyılmış maydanoz serpilir...

Sponsor Bağlantılar

Bağlantılar

26 Haziran 2010 Cumartesi

Zeytinyağlı Taze Bakla 0 yorum

26 Haziran 2010 Cumartesi |
ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA

GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI


1 kilo taze sakız bakla

1 bardaktan eksik zeytinyağı

4 adet taze soğan

1 küçük demet dereotu

1 kaşık toz şeker

Yarım limon

Yeterince tuz

1.5 bardak su.

GEREKLİ MALZEME

1 kilo taze fasulye

1 bardaktan eksik zeytinyağı

2 orta büyüklükte soğan

2 adet domates Yeterince tuz.

YAPILIŞI - HAZIRLANMASI

1. Taze baklalar iki ucundan kesilir, varsa kılçıklarından sıyrılır. Ortasından bölünür, bir tenceredeki su içerisine atılır.

2. Baklalar sudan çıkarılır, süzülür. Üzerine taze soğanlar doğranır, hepsi yarım limon suyu, tuzu ve bir kaşık şekerle güzelce harman edilir, ovulur.

3. Bir tencereye yağ konur, yağ kızdırılır, üzerine harman yapılan baklalar dökülür, karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılır. Zaman zaman karıştırılarak baklalar öldürülür.

4. Yarı pişmiş, sarı bir renk almış baklaların üzerine dereotu kıyılır. Hepsinin üzerine birbuçuk su bardağı su konur, karıştırılır. Kapağı kapatılarak orta ateşte iyice pişirilir.

5. Arzu edilirse servis tabaklarına konduktan sonra üzerine yoğurt konur.

read more

Zeytinyağlı Pırasa 0 yorum

ZEYTİNYAĞLI PIRASA

YAPILIŞI - HAZIRLANMASI

1. Pırasalar temizlenir, yeşil kısmı atılır. Uzunlamasına baklava dilimleri gibi üç parmak eninde doğranır. Su içerisine atılır.

2. Halkalar halinde ince ince doğranmış soğan, yağ içerisinde hafif pembeieşinceye kadar kavrulur. Yarım parmak uzunluğunda kesilmiş havuçlar, varsa iki adet ince doğranmış domatesle kavrulur.

3. Evvelce kesilen pırasaların suyu iyice süzülerek bu malzemelerin üzerine dökülür. Onbeş, yirmi dakika kapağı kapatılarak kavrulur.

4. Kapağı açılır. Birbuçuk bardak sıcak su, yıkanmış pirinç, bir çay kaşığı şeker, yeterince tuz katılır. Yarım limon sıkılır, karıştırılır. Hepsi birlikte orta ateşte pişmeye terk edilir. Soğuduktan sonra servis yapılır.

read more

Zeytinyağlı Patlıcan Dolması 0 yorum

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN DOLMASI

GEREKLİ MALZEMELER

8 âdet orta irilikte patlıcan 1 bardak zeytinyağı

1 çay bardağı pirinç 5 orta irilikte soğan Yarım fincan çam fıstığı Yarım fincan kuşüzümü

2 orta irilikte domates 1 adet küçük limon

1 küçük demet maydanoz 1 küçük demet dereotu

3 dal taze nane Yeterince tuz, karabiber

Yarım kaşık salça.


YAPILIŞI - HAZIRLANMASI

1. Patlıcanların sapları kesilir. Ortalarından yarıya bölünür. Oyacak ile içleri oyulur.( Küçük patlıcanlardan bütün de olabilir. Şayet küçük patlıcanlardan olursa, sapları kesilir. Baş tarafından bir santim kadar olmak üzere kapak için kesilir, öylece oyulur.)

2. İçi şöyle hazırlanır:

Bir bardaktan biraz az zeytinyağında beş tane çentilmiş soğan kavrulur. Ayıklanmış, yıkanmış pirinç, fıstık ve kuşüzümü onbeş dakika kadar kavrulur. Bir bardak su, yeterince tuz ilâvesiyle dirice bir pilâv pişirilir, ateşten indirilir. Hafif soğuyunca karabiber, kıyılmış maydanoz, dereotu, nane serpildikten sonra kabukları çıkarılmış ve rendelenmiş domatesler de katılarak karıştırılır, böylece içi hazırlanmış olur.

3. Patlıcanların pişirileceği tencerede kalan az zeytinyağı ile yarım kaşık salça hafifçe kavrulur. Bu tencereye patlıcanlar hazırlanan harçtan doldurularak diklemesine dizilir. Üstlerine domateslerden kapak yapılır. Şayet küçük patlıcanlar bütün olarak oyulmuşsa o zaman kendi kapağı kapatılır. Son olarak suyu ile biraz tuz katılarak yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soğuk olarak yenir.

AKLINIZDA BULUNSUN
Lavabodan kötü kokular geliyorsa içine bir avuç kalın tuz atın. Koku kesilir.

GEREKLİ MALZEME

5 orta boy pırasa

1 bardaktan az zeytinyağı, yarım kahve fincanı pirinç

2 küçük havuç, 1 baş soğan, yarım limon

1 çay kaşığı şeker

2 adet domates Yeterince tuz.

read more

Zeytinyağlı Lahana Dolması 0 yorum

ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI

GEREKLİ MALZEMELER

1 baş dolmalık lahana (birbuçuk kilo kadar)

3 adet soğan

1 bardak zeytinyağı

1 bardak pirinç

2 domates

1 tatlı kaşığı salça Yarım fincan kuru nane, yeterince tuz.

YAPILIŞI - HAZIRLANMASI

1. Lahananın dibinden koçanı kesilir, yaprakları ayrılır. Sıcak tuzlu suda hafifçe haşlanır, erimemesine dikkat edilir.

2. Bir bardak zeytinyağının birazı bırakılarak bir tencereye dökülür. Üzerine üç soğan çentilir. Beş dakika kadar hafif ateşte kavrulur, iki domates doğranır, yine beş dakika kadar karıştırılarak kavrulur.

Hepsinin üzerine ayıklanmış, yıkanmış pirinç dökülür, onunla da yine beş dakika kadar kavrulur. Bunların üzerine bir bardaktan az kaynar su dökülür, tuzu, nanesi serpilir.

Pilâv gibi pişirilir. Dolmalarda pişen pirinçler pek yumuşak olmaz. Suyunu çekince ateşten alınır, karıştırılır, ılımaya bırakılır.

3. Ayrı bir tencereye kalan yağ dökülür. Bu yağ ile bir tatlı kaşığı salça öldürülür.

4. Dolmalık lahanalardan parçalar kesilir. Hazırlanan içten cevizden büyük parçalar alınarak sarılır. S al çalı tencerede istif edilir. Sarma işi bittikten sonra üzerine basacak kadar su dökülür. Sonra hafif ateşte pişirilir. Soğuk olarak servis yapılır.

NOT:

Yaprak dolması ve pazı dolması hep bu şekilde yapılır. Arzuya göre içine çam fıstığı ve kuşüzümü de katılabilir.

read more

Zeytinyağlı Kereviz 0 yorum

ZEYTİNYAĞLI KEREVİZİN TARİFİ

GEREKLİ MALZEMELER

1 kilo kereviz

2 adet orta boy havuç 2 adet orta boy patates

10 adet arpacık soğan

1 çay bardağı zeytinyağı

1 küçük demet maydanoz

1 limon

Yeterince tuz

2-3 bardak su.

YAPILIŞI VE HAZIRLANMASI

1. Bir tencereye zeytinyağı katılır. Ayıklanmış arpacık soğanlarla, üzeri kazınmış ve parmak uzunluğunda, kalem kalınlığında kesilmiş havuçlar yağda öldürülür.

2. Kerevizler temizlenir, parçalara ayrılır, suya atılır. Suları süzülür, yine bolca su katılır, onbeş dakika kadar haşlanır.

3. Kerevizlerin suyu süzülerek evvelce haşlanan soğan ve havuçlar içerisine katılır. Bunlara ilâve olarak iki patates soyulur, doğranır, hepsinin üzerine dökülür. Tuzu konur, limon sıkılır. Üzerine iki bardak su katılarak karıştırılır, orta ateşte pişirilir. Tabaklara servis yapılırken üzerine kıyılmış maydanoz serpilir. Soğuk olarak yenir.

Zeytinyağlı Kerevizin Yapılışının Videolu Tarifi ve Anlatımı


read more

Zeytinyağlı Karnabahar Tavası 0 yorum

ZEYTİNYAĞLI KARNABAHAR TAVASI

GEREKLİ MALZEME

1 kilo karnabahar (orta büyüklükte)

2 yumurta 1 limon

1 çay bardağı rendelenmiş peynir

Yarım kahve fincanı un

1 bardak ayçiçek yağı

2 bardak yoğurt Yeterince tuz.

YAPILIŞI - HAZIRLANMASI

1. Karnabahar temizlenir, koçanından kesilir. Dört parçaya bölünür. Bir adet limon sıkılmış kaynamakta olan bolca tuzlu su içine konur. Orta yumuşaklıkta haşlanır.

2. Haşlanan karnabaharlar tencereden alınarak soğumaya bırakılır.

3. Soğuyan karnabaharlar dilimler halinde dallariyle birlikte yarım parmak kalınlığında kesilir.

4. Kesilen karnabaharlar birer birer unla karıştırılmış peynire, sonra ayrı bir kapta çatalla çırpılmış yumurtaya bulanır.

5. Kızdırılmış yağ içerisinde alt ve üstü kızartılır.

6. Servis yaparken üzerine ya yoğurt dökülür veya servis tabağının kenarına dörtte bir limon konur, limon sıkılarak yenir.

AKLINIZDA BULUNSUN

Çiçeklerin uzun ömürlü olmaları:
Vazolarımızı süsleyen taze çiçeklerin daha uzun müddet dayanabilmeleri için sularına bir aspirin koymakta fayda vardır. Hergün sularının muntazam değiştirilmesi ve aspirin konulması yanında bir parça mangal kömürünün de konulması çiçeğin ömrünü uzatan pratik tedbirlerdendir.

read more

Zeytinyağlı Kabak 0 yorum

ZEYTİNYAĞLI KABAK

GEREKLİ MALZEME YAPI LlŞl

7-8 dolmalık ince kabak, 4 adet orta büyüklükte soğan, 2 adet orta büyüklükte domates, 5 diş sarmısak, 1 bardaktan biraz az zeytinyağı,

1 küçük demet maydanoz, yeterince tuz, kırmızı biber.

1. Soğanlar yarım halka şeklinde doğranır, zeytinyağının yarısı ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Buna çok ince kıyılmış sarımsaklar, yine ince kıyılmış maydanoz, tuz, kabuğu soyulmuş küçük parçalara bölünmüş domatesler eklenir. Hepsi birkaç dakika ateşte kavrulur ve ateşten alınır.



2. Evvelce üzerleri kazınmış, parmak uzunluğunda parçalara bölünüp suya atılmış kabaklar sularından süzülür, kalan yağda beş dakika kadar ateşte kavrulur. Üzerine bir çay bardağı su ve lüzumu kadar tuz dökülür. Kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirilir.

3. Bir numaradaki harca biraz su katılarak karıştırılır. Hepsinin üzerine kırmızı biber serpilir, pişirilir. Soğuk olarak servis yapılır.
NOT:
Zeytinyağlı kabak yemeği Anadolu'da çiçekleri üzerinde çok körpe kabaklardan yapılır ki çok nefis olur. Hatta bazı yerlerde çiçekleriyle birlikte pişirip, içine yumurta da kırarlar ki çeşnili bir yemek olur.

read more

Zeytinyağlı Fasulye Pilakisi 0 yorum

ZEYTİNYAĞLI FASULYE PİLAKİSİ
YAPILIŞI
1. Kuru fasulye ayıklanır, yıkanır. Bol suda akşamdan ıslatılır.
2. Ertesi gün ıslatılan suyu dökülür. Yine bol su içerisinde fasulyeler haşlanır.
3. Bir tencereye bir bardaktan eksik zeytinyağı dökülür. Üzerine halkalar halinde doğranmış soğan, 5-6 diş sarmısak, yarım parmak uzunluğunda ve bıçak sırtı kalınlığında kesilmiş havuçla birlikte ateş üzerine konur. Soğanların çok hafif sararmasına kadar ateşte karıştırılarak kavrulur.
4. Haşlanan fasulye soğuk su ile yıkanır. Tenceredeki malzemeler üzerine dökülür, yetecek kadar tuz, az su, kıyılmış maydanoz ilâvesiyle iyice pişinceye kadar ocakta tutulur.
5. Ocaktan alınır, soğumağa bırakılır. Soğuduktan sonra yanında birer parça limonla servis yapılır.
NOT:
3 numaradaki işlem yapılırken soğanlar sarartıldıktan sonra kabuğu soyulup rendelenmiş iki domates de katılır, birkaç dakika domateslerle de kavrulur, sonra dört numaradaki işleme devam edilir. Böylece pilâkimiz daha lezzetli olur.

read more

25 Haziran 2010 Cuma

Zeytinyağlı Enginar Dolması 0 yorum

25 Haziran 2010 Cuma |
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR DOLMASI
YAPILIŞI
1. Yarım fincan una bir limon suyu sıkılır, bir tencereye altı bardak su konur, bu suya unla karışık limon suyu güzelce karıştırılır.
2. Enginarlar saplarından kesilir. Bütün kabuk ve çiçeklerinden temizlenir. İyice ayıklayıp soyulur. Bir numaradaki unlu, limonlu suya hemen atılır. Kalan sapları taze ve körpe ise soyulur, onlar da suya atılır.
3. Ayrı bir kapta yarım bardak zeytinyağı ile çentilmiş soğanlar rengi değişmeyecek kadar kavrulur. Bunun içerisine kabukları soyulmuş küçük doğranmış taze bakFa içleri, ayıklanmış, yıkanmış pirinç katılır. Dört beş dakika hepsi birlikte kavrulur. Bunların üzerine bir çay bardağı su dökülür. Orta ateşte pişirilir, suyunu çekince ateşten alınır. Üzerine kıyılmış dereotu serpilir, karıştırılır.
4. Enginarlar sudan alınır, 3 numaradaki içle doldurulur. Bir tencereye istif edilir, sapları da boş yerlere konur. Kalan zeytinyağı, iki kahve kaşığı toz şeker, bir limonun suyu enginarların üzerine dökülür. Tuzu konur. Enginarların seviyesine kadar su katılır. Ağzı kapatılır, orta ateşte enginarlar pişinceye kadar bırakılır. Suyu az gelip enginarlar pişmemişse biraz daha su ilâvesiyle pişirmeye devam edilir. Pişince servis tabaklarına alınır, soğuk olarak yenir.

GEREKLİ MALZEME
2 bardak kuru fasulye (iri cins)
3 baş soğan 5-6 diş sarımsak 2 tane havuç
1 küçük demet maydanoz
1 bardaktan eksik zeytinyağı
Yeterince tuz.

read more

Zeytinyağlı Enginar 0 yorum

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR
GEREKLİ MALZEME YAPl LlŞl
500 gram içli bakla tanesi
6 adet büyükçe enginar
3 orta soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
Yarım fincan un
Yarım limon suyu
1 küçük demet maydanoz
Yeterince tuz.
1. Bir tencereye sekiz bardak su, yarım fincan un, yarım limon suyu sıkılır.
2. Bu limonlu su içerisine dış kabukları soyulmuş, içleri ayıklanmış enginarlar hemen (ayıklandıkça) atılır.
3. Soğanlar incecik çentilerek yağda pembeleştirilir. Üç bardak su dökülür. Enginarlar çıkarılıp buraya aktarılır. Ağzı kapatılarak pişmeye bırakılır.
4. Pişmeye yakın kabuğu çıkarılmış iç bakla ve toz şeker konur, orta ateşte pişirilir, ateşten alınır.
5. Servis tabağına evvelâ enginarlar dizilir. Ortalarına baklalar yerleştirilir. Hepsinin üzerine kıyılmış maydanoz ve dereotu serpilir.
AKLINIZDA BULUNSUN
Etek ve pantolondaki parlaklıkların giderilmesi:
Kabuğu soyulmuş bir patatesi iyice yıkadıktan sonra ikiye bölün. Bu kestiğiniz tarafı kumaşın parlak yerine sürmeye başlayın. Birkaç kez tekrarlayın. Bu işlemden sonra eteğinizi kurumaya bırakın, iyice kuruduktan sonra da temiz bir fırçayla fırçalayın. Kumaştaki parlaklıktan eser kalmadığını göreceksiniz.
Mum lekesi: Leke üstüne kurutma kâğıdı koyup kızgın ütü ile ütüleyin. Eriyen mum, yağ lekesi yapmadan, kurutma kâğıdına geçecektir.
GEREKLİ MALZEME
6 adet enginar
1.5 kahve fincanı pirinç
1 bardak zeytinyağı
2 ona irilikte soğan Yarım fincan un
2 adet limon
1 küçük demet dereotu
Yarım kilo taze bakla içi.

read more

Patlıcan Çığırtması 0 yorum

PATLICAN ÇIĞIRTMASI
(Bergama'nın özel yemeklerinden) YAPILIŞI
1. İnce uzun (Kemer patlıcanından daha ince ve uzun, Bergama taraflarında bu cins patlıcanlar özel yetiştiriliyor) patlıcanlardan üç tanesinin yan taraflarından birer parmak kalınlıkta şeritler halinde kabukları alınır. Baş kısmı kesilir. Baştan uca kadar bıçak ucu ile çevire çevire bir santim derinlikte helezon iz yapılır.
2. Tavaya yerleştirilir. Üzerine bir çay bardağı zeytinyağı dökülür. Tava ateş üzerine konur, üzeri örtülür. Pişmeye bırakılır. Bir müddet sonra patlıcanlar alt üst edilir. Üzerine tuz serpilir, diğer tarafı da pişirilir.
3. Kapağı açılır, kabuğu soyulmuş üç domates patlıcanların üzerine doğranır, yayılır. Tekrar kapağı kapatılır, domatesler erime haline gelinceye kadar ateşte tutulur. Ateşten indirildikten sonra üzerine kıyılmış maydanoz serpilir.

read more

Türlü Sebze Pilakisi 0 yorum

TÜRLÜ SEBZE PİLAKİSİ
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
3 baş enginar 1 avuç taze bakla 1 bardak taze bezelye içi 1 avuç taze fasulye
1 küçük bağ taze semiz otu
2 soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
2 domates
1 kaşık salça Yeterince tuz.
Enginar, bakla ve bezelye içi, fasulye ve semiz otu ayrı ayrı yumuşayıncaya kadar haşlanır.
2. Halkalar halinde doğranmış soğan, pembeleşinceye kadar zeytinyağında kavrulur, içerisine salça katılır. Bir dakika kadar da salçayla kavrulur, ocaktan alınır.
3. Kenarlı bir tepsinin altına kavrulmuş salçalı soğanların yarısı serilir. Üzerine haşlanmış sebzelerin hepsi karıştırılarak güzelce yayılır. Kalan soğanla kavrulmuş salça da üzerine konur.
4. Halka halka kesilmiş domatesler de en üste, tuzu da serpilerek döşenir. Suyu ilâve edilerek hafif ateşte pişirilir, istenirse fırında da pişirilebilir.
5. Yenirken üzerlerine arzuya göre limon sıkılır, sarmssak ezmesi de konabilir.
AKLINIZDA BULUNSUN
Sarımsak:
Yağda kavuracaksanız, hiçbir zaman esmerleşene kadar beklemeyin. Aksi takdirde yemeklerin tadını bozar.
GEREKLİ MALZEME
3 adet ince uzun çekirdeksiz patlıcan
1 çay bardağı zeytinyağı
3 orta büyüklükte domates
1 küçük demet maydanoz
Yeterince tuz, karabiber.

read more

İmambayıldı 0 yorum

İMAMBAYILDI
GEREKLİ MALZEME
6-7 adet orta boy patlıcan
4 adet soğan
1.5 çay bardağı zeytinyağı
6 diş sarmısak
2 adet domates
1 küçük demet maydanoz
Yeterince tuz.
YAPILIŞI
1. Önce Imambayıldı'nın içi hazırlanır. Şöyle ki: Orta büyüklükteki dört soğan halka şeklinde ince ince doğranır. Soğanlar elde sıkılarak dirilikleri giderilir, içerisine ayıklanmış sarmısakiar kıyılır, karıştırılır. Hepsinin üzerine kıyılmış maydanoz ve tuz serpilerek tekrar karıştırılır. Böylelikle içi hazırlanmış olur.
2. Patlıcanların başları ayıklanır, iki yan vs bir üsüen olmak üzere birer parmak eninde kabukları soyulur. Patlıcanlar üst tarafından bıçakla baştan sona, alt kısma geçmeyecek şekilde yarılır. Yarım çay bardağı zeytinyağı bir tavaya dökülerek patlıcanlar kesilen yerlerinden hafifçe kızartılır.
AKLINIZDA BULUNSUN
Yıkanabilir kumaşlarda kahve lekesi:
Lekeler birkaç aylık bile olsa, saf gliserin ile iyice ovun. Yarım saat bekleyin. Sonra her zamanki gibi yıkayın.
3. Yağın kalan bir çay bardağı ile patlıcanlardan kalan yağ düz bir tepsiye dökülür. Bir domates de kıyılarak ilâve edilir. Hepsi ateşte kavrulur. Bu tepsiye patlıcanlar yarık tarafları üste gelmek üzere dizilir. 1 numaradaki içten kaşıkla alınarak patlıcanlar doldurulur, üzerlerine dilimler halinde domatesler kapatılır. Suyu, tuzu konur, orta sıcaklıktaki ateşte pişirilir.
NOT:
Kızarmış patlıcanlar bazı hassas midelere dokunur, imambayıldı'nın daha hafif olması için patlıcanlar yağda kızartılmaz, öylece yapılır. Yalnız pişerken biraz daha fazla su konur ve pişmesi biraz daha uzunca olur.
Bu yemeğin ismi İmambayıldı. Ama imamların değil herkesin bayılacağı bir yemek.
Ezilmiş nohut ve tahinden yapılan Humus, bilhassa güney bölgelerimizde pek yaygındır.

read more

Humus 0 yorum

HUMUS
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
2 bardak nohut
1 bardak tahin Yarım bardak zeytinyağı
2 limon
3 çay kaşığı kimyon Yeterince tuz
1 küçük demet maydanoz.
1. Bir gün evvelden ayıklanmış nohutlar hafif tuzlu suda ıslatılır.
2. Ertesi günü nohutlar bol suda iyice haşlanır. Suyu süzülür, kabukları soyulur. Özel kıyma makinesinden geçirilir. Öyle bir makine yoksa tahta kaşıkla ezilir.
3. Ayrı bir kapta tahin, limon suyu, kimyon, kırmızı biber ve tuz birbirine katılıp karıştırılır.
4. Ezilmiş nohutlarla üç numaradaki tahinli malzemeler karıştırılır. Fazla koyu ise biraz su konur. Tekrar iyice karıştırılır. Hepsinin üzerine zeytinyağı dökülür, karıştırılır. Servis tabaklarına üzeri düzietilerek güzelce yayılır.
5. Servis yapılırken üzerlerine kıyılmış maydanoz, yeşil zeytin, dilimlere ayrılmış domateslerle süs yapılır.

read more

Tahinli Katmer 0 yorum

TAHİNLİ KATMER
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
1. Elenmiş un içerisine bir fincan kadar zeytinyağı, ısıtılmış bir bardak süt, yeterince tuz katılarak yoğrulur. Hamur sert olursa biraz su ilâve edilir, yine yoğrulur. Hamur orta katılıkta olmalıdır.
2. Bu hamur dört eşit parçaya ayrılır. Bezeler haline getirilir. Merdane ile üzerinden basıp, yuvarlayarak iki üç milimetre incelikte açılır. Üzerine eritilip, tahinle karıştırılmış yağ sürülür, ikinci, üçüncü bezelerde aynı şekilde açılıp üzerlerine tahinli yağ sürülür. Hepsi üst üste konur. En son dördüncü beze açılır, üzerine bir şey sürülmez, üçüncü beze üzerine kapatılır. Biraz dinlendirildikten sonra merdane ile biraz daha açılır. Üzerine elle tahinli yağ sürülür. Hepsi birden rulo haline getirilir. Onbeş dakika daha öylece bekletilir. On, onbeş eşit parçaya bölünür. Üstüne ve altına un serpilir. Tahinleri görünmez hale getirilir.
3. Merdane ile her bir parça üç milimetre kalınlıkta açılır. Üst ve altları hafifçe yağlanır. Yanmayan tava içerisinde alt ve üstü çevrilerek pişirilir. Sıcak olarak yenir.
NOT: Tahinli katmer mayalı hamurdan yapılırsa daha güzel olur. 220
GEREKLİ MALZEME
2 bardak elenmiş un
1 kaşık zeytinyağı
Yarım kibrit kutusu yaş
maya
1 bardak pudra şekeri
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 fincan zeytinyağı 2 fincan tahin Yeterince tuz, su.

read more

Tahinki Çörek 0 yorum

TAHİNLİ ÇÖREK
(Kendi yöntemimle)
YAPILIŞI
1. Maya ılık su ile ezilir. Biraz daha ılık su eklenerek 1 kaşık şeker konur, karıştırılır.
2. Bir bardak zeytinyağı ve bir bardak tahin bir yere katılır, çatalla iyice karıştırılır.
3. Elenmiş unun ortası açılır. Bir fincan zeytinyağı ve hazırlanan maya içine dökülür. Tuz ve su ilâvesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Hamurun üzeri kapatılır, büyükçe bir beze sarılır, mayalanmaya bırakılır.
4. Kabaran hamurdan parti parti 12'şer adet yumurta büyüklüğünde bezeler yapılır. Bezelerin kurumaması için her tarafı yağlanır.
5. Bezelerin üç tanesi alınır. Herbiri merdane ile 2 milimetreye kadar inceltilir. Evvelâ açılan ilk bezenin
4 bardak elenmiş un 1 bardak zeytinyağı 1 bardak süt 1 çay bardağı tahin Yeterince tuz.
üzerine yağlı tahinden sürülür, açılmış ikinci beze de üzerine konur. Onun da üzerine tahinli yağdan sürülür. İnceltilen üçüncü beze de ikincinin üzerine kapatılır. Kalan dokuz bezede de aynı işlem yapılarak 12 beze dört parça haline getirilmiş olur. İlk yağlanan bezeler, hamur açılacak yerin ortasına konur, kenarları parmak uçlariyle basarak inceltilir. Her tarafından elle çeke çeke inceltilir. Açılan bu hamur üzerine tahinli yağ sürülür. Bıçakla ortasından kesilir. Bunlar rulo halinde tek tek sarılır, topan bir şekil alır. Yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilir ve böylece bütün hamur tamamlanır. Kabarmaları için yarım saat kadar daha öylece bekletilir. Sıcak fırına verilir. Misafirlerimizin dediğine göre, yenmesi hoş, ağızda dağılan bir çörek oluyor. Afiyet olsun.

read more

Tatlı Maya İle Ekmek 0 yorum

TATLI MAYA İLE EKMEK
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
1 avuçtan az nohut 1.5 bardak kaynamış su 1 fiske ince tuz.
1. Bir avuçtan az nohut kırılır, 350 gramlık bir şişeye konur.
2. Bir buçuk bardak su kaynatılır. El dayanacak sıcaklığa gelinceye kadar bekletilir, içerisine bir fiske tuz atılır. Şişedeki kırılmış nohutlar üzerine dökülür. Sıcak bir yerde şişenin ağzı açık olarak sekiz saat bekletilir. Şişenin ağzından köpükler çıkmaya ve kendine mahsus kokular yayılmaya başlar. Köpük kesilme belirtileri gösterince nohutların üzerindeki suyu alınır, az bir unla bulamaç yapılır. Bir kaba konur, üzerine biraz un serpilir. Kapalı olarak sıcak bir yerde kabarması beklenir. Zaman zaman bakılır. Üzeri çatlayıp kabarmaya başlayınca üzerine bir kibrit çakılır, kibritin alevi ispirtoda yanar gibi bir hal alırsa maya gelmiş olur. Kibritin yanışında bir değişiklik olmazsa biraz daha bekletilir.
3. Maya bulunduğu kaptan alınır, ılık su ile, istenildiği kadar elenmiş un alınıp yoğrulur. Yine sıcakça bir yerde Kıymalı,
peynirli veya daha değişik içlerle muhtelif şekillerde hazırlayacağımız börekler, kahvaltûanmıza lezzet katar. Misafirlerimizi için ise güzel bir ikram olur. (Üstte Puf Böreği)
üzeri örtülür. 2-4 saat bekletilerek kabarması sağlanır. İyice kabarınca bir kibrit daha yakılır, yoğrulan hamura yaklaştırılır. Yanan kibritin alevinde bir değişiklik olursa mayalı hamur gelmiş demektir.
4. Sonra hamur üzerine biraz soda serperek tekrar yoğrulur. Bu hamura tuz katılmaz. Hamurun yumuşaklık derecesi kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır.
5. Hamur yağlanmış kalıplara veya şekiller verilerek yağlanmış tepsiye aralıklı olarak döşenir. Tekrar sıcak bir yerde kabarması için bekletilir. Orta sıcaklıktaki fırına sürülür, iyice pişince çıkarılırken üzerlerine bir fırça ile yumuşak olmaları için çiçekyağı sürülür.
NOT:
Bu tarifi İzmir'in meşhur tatlı maya ustalarından Rizeli Sayın Osman Basardan aldık. Böylece şimdiye kadar hiçbir yerde yazılmayan bu çok eski Türk ekmek türünü açıklığa kavuşturmuş olduk.

read more

Pizza 0 yorum

PİZZA
(Kıymalı veya peynirli. Kendi yöntemimle.)
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
300 gram yarı yağlı kıyma
Yarım paket margarin (125 gr.)
4 bardak un
2 baş soğan
2 domates
4 taze biber
2 kesme şeker büyüklüğünde maya
Yeterince kırmızı ve karabiber
1 küçük demet maydanoz
Yeterince tuz.
1. Maya, yarım bardak ılık su içerisinde ezilir, içerisine bir tatlı kaşığı şeker konur, karıştırılır.
2. Çiğ kıyma içerisine çentilmiş soğan, ince doğranmış taze biber, domates, kıyılmış maydanoz ile tuzu ve biberi konur, karıştırılır, bir tarafa bırakılır.
3. Elenmiş unun ortasına şekerle eritilmiş maya dökülür. Ilık suyu, tuzu ve iki kaşık kadar erimiş yağı katılır. Hepsi güzelce yoğrulur. Hamur kulak memesi yumuşaklığından biraz katıca olur. Bir tencere içine katılır. Kapağı kapatılır, üzeri büyükçe bir bezle sarılır. Ilık bir yerde kabarmaya bırakılır.
4. Hamur kabarınca altı parçaya ayrılır, beze yapılır. Merdane ile bastırarak 25 santim kadar açılır. Üzeri yağlanır, ikinci beze de aynı büyüklükte açılır, birinci bezenin üzerine konur, onun da üzerine yağ sürülür. Üçüncü beze de açılarak ikincinin üzerine kapatılır. Üçüncü bezenin üzerine yağ sürülmez. Hafif yağlanmış bir tepsiye yerleştirilir. Kenarlarından çekerek tepsiye göre büyültülür. Yine kenarlar hafifçe çekilerek ortalara nisbetle kenar yüksekliği temin edilir. Üzerine harcın yarısı konur, yayılır, yirmi dakika sonra fırına sürülür. Diğer kalan hamurlardan bir tepsi daha yapılır. O da fırına verilir. Piştikten sonra çok hafif, gevrek, ağızda kolayca eriyen nefis bir pizza olur. Peynirlisi de peynirli iç koymak suretiyle yapılır.

read more

Peynirli Pizza 0 yorum

peynirli pizza
3 bardak un 1 tatlı kaşığı kuru maya 1 bardak ılık su
1 tatlı kaşığı tuz
3 orta boy domates
2 bardak kaşar peyniri (rendelenmiş)
2 fincan zeytinyağı.
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
1. Maya ılık bir bardak suda ezilir, içine bir tatlı kaşığı şeker ilâve edilir..
2. Üç bardak un elenir, unun ortası açılır, içerisine bir tatlı kaşığı tuz, bir fincan zeytinyağı ve yeterince ılık su konur, sulandırılmış maya ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Hamur iki misli kabarıncaya kadar üzeri örtüiü ve bir beze sarılı olarak ılık bir yerde bekletilir.
3. Hamurun istenilen şekilde mayalanıp kabarması temin edildikten sonra yumurtadan büyük parçalara bölünüp beze yapılır. Bezeler, kenarları biraz kalın olmak üzere merdane ile yarım santim kalınlığında
AKLINIZDA BULUNSUN
Alüminyum kaplar asitlerden çabuk bozulurlar ve insan sağlığı üzerinde zararlı olabilirler. Onun için alüminyum kaplara asitli maddeleri, meselâ sirke, limon, domates hatta yoğurt gibi maddeleri koymamak lâzımdır.
Sebze ve yemiş lekeleri:
Sebzelerden hasıl olan lekeleri gliserinle, toz halinde kolayı karıştırarak yapılan pomat kolaylıkla çıkarır açılır. Üzeri elle zeytinyağı sürülerek yağlanır. Yağlanmış, açılmış hamur üzerine bir kat ince doğranmış domatesle döşenir, üzerine peynir serpiştirilir. Yağlanmış bir tepsiye alınarak yarım saat kadar ılık bir yerde bekletilir. 4. Sonra orta ısıdaki fırında pişirilir. Sıcak olarak yenir.
NOT: Bu peynirli pizza diğer peynirlerden de olur. Peynire kıyılmış maydanoz karıştırılır. Arzuya göre herpizzanın üzerine elle hafif karıştırılmış birer yumurta da konabilir.

read more

Patlıcan Böreği 0 yorum

PATLICAN BÖREĞİ
YAPILIŞI
1. Patlıcanların sapları kesilir, kabukları alınır, bir santim kalınlığında dilimler halinde kesilir, tuz ile oğulur bırakılır.
2. Patlıcanlar kurulanır, kızgın yağda iki tarafı az kızartılır, soğutulur.
3. Rendelenmiş veya çatalla ezilmiş peynir, 2 yumurta, ince kıyılmış maydanoz ile karıştırılır.
4. Kızartılan patlıcanlardan bir dilim alınır,, üzerine peynirli harçtan konur, onun üzerine kızartılmış bir patlıcan kapatılır. Böylece bütün patlıcanlar bu şekilde bitirilir.
5. Kalan iki yumurta bir kaba kırılır, kaşığın ucunda un katılarak bir çatalla iyice çırpılır.
6.4 numaradaki arası harçlı patlıcanlar evvelâ una bulanır, sonra yumurtaya batırmak suretiyle evvelce patlıcanların kızartıldığı yağ kızdırılarak, kızgın yağın üzerine döşenir. Üzeri pembeleşinceye kadar kızartılır. Diğer tarafı da aynı şekilde kızartılır. Sıcak sıcak servis yapılır.

read more

Mısır Unu Ekmeği 0 yorum

MISIR UNU EKMEĞİ
GEREKLİ MALZEME YAPi LlŞl
1 bardak süt veya yoğurt.
2 bardak taze mısır unu
Yarım bardak çiçek yağı
1 kahve kaşığı kabartma tozu
Yeterince tuz
2 avuç beyaz peynir 1 bardak buğday unu 1 yumurta
Biraz çörekotu.
1. Sütü, unu, mısır unu, çiçek yağı, tuz ve kabartma tozu karıştırılıp yoğrulur. Bu sertçe bir hamur olur.
2. Bu hamurun yarısı yağlanmış bir tepsiye göre yayılır, üzerine ufalanmış beyaz peynir ile ince kıyılmış maydanoz karışımı konur. Bunların üzerine geriye kalan hamur yayılarak kapatılır. En üstüne bir yumurta çırpılıp sürülür, çörekotu ekilir. Fırına verilir. Fırında iyice pişirilir.
NOT:
Mısır unundan içerisine bir şay katılmadan yapılan ekmekler çabuk bayatlar. En iyisi yukardaki tarif üzere yapılanıdır. Birde mısır unu çabuk acır. Onun için taze öğütülmüşünü bulup, almak yerinde olur.
GEREKLİ MALZEME
3 adet orta boy patlıcan, yeterince tuz.
İçi için:
1 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir, 2 yumurta
Yarım bağ maydanoz.
Kızartmak için:
1 çay bardağı sıvı yağ 2 adet yumurta
1 çay bardağı un.

read more

Kuru Poğaça 0 yorum

KURU POĞAÇA
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
4 su bardağı elenmiş un
2 yumurta
1 bardak çiçekyağı veya 250 gr. margarin
1 kahve kaşığı karbonat
Yeterince tuz
Üzerine bir yumurtanın sarısı.
1. Elenmiş un yağla karıştırılır, tuz, iki yumurta, bir kaşık karbonat katılır. Ara sıra azar azar su verilerek katıca bir hamur yoğrulur.
2. Hamur yuvarlanır, bıçakla yumurtadan biraz küçük parçalara kesilir, beze yapılır.
3. Bezelere merdane ile oval şekiller verilir, ortalarına kıyma, peynir, ıspanak, ince kıyılmış sucuktan herhangi birisi konur. Birbiri üzerine kapatılır, kenarları parmak uçlarıyla bastırılarak pekiştirilir. Böylece yarım ay şeklini almış olur. Hafif yağlanmış bir tepsiye alt üst edilerek aralıklı sıralanır.
4. Yumurtanın sarısı ile biraz çiçekyağı karıştırılır, bir fırça ile poğaçaların üzerine sürülür, hemen orta sıcaklıktaki fırına verilir. Üzeri kızarınca fırından alınır. Çayla misafire ikram edilir.

read more

Kol Böreği 0 yorum

KOL BÖREĞİ
GEREKLİ MALZEME
3 bardak un
1 bardak un (yufkaların açılması için)
1 çay bardağı zeytinyağı
Yeterince tuz, biber.
İçi için: İstenilen herhangi bir içten.
YAPILIŞI
1. Un elenir, yeterince tuz ve ılık su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Üzerine bir nemli bez örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
2. Cevizden biraz büyük bezeler yapılır. Oklava ile börek tepsisi büyüklüğünde ince yufkalar açılır. Açılan yufkalar yağlanır, içerisine içlerden birisi katılarak oklavaya sarılır. Hamurun iki ucundan buruşturulur, yağlanmış tepsiye ortadan başlamak üzere oklavadan sıyrılıp rulo halinde dolanır. (Aynı sarığı burmada olduğu gibi). Açılan diğer yufkalara da aynı işlem yapılarak ilk sarılan yufkanın bitiminden başlamak üzere ikincisi de sarılır, böylece tepsi doluncaya kadar devam edilir.
3. Dolan tepsideki böreklerin üzeri yağlanır, fırına verilir. Fırından çıkınca on dakika kadar bekletilir, iste nilen şekilde kesilerek, servis yapılır.

read more

Kıymalı Veya Peynirli Pide 0 yorum

KIYMALI VEYA PEYNİRLİ PİDE
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
4 bardak un
1 paket margarin (250 gr.)
Ceviz kadar yaş maya
1 çay kaşığı şeker
Yeterince tuz
Kıymalı veya peynirli içlerden birisi (Burada kıyma, kavrulmuş börek içlerinde tarif edildiği gibi olacak).
1. Bilindiği gibi ılık suda maya eritilir, şeker karıştırılır.
2. Un elenir, ortasına sulandırdığımız maya dökülür. Tuzu, cevizden büyükçe erimiş yağı konur, hepsi birlikte ılık su katılarak kulak memesi katılığında bir hamur yoğrulur, kabarmaya bırakılır.
3. Kabaran hamurdan yumurtadan büyükçe parçalar alınır, bezeler yapılır. Bezenin bir tanesi alınır, uzunlamasına açılır. Üzerine istenilen harç konur. Yağdan da, küçük kesme şekerin dörtte biri büyüklüğünde parçalar koparılıp harç üstüne aralıklı yerleştirilir. Yi
ne aralıklı, parmak uçlarıyla yanlarından birleştirilir, liık bir yerde 20-30 dakika kadar yağlanmış bir tepsi üzerine dizilen pideler bekletilir. ( Diğer pideler de aynı şekilde yapılır.
4. Bu bekleme işleri tamam olduktan sonra pideler biraz daha kabarmış olur. Hemen sıcak fırına verilir. Üzerleri kızarmaya başlayınca fırından çıkarılır, üzerine yağ sürülür. Tam pişmesi için tekrar fırına konur, iyice kızarıp, pişince fırından çıkarılır. Münasip parçalara kesilerek bir kaba istif ediiir. Kabın üzeri kapatılır, böylece kurumaması temin edilir, sıcak olarak yenir.

read more

Hazır Yufkadan Börekler 0 yorum

HAZIR YUFKADAN BÖREKLER
YAPILIŞI
1. Bir bardak zeytinyağı ile bir bardak yoğurt iyice karıştırılır. Üzerine üç yumurta kırılır,tahta kaşıkla yine iyice çırpılır.
2. Yağlanmış 30-35 santim çapında bir tepsiye evvelâ ilk yufka tepsi kenarlarından taşacak şekilde olduğu gibi
AKLINIZDA BULUNSUN
Elbisede çamur lekesi:
Hiçbir zaman yaşken hemen fırçalamayın. Bekleyin kurusun sonra fırçalayın. Hiç iz bırakmadan çıktığını göreceksiniz.
parçalanmadan serilir. Üzerine yağlı harçtan üç kaşık gezdirilir. Kaşığın tersiyle yufkanın kenarlarına kadar her tarafına yağlı harç sürülür. Taşan kısım öylece bırakılır. İkinci yufka münasip şekilde parçalanır, ilk yufka üzerine kırışıklar yapılarak döşenir. Yağlı harçtan üç kaşık alınır yufkanın her tarafına sürülür. Ortasına istenilen içten konur, yağlanmış yufkalar üzerine güzelce yayılır. Harcın üzerine kalan yufkadan birisi münasip büyüklükte bölünür, döşenir. Yine üç kaşık yağlı harçla yufkanın her tarafı sıvanır. Dördüncü yufka evvelâ tepsiye göre bölünür, kalan kenarlar tepsiye yerleştirilir. Yağlanır, tepsiye göre olan parça düz olarak yufkalar üzerine kapatılır. Üzerine yine üç kaşık yağlı harç dökülür, yufkanın her tarafına sürülür, ilk konan yufkanın taşan kısımları tepsiye doğru devrilir, elle hafifçe basarak yerleştirilir. Kalan yağlı harç tepsiye dökülür ve kaşığın tersiyle yayılır. 3. Tepsi hemen fırına verilir, pişirilir, fırından alınır. On dakika sonra alt üst edilir. Biraz daha soğutulur ve istenilen şekilde kesilir.

read more

Gözleme 0 yorum

GÖZLEME
GEREKLİ MALZEME
4 su bardağı elenmiş un
1 paket 250 gramlık yumuşak margarin
Yeterince tuz
Evvelce hazırlanan herhangi bir içten.
YAPILIŞI
1. Un elenir, yeterince tuz ve su ile iyice yoğrulur. Yoğrulan hamur göz göz oluncaya kadar devam edilir.
2. Gözlemeler arzuya göre cevizden büyük veya yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır. Bir beze, merdane ile dört köşe olarak açılıp üstüne yağ sürülür. Bu açılan hamur dört tarafından bohça gibi katlanır. Birkaç dakika bekletildikten sonra merdane ile inceltilir. Merdane bir tarafa bırakılır. El ile kenarlarından çeke çeke incecik açılır. Açılan yufkanın yarısı üzerine harç konup, diğer yarısı üzerine kapatılır. Kızgın çok hafif yağlanmış saç üzerinde gezdire gezdire iki tarafı kızartılır.
3. Dikkat edilecek husus; sacın altındaki ateşin çok olmamasıdır. Bir de börek saça konmadan evvel temiz bir bez parçasına batırılmış zeytinyağı ile üzerine yağ sürülür. Sacda çevrilmeden evvel yağ sürülmeyen tarafa da yine yağ sürülür. Öyle pişirilir. Bu da bir nevi sac böreğidir.
GEREKLİ MALZEME
4 adet hazır yufka (75C gram)
1 bardak zeytinyağı
1 bardak yoğurt
3 yumurta.
içi için: Arzuya göre her hangi biri (Kıymalı, peynirli, patatesli, ıspanaklı vb.).

read more

Elde Açılan İnce Börek 0 yorum

ELDE AÇÎLAN İNCE BÖREK
GEREKLİ MALZEME
4 su bardağı un
2 paket (250 gramlık) sofra margarini (hepsi 500 gram)
Yeterince tuz
İçi için istenilen içlerden biri.
YAPILIŞI
1. Dört bardak un elenir. İçerisine ceviz büyüklüğünde erimiş margarin, tuz ve su katılarak pek yumuşak olmayan bir hamur yapılır. Mümkün olduğu kadar fazlaca yoğrulur. Onbeş yirmi dakika kadar üzerine ıslak bez örtülerek dinlendirilir.

2. Kalan yağ kış ise hafifçe eritilir. Yaz ise yarısı eritilir. Hamur ele alınır üç eşit parçaya ayrılır. Avuçlar içerisinde veya yerde beze yapılır. Altı üstü yağlanır. Beş dakika kadar dinlendirilir.
3. Merdane ile kalınca bir beze açılır, üzerine, elle, eritilmemiş yağdan bıçak sırtı kalınlığında sürülür. İkinci beze de aynı büyüklükte merdane ile açılır, ilk yağlanan hamur üzerine konur, onun üzerine de aynı şekilde yağ sürülür. Üçüncü beze yine merdane ile evvelki hamurlar büyüklüğünde açılır. İki yağlı hamur üzerine konur, en üstteki hamur yağlanmaz. Birbiri üzerindeki
Ekmek, Cenab-ı Allah'ın bizim için yarattığı en vazgeçilmez nimettir. Ekmek olmasaydı veya sol alt resimde olduğu gibi sert olsaydı ne yapardık acaba?
hamurun kenarları parmak uçlarıyla ezilir, inceltilir. Sonra (Usta ellerde bu hamur ya hamur tahtasına veya mermer üzerine çarpa çarpa incecik açılır. Tabii bunu herkes yapamaz) hamurun kenarlarından çeke çeke hamur inceltilir. Birden asılmayıp delmemeye dikkat edilir.İncecik açılır, bilhassa hamur kenarları kalın bırakılmaz. Açılan bu hamur üzerine eritilmiş soğuk yağdan sağ elin parmak uçları batırılıp silkelemek suretiyle yağ serpilir.
4. Bir önden, bir de arkadan birbiri üzerine gelecek şekilde katlanır. Yanlardan da aynı şekilde katlanır. Biraz yağ serpilir, yarısına harç konur. Boş kalan kısım harçlı kısma kapanır, kenarları hafifçe parmak uçlarıyla bastırılır. Yağlanmış tepsiye alt üst ederek konur, üzerine yumurtanın sarısı elle sürülür, fırına verilir. Pişirilir, gayet ince nefis bir börek olur.
NOT:
Bezeler üç parça yerine altı parçaya da ayrılır. O zaman iki börek yapılır. Açılması daha kolay olur. Kullanılan yağ artabilir. Artan yağ başka yerde kullanılır.

read more

Ekmek 0 yorum

EKMEK
GEREKLİ MALZEME
6 bardak elenmiş un
1 kibrit kutusu büyüklüğünde maya (veya 1 tatlı kaşığı kuru maya)
1 kaşık şeker
Yeterince tuz ve ılık su.
YAPILIŞI
Maya ılık suda eritilir, içerisine bir tatlı kaşığı şeker katılarak karıştırılır.
Altı bardak un elenir. İçerisine hazırlanan maya katılır. Ilık su ve tuz ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Hamur ne kadar emeklice yoğrulursa ekmek o kadar güzel olur. Yoğrulan bu hamur büyükçe bir bez veya çarşafa sarılarak ılıkça bir yerde bir saate yakın kabarması için kapalı olarak bekletilir. Kış aylarında kabarma daha geç olur. O zaman daha küçük bir tencerede su kaynatılır, daha büyükçe ve içinde hamur bulunan tencere su değmeyecek şekilde üzerine oturtulur. Üzeri yine kapatılır, büyükçe bir beze sarılır. Böylece hamurun kabarması çabuklaştırılır.
AKLINIZDA BULUNSUN
- Tuz ve limon suyu hemen bütün pas lekelerini çıkarır.
- Un ile yapılan pasta, kek, kurabiye gibi şeylere biraz limon suyu koymak her zaman faydalıdır.
- Alüminyum kaplarınızı ara sıra limonlu su ile yıkayıp, sonra ılık su ile çalkalayın.
- Hamuru iyi açabilmek için unu iyice yoğurduktan sonra yarım saat kadar dinlendirmek lâzımdır.
- Dinlenmeye bırakılan hamur altının yapışmaması için un serpilmiş bir kaba konur.
- Hamurun üstünün kurumaması için üzerine nemli bir bez örtülür.
1 bayat ekmek
3 yumurta
1 kaşık nişasta
3 kaşık un
1 çay bardağı rendelenmiş az,tuzlu peynir
1 küçük demet maydanoz
1 çay bardağı su
Yeterince tuz
1 su bardağı yağ.
3. Zaman zaman bakılır, hamur istenilen şekilde yani iki misli kabarmışsa; ister topaçlar halinde istenirse uzun olarak şekil verilir, yağlanmış bir tepsiye aralıklı dizilir. Yine kabarmaları için yarım saatten ziyade dinlendirilir.
4. Hamurların kabuk bağlamamaları için üzerine ıslak bez örtülür. Yahut ekmekçilerin haşıl dedikleri, bir tatlı kaşığı un sulandırılır ateşte kaynatılır, duru çorba kıvamında bir hâle getirilir. Bundan fırça ile şekil verilen ekmekler üzerine sürülür. Bunun üzerine arzu edilirse çörek otu, susam serpilir.
5. Ekmek hamurları kabarınca fırına sürülür, pişirilir. Pişmeye, kızarmaya başlayınca hazır olan haşıldan tekrar sürülürse ekmeğin üzeri daha parlak, cilâlı gibi olur.

read more

Çiğ Börek 0 yorum

ÇİĞ BÖREK
GEREKLİ MALZEME
4 su bardağı elenmiş un, yeterince tuz, su
İçi için:
350 gram kıyma.
2 soğan, 2 domates
2-3 taze biber
Kıyılmış maydanoz, karabiber.
Kızartmak için: 2 su bardağı çiçek yağı.
YAPILIŞI
1. Evvelâ içi şöyle hazırlanır; iki baş soğan ve domatesler rendelenir, taze biberler ince olarak doğranır, kıyma, tuz, maydanoz, karabiber ve az bir su ilâvesiyle koyu bir bulamaç yapılır.
2. Hamuru, un, tuz ve su ilâvesiyle yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığından biraz daha katıca tutulur. Üzerine nemli bir bez örtülür, yirmi dakika kadar bekletilir
3. Dinlenen bu hamurdan cevizden biraz büyükçe hamurlar alarak bezeler yapılır. Bu bezelerden un serpilmek suretiyle oklava ile bıçak sırtı kalınlığında daire şeklinde yufkalar açılır.
4. Açılmış yufkaların içine hazırlanan içten koyup kenarları parmak uçları ile bastırılır, tırtıllı rulet ile kesilerek yarım ay şekli verilir. Kızgın yağda her iki tarafı kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
NOT:
Saç Böreği:
Bu börek, börek haline getirildikten sonra alt ve üstüne hafif yağ sürerek altında ateş olan saç üzerinde de pişirilir. Burdur yöresinde her evde odun ateşi üzerinde pişirirler. Buna "Saç Böreği" denir. Sıcak olarak taze üzümle bağ aralarında yapıp yerler ki pek nefis olur. Şekil olarak dört köşe de olabilir.

read more

Yaprak Sarması 0 yorum

YAPRAK SARMASI
GEREKLİ MALZEME
300 gr. taze asma yaprağı
400 gr. orta yağlı kıy ma
2 orta boy soğan
2 orta boy domates 1 çay bardağı pirinç
3 kaşık yağ ( margarin veya tereyağı)
Yarım kaşık salça Küçük bir demet maydanoz
Yeterince tuz ve karabiber.
YAPILIŞI
1. Ortalarındaki sapları kesilmiş taze yapraklar kaynamakta olan suya atılır. Beş dakika kadar haşlanır. Sudan çıkarılır, birbirlerinden ayrılır.
2. Kıyma, çentiimiş soğan, rendelenmiş domates, ayıklanmış yıkanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, yeterince tuz, karabiber, bir fincan su katılır, hepsi iyice karıştırılır.
3. Bir tencereye yağ ve salça konur. Ateşte salça öldürülür.
4. Yapraklar büyükse ikiye bölünür, orta ise öylece kulia
AKL1NIZDA BULUNSUN
Mobilya kurtlarının yok edilmesi:
Bu kurtlar mobilyaları için için kemirerek eskimelerine neden olur. Böylesine zararlı haşeratı öldürmek için mobilyaları, tuz, karabiber ve hardallı sirkede kaynatıp meydana gelen eriyikle silmek gereklidir.
Mobilyalarınızdaki ufak çaptaki çizik ve lekeleri çıkarmak için gaza batırılmış bir bezle silmek kâfi gelir. Derin çiziklerde ise içine erimiş mum koyarak kapatıp aynı işlemi tekrarlayabilirsiniz.
Bir yaprak sol ele alınır, avuç içerisine konur, sağ elle kıymadan cevizden küçük bir parça yaprağın üzerine uzunlamasına konur. Yaprağın üstü ve yanları kıvrılır, iki elin parmak uçlarıyle sarıhr. Sarılan sarmalar yağ ve salçayı kavurduğumuz tencereye istif edilir. Sıra dolunca üzerine yeni sıralar istifiyie sarmalar tamamlanır.
5. Üzerine basacak şekilde su ilâvesiyle hafif ateşte pişirilir. Tabaklara alınır. Arzu edilirse üzerine yoğurt dökülür.
NOT:
Yapraklar salamura ise 3-5 saat bol suda tutulur, yıkanır sonra haşlanır. Bu sarmaya, yaprak dolması da denir. Yaprak sarmada pirincin taneli olması için yapraklar fazla sıkı sarılmamalıdır.

read more

Soğan Dolması 0 yorum

SOĞAN DOLMASI
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
250 gram orta yağlı
kıyma 12 orta boy soğan
2 orta boy domates 1.5 fincan pirinç
3 kaşık yağ Yarım kaşık salça
1 küçük demet maydanoz
Yeterince tuz, karabiber
1. Düzgün, orta irilikteki soğanların üst kabukları soyulur, haşlanır. Altları kesilir, ortasındaki cücüğü çıkarılır.
2. Kıymanın içerisine iki orta boy rendelenmiş domates, yıkanmış, ayıklanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, yeterince tuz, karabiber, bir fincan su ilâvesiyle iyice karıştırılır.
3. Altı düz bir tencrede yağ içerisinde salça biraz kavrulur. Cücükleri alınmış soğanlar kıymalı harçla doldurulur. Salçalı altı düz tencereye istif edilir. Soğanların yarısını aşacak kadar su konur. Kapalı olarak pişirilir.

read more

Pırasa Dolması 0 yorum

PIRASA DOLMASI
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
500 gram orta yağlı
kıyma 5 adet kalın pırasa
2 ortaboy domates
1 çay bardağı pirinç
3 kaşık yağ Yarım kaşık salça
1 küçük demet maydanoz Yeterince tuz, biber.
1. Pırasaların beyaz tarafları dört parmak uzunlukta kesilir. Haşlanır. Haşlandıktan sonra sudan alınır. Bıçakla uzunlamasına çizilir. Teker teker yapraklar halinde ayrılır.
2. Kıyma, rendelenmiş domates, ayıklanmış, yıkanmış pirinç, küçük bir demet kıyılmış maydanoz, yeterince tuz, biber, bir fincan su ile yoğrulur, içinin harcı hazırlanır.
3. Altı düz bir tencerede yarım kaşık salça yağda hafifçe kavrulur.
4. Pırasalar açılır, cevizden küçük birer parça harç alınıp pırasa yaprağına uzunlamasına yayılır, sigara gibi parmak kalınlığında sarılır. Elde biraz sıkarak üç numaradaki tencereye istif edilir. Üzerine basacak şekilde su konur. Hafif ateşte pişirilir.
AKLINIZDA BULUNSUN
Saç fırçanızın temizlenmesi:
Saç fırçalan pratik olarak iki yolla temizlenir. Su ile veya kuru bir şekilde. Su ile temizlemek için fırçayı ılık sabunlu su ile yıkamalı sonra dört bardak su içerisine yarım kahve kaşığı amonyak atarak meydana getirdiğiniz sıvının içine fırçayı koymalı, beş on dakika bekletilmelidir. Daha sonra ılık bir suda çalkalanarak kuramaya bırakılmalıdır. Fırçaları kuru temizlemek için kepek kullanılır. Isıtılan kuru kepek fırçanın üstüne dökülür ve bir başka fırçayla fırçalanarak temizlenmesi sağlanır.

read more

Kabak Çiçeği Dolması 0 yorum

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
300 gram orta yağlı kıyma
30 kadar açılmış, parçalanmamış kabak çiçeği
2 orta boy domates 1 adet soğan
1 çay bardağı pirinç
3 kaşık yağ Yeterince tuz, karabiber.
1. Çiçekler yıkanır, münasip parçalara bölünür.
2. Kıyma, rendelenmiş domates, rendelenmiş soğan, ayıklanmış yıkanmış pirinç, yeterince tuz ve karabiber, bir fincan su katılıp hep birlikte yoğrulur.
3. Düz bir tencerede yağ ve salça hafifçe kavrulur.
4. Parçalar halinde kesilmiş kabak çiçekleri aynı yaprak dolmasında olduğu gibi sarılır. Yağlı salçalı tencereye istif edilir. Üzerine basacak şekilde su konur, hafif ateşte pişirilir.

read more

Etli Patlıcan Dolması 0 yorum

ETLİ PATLICAN DOLMASI
GEREKLİ MALZEME Y A PI LI Şl
300 gram orta yağlı kıyma
7 adet orta boy patlıcan
1 fincan pirinç
1 orta boy soğan
2 domates 5 kaşık yağ Yarım kaşık salça
1 küçük demet maydanoz
Yeterince tuz, karabiber.
1. Patlıcanların tepeleri kesilir. Ortasından ikiye bölünür, içleri oyulur, tuzlu suya atılır.
2. Kıymanın üzerine yıkanmış, ayıklanmış pirinç, rendelenmiş domates, çentilmiş soğan, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve bir fincan su katılarak hepsi birlikte iyice karıştırılır.
3. Altı düz bir tencerede salça yağda hafifçe kavrulur.
4. Patlıcanlar iki numaradaki harç ile doldurulur. Üzerlerine patlıcanların ağzına göre kesilmiş domateslerle kapak yapılır.
5. Salçalı tencereye patlıcanlar dik olarak istif edilir. Üzerlerine basmaya yakın su ilâvesiyle hafif ateşte pişirilir.

read more

Etli Kabak Dolması 0 yorum

ETLİ KABAK DOLMASI
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
5-6 orta boy kabak 200 gram kıyma
1 baş soğan
2 domates
1 çay bardağı pirinç
1 küçük demet maydanoz, dereotu
2 dal nane yaprağı
3 kaşık yağ Yarım kaşık salça Yeterince tuz, karabiber.
1. Kabaklar varsa özel bıçağıyle kazınır. Yine özel bıçakla üzerinde çizgiler yapılır. Ortasından ikiye bölünür, yıkanır. İçleri aynı bıçakla oyulur.
2. Kıyma üzerine, çok küçük olarak domatesler doğranır veya rendelenir. Sonra bir baş soğan çentilir, yıkanmış, ayıklanmış pirinç katılır. Tuz, karabiber, kıyılmış maydanoz, dereotu, nane serpilir, bir fincan da su ilâvesiyle iyice karıştırılır.
3. Altı düz bir tencerede yağda salça hafifçe kavrulur.
4. Hazırlanan iç ile kabaklar doldurulur. Tencereye yatırarak istif edilir, üzerlerine basacak kadar suyu katılır. Hafif ateşte pişirilir.
5. Arzuya göre servis yaparken üzerine sarımsaklı ya da sarmısaksız yoğurt konur.
NOT: Dolmaların pişirileceği tencere çukursa dolmalık kabaklar diklemesine istif edilir.
ETLİ LAHANA DOLMASI
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
1.5 kilo lahana
500 gram orta yağlı
kıyma 5 kaşık yağ 2 baş soğan
1 çay bardağı pirinç
2 adet domates Yarım kaşık salça Yeterince tuz, karabiber
1 küçük demet maydanoz.
1. Bir baş, aşağı yukarı bir buçuk kilo gelecek şekilde basılınca gevrek ve sert olmayan lahana alınır. Koçanı kesilir. Ortasından ikiye bölünür. Teker teker sarmalı ğa yarayanları ayrılır. Tuzlu suda erimeden orta derecede haşlanır, sudan alınır.
2. Yarım kilo kıymaya iki baş soğan çentilir, iki domates rendelenir. Ayıklanmış, yıkanmış pirinç konur. Maydanozu kıyılır. Tuzu biberi ekilir, bir fincan su ilâvesiyle iyice karıştırılır.
3. Altı düz bir tencereye yağ, salça konur. Ateşte yağla salça hafifçe kavrulur.
4. Sarılacak şekilde bölünmüş lahanalara ceviz büyüklüğünde kıymalı harçtan alınıp bilinen şekilde sarılır.
5. Lahanalar sarıldıkça salçalı tencereye istif edilir. Sarma işi bitip istifi de yapıldıktan sonra üzerine basacak kadar su ilâve edilir. Hafif ateşte kapalı olarak pişirilir.

read more

Etli Domates Dolması 0 yorum

ETLİ DOMATES DOLMASI
YAPILIŞI
1. Dolmalık düzgün domatesler yıkanır. Koparılmış sap tarafları alta gelmek üzere üst tarafından yarım santim kalınlıkta, bir tarafı kesilir, tam koparılmaz (bir santim kadarı kesilmez), menteşe vezifesi görür. Kapak bu şekilde kesildikten sonra ucu sivri bir bıçakla kapak açılan yerden domatesin iç etrafı kesilir. Bundan sonra da domatesin dış ve dip kısmından bıçak
AKLINIZDA BULUNSUN
Valizlerin bakımı:
Deri valizlerinizi sık sık boy ay in, saplarını silin ve hepsini birden cilalayın. Boya deriyi korur. Plâstik valizlerinizi de sabunlu su ile silin. Valizlerin metal kısımlarını parafin/edikten sonra kâğıda sararsanız paslanmasını önlersiniz.
Paslanmış çivi çıkarmak: inatçı çivi ya da vidanın üstüne biraz gazyağı damlatın. Kolayca çıkar.
yatık olarak iç dip kısmı kesilir, üzerinden orta kısmına bıçak batırılarak iç bütünce çıkarılır, boşaltılır.
2. Kıyma, çentilmiş soğan, ayıklanmış, yıkanmış pirinç, kıyılmış maydanoz, dereotu, domateslerden çıkarılmış içler küçük küçük doğranarak, harcın içerisine konur. Tuzu, karabiberi ve bir fincan suyu katılarak hepsi iyice karıştırılır.
3. Altı düz bir tencereye yağ ve salça konur, salça hafifçe kavrulur.
4. Bu tencereye içlerini boşalttığımız domatesler kapağından açılarak iki numaradaki harçla doldurulur, kapakları kapatılır. Üç numaradaki yağlı, salçalı tencereye istif edilir. Domateslerin üzerini aşmayacak şekilde su ilâve edilir. Hafif ateşe konur, pirinçler yumuşayıncaya kadar kapalı olarak pişirilir.
NOT: Aynı usulle yeşil domateslerden de dolma yapılabilir.

read more

Etli Biber Dolması 0 yorum

ETLİ BİBER DOLMASI
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
250 gram orta yağlı kıyma
12 kadar orta dolmalık biber
1 baş soğan
1 çay bardağı pirinç
1 küçük demet maydanoz
1 küçük demet dereotu
3 domates
3 kaşık yağ
Yarım kaşık salça
Yeterince tuz, karabiber.
1. Biberler saplarından tutulup baş parmak ile bastırarak üzerleri açılır, içlerinden tohumları boşaltılır, yıkanır.
2. Bir kapta kıyma, çentilmiş soğan, yıkanmış pirinç, ince doğranmış domates, kıyılmış maydanoz, dereotu, tuz, karabiber ve bir fincan su ile iyice karıştırılır, iç hazırlanmış olur.
3. Altı düz bir tencerede üç kaşık yağ ile, yarım kaşık salça hafif kavrulur, ateşten alınır.
4. Hazırlanan iç ile biberler fazla sıkıştırıp, bastırılmadan doldurulur. Altı düz, salça kavrulan tencereye biberlerin başları yukarı gelmek üzere istif edilir, fazla sıkıştırılmaz. Biberlerin üzerine domateslerden kapak kesilir, yerleştirilir. Hepsi doldurulduktan sonra dolmaların üzerine basacak kadar su katılır, ağzı kapatılarak hafif ateşte pişirilir.
GEREKLİ MALZEME
12 adet orta büyüklükte domates
200 gram kıyma
1 baş soğan
1 çay bardağından biraz az pirinç
1 küçük demet maydanoz, dereotu
3 kaşık yağ
Yarım kaşık salça
Yeterince tuz, karabiber.

read more

Etli Dolma 0 yorum

ETLİ DOLMALAR
Dolmalara katılan kıymanın biraz yağlıca koyun etinden olması yemeğimize lezzet verecektir. Ama diğer etlerden de yapılabilir.
Dolmalarda ekonomik bakımdan çoğunlukla kırık pirinç kullanılır. Pilâvlarda olduğu gibi dolmalarda en iyi pirinç kullanılmaz. Gerçi kırıksız pirinçten dolma oimaz mı? Olur. Artık onu kırmaya lüzum yoktur.
Dolmanın içi şöyle hazırlanır:
Kıyma, pirinç, kıyılmış maydanoz, arzuya göre kıyılmış dereotu, ince çentilmiş soğan, varsa ince kıyılmış domates, tuz ve biraz su karışımı ile yapılır.
Miktarları dolma tariflerinde geçecektir.
AKLINIZDA KULUNSUN
Halıların serilme usulü:
Halıların ömürlerini uzatacak en iyi çare, serilmeleri esnasında takip edilecek yoldur. Halılar serilirken altlarına kalın mukavva bulunmazsa da birkaç tabaka gazete kâğıdı konmalıdır. Bu durum hem halının fazla kirlenmesini önleyecek hem de daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Halıların altındaki kâğıtları, büyük temizliklerde değiştirmekte fayda vardır.
Ufak halı ve kilimlerin kayması nasıl önlenir?
Bu tür kilimlerin kaymaması için serilen tarafının dört ayrı köşesine birer ince lâstik veya köpük sünger parçası dikmeniz kâfi gelecektir.

read more

Papara 0 yorum

PAPARA
GEREKLİ MALZEME YAPİLIŞI
1 yumurtadan büyükçe kıyma
2 taze biber
2 domates (yoksa salça)
1 baş soğan
3 kaşık yağ Yeterince bayat ekmek
Yeterince tuz, karabiber.
1. Bir tencereye kıyma, yağ, ince çintilmiş soğan, ince doğranmış yeşil biber konur. Ateşte kıyma suyunu çekinceye kadar kavrulur.
2. Domatesler kuşbaşı gibi doğranır. Bir numaradaki malzemeler ile domatesler soluncaya kadar karıştırılır. Ateşte tutulur, tuzu konur, dört bardak su katılır, yine karıştırılıp kaynamaya bırakılır.
3. Herhangi bir sebeple kalmış bütün veya parça bayat ekmekler, servis tabaklarına doğranır. Her tabağın üzerine 2 numaralı malzemelerden bölüştürülür. Üzerlerine karabiber ekilerek yenir.
NOT:
Bu paparanın peynirlisi de yapılabilir. O zaman peynir ateşe konmaz ekmeklerin üzerine ufalamak suretiyle yapılır, hatta paparaya dökülecek sulu kıymayı 1 yumurta ve limonla terbiye ederek de yapanlar vardır. Buradaki önemli nesele elimizde kalan ekmeği çöp tenekesine atmamak, böylece lezzetli bir yemek yapıp değerlendirmektir.

read more

Mantı 0 yorum

MANTI
(Tatar Böreği)
YAPILIŞI
Düz bir yere un elenir, ortasına yumurtalar kırılır, kâfi miktarda tuzu konur. Su ilâvesiyle orta katılıkta bir hamur yoğrulur.
Kıymanın içerisine çentilmiş soğan ve ince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber konur güzelce yoğrulur.
3. Hamur bezelere ayrılır, yufkalar açılır. Küçük kareler halinde kesilir. Her bir karenin ortasına iki numarada hazırlanan içten birer parça katılır. Hamur üçgen şeklinde kapatılır. Varsa hafif tuzlu kaynar et suyunda, yoksa sade tuzlu kaynar su içerisinde hamur kokusu gidinceye kadar haşlanır. Bir delikli kepçe ile haşlanan mantılar alınır. Isıtılmış bir tabağa yerleştirilir.
4. Üzerine kaşıkla iyice karıştırılmış, hafif tuz atılmış yoğurt dökülür.
5. Hepsinin üzerine kırmızıbiberle kızdırılmış yağ gezdirilir. Hemen sofraya götürülür, sıcak olarak yenir.
NOT:
Birde bu mantılar kıyma ile sarılarak fırında kızartılır, üstüne kemiksiz paça dizilir. Paça suyu ile tekrar kaynatılır. Buna yoğurt yerine limonla terbiye verilir. Bu da ayrı bir çeşni ve çeşit olur. Sarmısak isteğe bağlı olduğundan her tarifte yazmıyoruz. Tabi ki sevenler için sarmısaklısı daha nefis olur.

read more

Fırında Yufkalı Makarna 0 yorum

FIRINDA YUFKALI MAKARNA
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞ!
250 gram fiyonk makarna
2 adet hazır yufka
1 çay bardağı çiçekyağı
veya zeytinyağı 1 çay bardağı yoğurt
veya süt
3 yumurta
1 bardak ufalanmış peynir
1 küçük demet maydanoz
Yeterince tuz, biber.
1. Yarım paket (250 gram) makarna bol tuzlu suda haşlanır. İçerisine soğuk su katılarak on dakika kadar bekletilir. Suyu süzülür, tekrar soğuk su katılır, karıştırılır, iyice suyu süzülür.
2. Ayrı bir kaba üç yumurta kırılır, çatalla çırpılır, üzerine bir çay bardağı yoğurt veya süt katılır, bir çay bardağı ayçiçek veya zeytinyağı ilâve edilir, hepsi birlikte çatalla iyice çırpılır. Bir tarafa bırakılır.
3. Yağlanmış bir tepsiye yufkanın biri serilir, evvelce hazırlanıp, pişirilen makarnaya maydanoz kıyılır, ufalanmış peynir ve yumurtalı harcın yarısından fazlası dökülür, karıştırılır. Bu harç olduğu gibi tek yufka üzerine düzgünce yayılır.
4. Üzerine ikinci yufka serilir, bunun üzerine de az miktarda bıraktığımız yumurtalı harç sürülür. Her tarafına gelecek şekilde kaşığın tersiyle veya parmak uçlarıyle güzelce yayılır.
5. Hemen kızdırılmış fırına verilir, üzeri nar gibi kızarınca fırından çıkarılır. Soğumaya yakın istenilen şekilde parçalara kesilir. Servis yapılır. Su böreği lezzetinde güzel bir börek olur.
GEREKLİ MALZEME
4 su bardağı elenmiş
un, 2 yumurta Yarım paket margarin
(125 gram) 250 gram kıyma
1 küçük demet maydanoz, 1 baş soğan
2 bardak yoğurt Yeterince tuz, kırmızı
biber.

read more

Fırında Makarna 0 yorum

FIRINDA MAKARNA
GEREKLİ MALZEME YA PİLİSİ
Yarım kiloluk ince çubuk makarna
3 kaşık yağ 2 bardak süt
4 yumurta
Kâfi miktarda tuz, karabiber
1 bardak peynir (rendelenmiş).
1. Büyükçe bir tencereye on bardak kadar su ve yeterince tuz konur, kaynatılır.
2. Çubuk makarnalar kırılmadan kaynayan suya atılır. Yumuşayıncaya kadar haşlanır. Sıcak suyu süzülür. Onbeş dakika kadar soğuk suda bırakılıp sonra soğuk suyu süzülür. Tekrar soğuk su katılır, karıştırılır, bu suyu da tamamen süzülür. Bu makarna tekrar tencereye alınır, üzerine, rendelenmiş peynir, tuz, biberle birlikte yağ eritilip dökülür, güzelce karıştırılır. Bu malzemeler bir tepsiye düzgünce yerleştirilir.
3. Ayrı bir kapta dört yumurta bir çatalla veya telle iyice çırpılır, üzerine 2 bardak süt dökülür, onunla da karıştırılır.
4. Bu karışım bir tepsiye döşenen makarnaların üzerine gezdirilir.
5. Tepsi fırına verilir. Üzeri pembeleşince fırından çıkarılır. Baklava dilimleri gibi veya dört köşe kesilerek servis yapılır.
NOT:
Peynir olarak kaşar peyniri tercih edilir. Olmazsa tulum peyniri veya hafif tuzlu köy peyniri de olabilir. Fırında makarna domatesli yapılmak isteniyorsa ilâve olarak domatesler soyulur, ince doğranır, yağda öldürülür, peynirle karıştırılarak katılır.

read more

Fırınlanmış Erişte Pilavı 0 yorum

FIRINLANMIŞ ERİŞTE PİLAVI
YAPILIŞI
1. Yağda doğranmış domatesler suyunu çekinceye ve parlak bir hal alıncaya kadar karıştırılarak kavrulur.
2. Bunun içerisine dört bardak et suyu dökülür. Tuzu katılır, kaynamaya bırakılır.
3. Kaynayınca içerisine evvelce fırında kızartılmış erişte dökülür, karıştırılır. Kaynamaya başlayınca ateşin altı kısılır, kapağı kapalı olarak suyunu çekinceye kadar pişirilir.
4. Ateşten alınır, beş dakika kadar öylece bırakılır, sonra karıştırılır. Bu erişte pilâvı üzerine peynir, dövülmüş ceviz veya kavrulmuş kıyma koyarak yendiği gibi sade de yenir.
NOT:
Erişteler ister evde yapılsın, isterse hazır alınsın fırında kızartırken zaman zaman çıkartıp karıştırılır. Böylelikle bütün eriştelerin hepsi bir renkte kızartılmış olur. Makarnalar bölümünün başında ev makarnası hakkında gerekli bilgi verilmiştir.
AKLINIZDA BULUNSUN
Mantar büyük gelince:
Eğer şişeyi kapatacağınız mantar büyük geliyorsa bir süre kaynar suya batırın.
Cevizleri kolayca kabuklarından ayıklamak için; geceden tuzlu suya koyup, sonra kırınız.

read more

Ev Makarnası 0 yorum

EV MAKARNASI
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
6 bardak un 6 yumurta Yeterince tuz, su.
1.Un elenir, ortası açılır. 6 yumurta kırılır; tuzu, suyu konur, kulak memesinden daha katıca bir hamur yoğrulur. Üzerine bir ıslak bez örtülerek yarım saat dinlendirilir.
2. Börekler bölümünde anlatıldığı gibi hamur on bezeye ayrılır. Yufkalar daha kalınca( bıçak sırtı kadar) açılır. Temiz bezler üzerine ayrı ayrı serilir. Biraz havalandırılır, birbiri üzerine konduğunda yapışmaması temin edilir. Sonra beşer yufka üst üste konur, keskin bir bıçakla iki parmak eninde şeritler kesilir. Sonra beş kat şerit alınarak kibrit çöpü kalınlığında makarnalar kesilir, havalandırılır, temiz bezler üzerinde kurutulur. Lüzumunda çeşitli olarak pişirilir.
NOT:
Tabii bu makarna hazır makarnadan daha doyurucu, daha lezzetli ve besleyicidir.
Bir de bu şerit halinde kesilen makarnalar daha büyükçe üçgen halinde kesilerek yoğurtlusu (Mantı) yapılır, bu pek lezzetli olur. Anadolu'da hâlâ kış için bulgurda olduğu gibi ev makarnaları aşağı yukarı her evde hazırlanır.
Kurutulan makarnalar bez torbalar içinde muhafaza edilir.
GEREKLİ MALZEME
2 su bardağı ev makarnası, 5 kaşık yağ
1 topan (100 gr.) kıyma, 1 küçük demet maydanoz.

read more

Mercimekli Bulgur Pilavı 0 yorum

MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI
GEREKLİ MALZEME YAPI LIŞI
2 bardak bulgur 200 gram kıyma 5 kaşık yağ
1 bardak haşlanmış siyah mercimek 1 kaşık salça
3 bardak su Yeterince tuz.
1. Kıyma iki kaşık yağ ile kavrulur. Salçası katılır, bir iki dakika salça ile kavrulduktan sonra haşlanmış, suyu süzülmüş mercimek katılır, bir iki dakika onunla da kavrulduktan sonra, suyu, tuzu konur, kapağı kapatılarak kaynamaya bırakılır.
2. Yıkanıp, suyu süzülmüş bulgur katılır, karıştırılır. Kaynayınca ocak kısılır, hafif ateşte suyunu çekinceye kadar tutulur.
3. Ocaktan alınır, üzerine kalan kızgın yağ dökülür. Beş dakika kadar ağzı kapalı bekletilir. Karıştırılır, servis yapılır.
NOT:
Bulgur pilâvı; kuşbaşı et, çentilmiş soğan ve yağla kavrulur, domatesli veya domatessiz et sulu olarak pişirilir. Tuzu ve suyunu ayarlamak suretiyle bulguru salınır öyle de pişirilir. Nane ve kırılmış cevizlisi de yapılabilir. Zeytinyağı, ceviz, nane ile pişirilip yalancı dolma gibi asma yaprağı sarması da yapılır. Hepsi de birbirinden besleyici ve leziz olurlar.
AKLINIZDA BULUNSUN
Eviniz güzel kokabilir:
Evinizdeki hoş olmayan kokuları gidermek için bir takım usuller vardır. Eğer evinizde soba yakıyorsanız soba üstüne koyacağınız limon veya portakal kabuğu odanızın her türlü kokusunu bir anda değiştirecektir. Ayrıca tuvalet ispirtosu içine rendelenmiş limon kabuklarını, koltuk altlarına ve dolapların kenarlarına görünmeyecek şekilde koyarak odanızın kokusunu mis gibi yapabilirsiniz.

read more

Keşkek 0 yorum

KEŞKEK
YAPILIŞI
500 gram yağsız dana eti
4 bardak aşurelik buğ day
6 kaşık yağ
1 kaşık salça
Yeterince tuz, karabiber
Yeterince su.
GEREKLİ MALZEME
1. Ayıklanmış aşurelik buğday evvelâ soğuk su ile yıkanır. Üzerine kaynar su dökülür, kapağı kapatılır. Kabarıncaya kadar öylece bekletilir.
2. iki kaşık eritilmiş yağ, ya da zeytinyağı içerisine bir taraftan tahta kaşık ile karıştıra karıştıra kâfi miktarda su konur.
3. Bu yağlı su ateşe konur. Kemiksiz et ve buğday ilâve edilir. Et ve buğday iyice pişirilir, soğutulur. (Düdüklü tencerede daha çabuk olur).
4. Etler elde tiftik tiftik parçalanır, içerisine tuz, karabiber konur. Hepsi ılık halde iken tahta kaşıkla güzelce döverek ezilir. Adeta buğdayla et lapa haline getirilir. Çok koyu olursa azar azar sıcak su ilâve edilir. Tabii ki dövmeye de devam edilir.
5. Tabaklara alındığında üzerine yağda öldürülmüş salça gezdirilir. Bu da kalan dört kaşık yağla bir kaşık salçanın yağda kavrulmasıyla elde edilir.
NOT:
Bir de bunun tatlısı olur. O zaman içerisine et, karabiber, tuz konmaz. Yukarıda tarifte olduğu gibi buğday iyice pişirilir, içerisine şeker ilâve edilerek dövülür. Servis tabaklarına alınır. Üzerine dövülmüş ceviz, badem, çam fıstığı serpilir.
AKLINIZDA BULUNSUN
Bulaşık bezleri:
Bulaşıklarınızı sünger veya kumaş bezler yerine eski naylon çoraplarınızla yıkarsanız, işiniz daha kolaylaşacaktır. Üç tane naylon çorabın ayak kısımlarını kesip attıktan sonra hepsini üst üste koyarak dörde katlayın. Makineyle çevrelerini dikin. Sonra enine ve boyuna dikişler geçin (yorganlarmki gibi), böylece çok kullanışlı bir bulaşık bezi elde edersiniz.

read more

Bulgur Pilavı 0 yorum

BULGUR PİLAVI
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
2 bardak pilâvlık bulgur
5 kaşık yağ
2 adet orta irilikte soğan
2 bardak et suyu
Yeterince tuz.
1. Çok ince çentilmiş soğan yağda hafifçe kavrulur.
2. Ayıklanmış yıkanmış ve suyu sıkılmış bulgur, kavrulan soğanlı yağ üzerine dökülür. Karıştırılarak birlikte beş dakika daha kavrulur.
3. Kaynar olarak et suyu, yoksa su, tuz, kavrulmuş bulgurun üzerine dökülür, karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılarak hepsinin kaynaması sağlanır.
4. Kaynamaya başlayan bulgur pilâvının ateşi kısılır. Suyunu çekip üzeri delik delik oluncaya kadar pişirilir. Kalan üç kaşık yağ tavada kızdırılır üzerine dökülür. Ağzı kapatılarak on dakika öylece bırakılır. Sonra kapağı açılıp, karıştırılır, servis yapılır.

read more

Yufkalı Pilav 0 yorum

YUFKALI PİLAV
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
1.5 bardak pilâvlık pirinç
2 adet yufka 5 kaşık yağ
3 bardak et suyu 1 yumurta
Yetrince tuz, karabiber
1. Bir buçuk bardak pirinç ayıklanır. Parmak dayanacak sıcaklıktaki tuzlu suda ıslatılır. Yarım veya bir saat kadar öylece bekletilir.
2. Bir tencereye yağ konur. Hafif ateşte eritilir. Kızarmaya yakın üzerine üç bardak et suyu dökülür, tuzu konur.
3. Islatılan pirinç iki defa soğuk su ile yıkanır. Kaynayan et suyuna salınır. Kaynamaya başlayınca delikli kepçe ile bir defa karıştırılır. Altının ateşi kısılır, kapalı olarak suyunu çekinceye kadar ateşte tutulur.
4. Suyunu çeken pilâv ateşten alınır. Yirmi dakika kadar kapalı tutulur. Sonra kapağı açılarak delikli kepçe ile karıştırılır. Kapatılıp biraz daha bekletilir. Tekrar kapağı açılır, karıştırılır, soğumaya bırakılır.
5. Orta büyüklükte bir tepsi yağlanır. Yufkanın bir tanesi tepsinin altına kenarları taşacak şekilde serilir. Ortasına soğutulan piiâv düzgün bir şekilde yayılır. Üzerine de kalan yufka serilir. Tepsinin kenarlarından taşan yufkalar tepsiye doğru kıvrılır. Hepsinin üzerine karıştırılıp çırpılmış olan bir fincan zeytinyağı ile bir yumurta karışımı sürülür, fırına verilir. Üzeri kızarıncaya kadar fırında tutulur.
AKLINIZDA BULUNSUN
Ütüye yapışan kola nasıl çıkarılır?
Kızgın ütüyü, üstüne sofra tuzu serptiğiniz bir kâğıdın üstünde gezdiriniz. Kola çıkar.

read more

Sade Pilav 0 yorum

SADE PİLAV
YAPILIŞI
1. Pirinç ayıklanır, parmak dayanacak kadar sıcak tuzlu suda bir saat kadar ıslatılır.
2. Bir tencerede pilâv için ayrılan yağın yarısı kızdırılır. Evvelce ıslanmış bulunan pirinç kırılmadan parmak uçlarıyla karıştırılarak iki defa yıkanır, bir süzgeçten geçirilir.
3. Bu süzülmüş pirinçler kızdırılan yağ içerisine dökülür, tahta bir kaşıkla karıştırılarak on dakika kadar kavrulur.
4. içerisine üç bardak sıcak su, varsa et suyu dökülür, tuzu ilâve edilir. Hafifçe, pirinçler kırılmayacak şekilde karıştırılır. Kapağı kapatılır. Kaynamaya başlayınca altının ateşi kısılır. Suyunu çekince üzerinden pilavın

tanelerinden bir iki pirinç alıp ağızda tam pişip pişme diğine bakılır. Suyu kâfi ve pişmiş ise ateşten alınır, demlenmeye bırakılır. Henüz pirinçler diri ise az sıcak su daha ilâve edilir. (Çünkü bazı pirinçler fazla su kaldırabilir). Suyu çektirilir. Kalan yağ kızartılır, üzerine dökülür.
Bir müddet kapalı tutulur. Sonra delikli kepçe(kevgir) ile pirinçler kırılmadan karıştırılır. Biraz daha bekletilir, tekrar karıştırılır, servis yapılır.

read more

Patlıcanlı Pilav 0 yorum

PATLICANLI PİLAV
YAPILIŞI
GEREKLİ MALZEME
2 bardak pirinç 5 kaşık yağ
3 bardak su veya suyu
1 patlıcan Yeterince tuz.
1. Ayıklanmış iki bardak pirinç, parmak dayanacak kadar sıcak suda ıslatılır. Yarım veya bir saat kadar öylece bırakılır.
2. Bir patlıcan alaca soyulur, doğranır, tuzlanır. Yarım saat kadar bekletilir. Suyu sıkılır, üç kaşık yağ içerisinde hafifçe pembeleştirilir.
3. Üzerine üç bardak varsa et suyu yoksa su ve tuzu katılır, kaynamaya bırakılır.
4. Pilâvın suyu kaynamakta iken ıslatılan pirinç parmaklar açılarak karıştırılır, soğuk su ile iki defa yıkanır. Suyu bir süzgeçle süzülür. Kaynayan suya dökülür, karıştırılır. Kapağı kapatılır. Kaynamaya başlayınca altındaki ateş kısılır. Bir defa delikli kepçe ile karıştırılır, kapağı kapatılarak suyunun çekmesine kadar ateşte tutulur.
5. Suyunu çeken pilâv ateşten indirilir, üzerine kızdırılmış iki kaşık yağ gezdirilir. Yine kapağı kapatılarak yirmi dakika kadar demlenmesi için bırakılır. Kapak açılır, yine delikli kevgirle karıştırılır. Kapatılır, on dakika sonra açılarak tekrar karıştırılır, servis yapılır.

read more

Özbek Pilavı 0 yorum

ÖZBEK PİLAVI
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
250 gram kuşbaşı koyun eti
2 bardak pilâvlık pirinç
5 kaşık yağ
3 bardak su
1 orta boy soğan
Toz halinde bir fiske kakule, bir fiske karanfil, bir fiske tarçın
Yeterince tuz.
1. Ayıklanmış iki bardak pirinç, parmak dayanacak kadar sıcak suda ıslatılır. Yarım ilâ bir saat kadar öylece bırakılır.
2. Bir tencerede dört kaşık yağ üzerine bir soğan çentilir. Bunların üzerine kuşbaşı koyun eti ilâve edilir. Kavrulur, sonra üzerine bir bardak su dökülür, karıştırılır, ağzı kapalı olarak hafif ateşte pişirilir. Pişen etler suyundan ayrılır, suyu süzülür. Bir kaşık yağ içerisinde etler kızartılır.
3. Bir tencereye kalan etin suyu âdi su ilâvesiyle üç bardağa tamamlanır. Tuzu, kakulesi, karanfili, tarçını serpilir, bir defa karıştırılır.
4. Tencerenin dibine kızartılan etler düzgünce dökülür. Islatılan pirinç soğuk su ile iki defa yıkanır, süzülür.
5. Tencere ateş üzerine oturtulur, süzülen pirinç dökülür, üzeri düzlenir. Böylece kızartılmış, pişmiş etler altta kalır. Su sıcak olarak kenarlarından yavaşça dökülür. Tencerenin kapağı kapatılır, iki dakika sonra hafif ateşte yine kapalı olarak suyu çektirilir, karıştırılmaz.
6. Suyunu çeken pilâv ateşten alınır, on onbeş dakika kadar kapalı tutulur. Sonra büyükçe bir servis tabağına ters yüz edilir. Pişen pilâv, etler üstte olmak üzere kubbe gibi bir şekil almış olur. Böylece sofraya getirilir.

read more

Kuşbaşı Etli Pirinç Pilavı 0 yorum

KUŞBAŞI ETLİ PİRİNÇ PİLAVI
YAPILIŞI
2 bardak pirinç 5 kaşık yağ
3 bardak su
300 gram koyun eti
1 baş irice soğan
2 orta büyüklükte domates
Et için iki bardaktan biraz az su
Yeterince tuz, karabiber.
1. Ayıklanmış iki bardak pirinç, parmak dayanacak kadar sıcak suda ıslatılır, öylece bırakılır.
2. Bir tencerede üç kaşık yağ, 300 gram kuşbaşı koyun eti, bir çentilmiş soğanla kavrulur, et suyunu çektikten sonra kabuğu soyulmuş iki domates küçük küçük doğranır. Birlikte domateslerin suyu berrak bir hal alıncaya kadar yine kavrulur. İki bardaktan az su katılır, karıştırılır, kapağı kapatılarak hafif ateşte etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
3. Etler piştikten sonra üzerine pilâvın tuzu atılır. Üç bardak suyu da konur, kapalı olarak kaynatılır.
4. Islatılan pirinç kırılmadan soğuk su ile birkaç defa yıkanır, suyu iyice süzülür, kaynayan tencerenin ateşi biraz daha yükseltilir, pirinçler, kaynayan etli su içerisine katılır. Karıştırılır, tekrar kapalı olarak kaynamaya bırakılır. Kaynayınca tencerenin altındaki ateş kısılır, kapalı olarak suyu çektirilir. Suyunu çeken etli pilâv ateşten indirilir. Üzerine kalan yağ kızdırılıp dökülür. Kapağı kapalı olarak yirmi dakika kadar demlendirilir. Kapağı açılır, delikli kepçe ile karıştırılır, üzerine karabiber serpilir yine kapatılır. On dakika sonra tekrar karıştırılır, servis yapılır.

read more

Havuçlu Pilav 0 yorum

HAVUÇLU PİLAV
1. Ayıklanmış iki bardak pirinç, parmak dayanacak kadar sıcak suda ıslatılır. Yarım veya bir saat kadar öylece bırakılır.
2. Havuçların üzeri kazınır. Rendenin iri tarafından geçirilir.
3. Islatılmış pirinç yıkanır, havuçla birlikte yağ içerisinde bir müddet beş on dakika kadar kavrulur.
4. Üç bardak et suyu, kaynar olarak katılır, tuzu ilâve edilerek karıştırılır. Kapağı kapatılarak kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca ateşi kısılır. Suyunu çekinceye kadar hafif ateşte tutulur. Yirmi dakika kadar demlendirilir. Kapağı açılır, karıştırılır. Tekrar kapağı kapatılır, beş dakika sonra tekrar karıştırılarak servis yapılır.
YAPILIŞI
GEREKLİ MALZEME
2 bardak pilavlık pirinç 5 kaşık yağ
3 bardak et suyu ya da su
2 orta boy havuç Yeterince tuz.

read more

Domatesli Pilav 0 yorum

DOMATESLİ PİLAV
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
2 bardak pirinç 5 kaşık yağ
3 bardak su ya da et suyu
1 büyük olgun domates Yeterince tuz.
Pirinç ayıklanır, parmak dayanacak kadar sıcaklıktaki suda yarım veya bir saat kadar bekletilir. Diğer bir tencerede üç kaşık yağ üzerine kabuğu soyulmuş, çekirdekleri alınmış ve rendelenmiş büyük bir domates dökülür. Yağla birlikte suyu parlak bir hal alıncaya kadar kavrulur.
Kavrulan bu domatesli yağ içerisine üç bardak su, varsa et suyu, kâfi gelecek şekilde tuz konur, hepsi kaynatılır.
AKLINIZDA BULUNSUN
Eski deri eldivenler:
Sakın atmayın. Parmakları, küçük yaralarda parmak koruyucu olarak işe yarar. El kısımları ise, ters yüz edilerek mükemmel bir toz bezi olarak kullanılabilir.
4. Islatılan pirincin kırılmaması için parmaklar aralanarak elle karıştırılır, soğuk su ile yıkanır, süzülür.
5. Pirinç, kaynamaya başlayan domatesli, yağlı su içerisine dökülür. Hafifçe, delikli kepçe ile karıştırılır. Kapağı kapatılır, kaynamaya bırakılır. Kaynayınca tekrar delikli kepçe ile karıştırılır, altındaki ateş kısılır. Kapalı olarak suyu çektirilir. Suyunu çekince ateşten indirilir. Kalan yağ kızdırılır, üzerine dökülür. Yirmi dakika kadar kapalı tutulur, demlenmeye bırakılır. Sonra delikli kepçe ile karıştırılır. Biraz daha bekletilir, yine karıştırılır. Servis yapılır.

read more

Ciğerli Pilav 0 yorum

CİĞERLİ PİLAV (İçli Pilav)
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
2 bardak pirinç 5 kaşık yağ
3 bardak su ya da suyu
Bir parça kuzu ciğeri Biraz çam fıstığı Biraz kuş üzümü Yeterince tuz.
1. Pirinç ayırlanır, parmak dayanacak kadar sıcaklıktaki et suda 40-60 dakika kadar bekletilir.
2. Diğer bir tencerede yağ ile küçük küçük doğranmış, kıyılmış ciğer, bir fincan kadar kuş üzümü, yine bir fincana yakın çam fıstığı, birkaç tane karabiber kavrulur.
3. Üzerlerine tuz ve üç bardak su ilave edilir, kaynatılır.
4. Islatılan pirinç iki defa soğuk su ile kırılmamalarına dikkat edilerek yıkanır, süzülür. Kaynayan su içerisine dökülür. Delikli kepçe ile karıştırılır. Kapağı kapatılır. Harlı ateşte kaynatılır. Tekrar karıştırılıp, hafif ateşe alınır. Kapağı kapatılarak suyunu çekinceye kadar bırakılır.
5. Suyunu çekince ateşten alınır, üzerine kalan yağ kızdırılarak dökülür. Karıştırılmadan yirmi dakika kadar demlenmeye bırakılır. Sonra kapağı açılarak karıştırılır. Yine aşağı yukarı yirmi dakika kadar daha kapalı tutularak kapağı açılır tekrar karıştırılır, servis yapılır.

read more

Buhara Pilavı 0 yorum

BUHARA PİLAVI
YAPILIŞI
1. El dayanacak kadar sıcaklıktaki tuzlu suda pirinç ıslatılır. Bir saate yakın bekletilir.
2. Bir tencereye yağ, ince çentilmiş soğan ve yine ince çentilmiş veya rendeden geçirilmiş havuç konur, kısık ateşte soğanlar hafif sarı renk alıncaya kadar kavrulur.
3. Islatılan pirinç soğuk su ile birkaç kere yıkanıp süzülür ve kavrulan soğanla havuç üzerine dökülür. On on
AKLINIZDA BULUNSUN
Dikiş makinenizde kör iğne:
Eğer son iğne de iyice körelmişse, kumaş yerine, pürtüklü tarafı üst tarafa gelecek şekilde, bir zımpara kağıdıyla dikme işlemini yapın. İğneniz ilk günkü gibi olacaktır.
beş dakika hepsi birlikte kavrulur. 4. Sonra sıcak olarak et suyu, ılık suda eritilmiş safran, kakule, tarçın tozları ve tuzu katılır. Kaynamaya bırakılır. Kaynayınca karıştırılır, kapalı olarak hafif ateşe bırakılır. Suyunu çekince ateşten indirilir, bir müddet demlenmesi sağlanır. Sonra karıştırılıp servis yapılır.
NOT:
1964 yılında bu pilâvı Medine'de Buharalı Merhum Muhammet Nemangani hocanın evinde yemiştim, çok hoşuma gitmişti. Sorduğumda bunun esası etle yapılanı imiş. Şöyle ki;
Yağ içerisinde çentilmiş soğan, kuşbaşı koyun eti ile kavrulup pişirildikten sonra yukarıdaki tarifte olduğu gibi pilâvla birlikte pişirim ekmiş.

read more

Arpa Şehriyeli Pilav 0 yorum

ARPA ŞEHRİYELİ PİLAV
YAPILIŞI
1. Pirinç ayıklanır, parmak dayanacak kadar sıcaklıktaki suda yarım veya bir saat kadar bırakılır.
2. Diğer bir tencerede yağın üç kaşığı kızdırılır, içerisine arpa şehriye katılır, pembe bir renk alıncaya kadar kızartılır. Üzerine dört bardak su, varsa et suyu dökülür. Tuzu ilâve edilir. Kaynamaya bırakılır.
3. Pilâvın suyu kaynamakta iken ıslatılan pirinç parmaklar açılarak karıştırılır, soğuk su ile iki defa yıkanır, suyu tamamen süzülür. Kaynayan suya dökülür, karıştırılır, kapağı kapatılır. Kaynamaya başlayınca altındaki ateş kısılır. Bir defa delikli kepçe ile karıştırılır, kapağı kapatılarak suyunu çekmesine kadar kısık ateş üzerinde tutulur
4. Suyunu çekince ateşten indirilir, üzerine kalan yağ kızdırılarak dökülür. Kapağı kapatılarak yirmi dakika kadar öylece demlenmeye bırakılır. Sonra karıştırılır, yine kapağı kapatılır, beş on dakika kadar daha öylece bekletilir. Tekrar karıştırılır. Servis yapılır.

read more

Acem Pilavı 0 yorum

ACEM PİLAVI
GEREKLİ MALZEME YA PİLİSİ
1. Bir gün evvelden pirinç yıkanıp ılık tuzlu su ile ıslatılır.
2. 300 gram koyun eti kuşbaşı doğranıp, bir miktar yağla tencerenin içinde kavrulur.
3. Kavurmalar tencereden alınıp bir tavada üzerine iki soğan çentilerek az bir yağ ilâvesiyle kızartılır.
4. Kızartılan bu etler pilâv pişirilecek tencereye dizilir. Arzu edilirse fıstık, üzüm, dövülmüş tarçın, karanfil, kakule ekilir.
5. Bir gün evvelden ıslatılmış pirinç yıkanır.etler üzerine yığılır. Üzerine hafif tuz serpilir. Kenarlarından pirinci bozmıyacak şekilde dört bardak kaynar su katılır. Ateşe konur, kapağı kapatılıp buhar çıkmayacak şekilde kapağın etrafı hamurlanır. İki dakika kadar sonra ateşin hızı çok azaltılır. Arada bir tencereye kulak verilir, cazırdamaya başlayınca derhal ocaktan alınıp kapağı açılır, kalan yağ küçük parçalar halinde pilâvın üzerine konur, iki dakika sonra bir tepsiye ters yüz edilip boşaltılır.
NOT: Bu pilâv haşlanmış, kızartılmış piliçle de pişirilebilir. Biz bu tarifi bir asır önce yazılan kitaptan aldık, denedik. Bugün çift tabanlı tencereler var, o tencerelerde bu pilâv daha iyi pişer. Kapak kenarlarına hamur sıvamak da gerekmez.
GEREKLİ MALZEME
2 bardak pilavlık pirinç
5 kaşık yağ
4 bardak su veya et suyu 1 fincan küçük arpa
şehriye Yeterince tuz.
GEREKLİ MALZEME
2 bardak pilâvlık pirinç 5 kaşık tereyağı
1 kibrit başı kadar safran
2 adet orta büyüklükte havuç
1 orta boy soğan
3 bardak et suyu Dövülmüş kakule, tarçın, karanfil.
Yeterince tuz.

read more

Mantar Izgarası 0 yorum

MANTAR IZGARASI
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
Mantarlar iyice temizlenip, sapları kesilir. Kesik yerlere ince tuz serperek kızgın ızgaraya dizilir. Gevreyip, tatlı bir renk alıncaya kadar altı ve üstü pişirilir. Izgaradan alınıp servis tabaklarına konur, limon suyu ve zeytinyağı gezdirildikten sonra yenir.
AKLINIZDA BULUNSUN
Soğanların acılığını almak için:
Salatada kullanacağınız soğanların acılığını almak için,
- Doğradıktan sonra üzerine tuz serpip bekletin. Sonra ovuşturarak soğanları öldürün. Yıkayarak
tuzun gitmesini sağlayın.
- Soğanları ince ince doğrayın ve birkaç saat limon suyuna yatırın.
- Veya doğradıktan sonra soğanları birkaç saat zeytinyağında bırakın, sonra süzerek çıkarın.
Eğer bıçağınız paslanmışsa ikiye kesilip üzerine pudra şekeri serpilmiş soğanla ovuşturun.

read more

Domatesli Mantar 0 yorum

DOMATESLİ MANTAR
GEREKLİ MA LZEME Y A PILIŞI
1 kilo mantar
4 kaşık yağ
3 orta irilikte domates
1 adet soğan
Yarım limon suyu
1 bardak su
Yeterince tuz.
1. Mantarlar saplarından kesilir. Yıkayarak kumu, toprağı giderilir. Evvelâ sade su içerisine atılır. İç kısmının pileleri sıyrılır. Üzerinde bereleri varsa onlar alınır. Kuşbaşından büyük parçalara doğranır. Bir başka tencereye su ve yarım limon suyu katılır, temizlenmiş mantarlar içerisine atılır. Meydanda bırakılmaz. Açıkta kalırlarsa mantarlar kararır.
2. Ayrı bir tencereye dört kaşık yağ ve çentilmiş soğan konur, kuşbaşından büyük doğranmış mantarlar sularından süzülür, üç domates de küçük parçalar halinde doğranır, tuzu da katılarak bütün malzemeler birleştirilir. Hafif ateş üzerinde ara sıra karıştırarak on dakika kadar kavrulur. Sonra bir bardak su katılır. Ağzı kapatılarak suyunu çekinceye kadar pişirilir. Arzuya göre, yenirken üzerine sarımsaklı yoğurt dökülebilir.

read more

24 Haziran 2010 Perşembe

Kıymalı Patates 0 yorum

24 Haziran 2010 Perşembe |
KIYMALI PATATES
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
250 gram kıyma
1 kilo patates 4 kaşık yağ
2 baş soğan
1 kaşık domates salçası, varsa orta büyüklükte 2 domates
2 bardak su Yeterince tuz.
Bir tencereye iki kaşık yağ, çentilmiş soğan konur. Hafif ateşte soğanlar öldürülür. Üzerine kıyma katılarak yine hafifçe kavrulur.
Ayrı, tabanı düz bir tencereye iki kaşık yağ ve salça katılır, yağla salça bir iki dakika karıştırılarak kavrulur. Üzerine soyulmuş, halkalar halinde kesilmiş patatesler döşenir. (Bu patatesler yağda hafif kızartıl.
AKLINIZDA BULUNSUN
Limon kabukları:
Limon kabuklarını saklayarak kurutunuz..habettiği zaman bunları rendeleyerek salçalara, pastalara, limon kokusu vermekte kullanabilirsiniz. Temiz kömür tozu(odun kömürü) müsavi miktarda karıştırılmış kurumuş limon kabuğu tozu ile güzel bir diş tozu da yapabilirsiniz. İki kahve kaşığı limon kabuğu veya portakal kabuğu rendesi küçük bir cezvede kaynatılarak içilecek olursa hazmı kolaylaştıran çok faydalı bir içecek olur.
diktan sonra da olur. Biraz daha lezzetli olabilir. Lâkin her mideye göre olmaz, biraz ağır olur. Mideleri hassas olanlar kızartmadan yapmayı tercih etmelidirler.)
3. Evelce hazırlanan kıyma, patateslerin üzerine yayılır. İnce halkalar halinde domatesler kesilerek hepsinin üzerini örtecek şekilde döşenir.
4. Kenarından yemeğin suyu dökülür, tuzu serpilir, hafif ateşte pişirilir.
250 gram kıyma
1 kilo pırasa
2 adet soğan
3 kaşık yağ
1 kaşık salça veya dört
adet domates 1 bardak su Yeterince tuz Yarım limon suyu.

read more

Kıymalı Karnabahar 0 yorum

KIYMALI KARNABAHAR
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
250 gram kıyma
1 orta büyüklükte karnabahar
3 kaşık yağ
2 baş soğan
1 kaşık domates salçası
2 bardak su 1 limon
Yeterince tuz, kırmızı biber.
Üç kaşık yağda çentilmiş soğan pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma katılır, birlikte kıyma suyunu çekinceye kadar kavrulur. Sonra salçası konur, salça da beş dakika kavrulduktan sonra suyu konur, yine beş dakika kadar kaynatılır. Tencere ateşten alınır. Karnabaharın haşlanması daha evvelden de olabilir. Şöyle ki:
Karnabahar temizlenir, yalnız çiçekleri kalır. Bütün olarak bol su içerisine katılır, buna limon suyu ilâve edilir. On dakikaya yakın haşlanır. Suyundan alınarak sadece karnabaharlar istenilen büyüklükte doğranır.
Doğranmış karnabaharlar bir tencereye konur, üzerine tuzu, kırmızı biberi serpilir. Bir numaradaki sulu kıyma, karnabaharların üzerine düzgünce yayılır. Karnabaharlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir.

read more

Kıymalı Ispanak 0 yorum

KIYMALI ISPANAK
GEREKLİ MALZEME YAPIL1ŞI
1 kilo ıspanak
2 baş iri soğan 1 kaşık salça
3 kaşık yağ
1 su bardağı su Tuz, karabiber 250 gram orta kıyma.
yağlı
Bir kilo ıspanak köklerinden kesilir. Dikkatlice birkaç defa yıkanır. Böylelikle içerisindeki toprak ve kum güzelce temizlenir. Üzerine basacak şekilde su doldurulur. Erimeyecek şekilde yirmi dakika kadar haşlanır. Sonra suyu süzülür. Soğuk suyla tekrar yıkanır. Ispanaklardan iki avuç arasına birer topak alarak suyu sıkılır. Suyu sıkılan ıspanaklar ince ince bir bıçakla kıyılır.
2. Bir tencereye üç kaşık yağ, iki çentilmiş soğan katılarak hafifçe soğan öldürülür, kıyma katılır rengi dönecek kadar kavrulur, bir kaşık salça ilâve edilir. Onunla da beş dakika kavrulur. Tuzu biberi katılır. Bunların üzerine kıyılmış ıspanaklar dökülür. Yine beş dakika kadar kaşıkla karıştırarak ıspanaklar kavrulmaya devam edilir. Suyu katılır, karıştırılır, beş dakika kaynatılır. Ocaktan indirilir. Bu ıspanak servis tabaklarına konur, arzuya göre üzerine yoğurt dökülür. Sıcak olarak servis yapılır.
Bu yemek etli de yapılabilir. O zaman kuşbaşı doğranmış et iyice pişirildikten sonra ıspanağı katılır.

read more

Kış Türlüsü 0 yorum

KIŞ TÜRLÜSÜ
YAPILIŞI
1. Kuşbaşı et ve çentilmiş soğan yağ ile birlikte tencereye konur. Et, suyunu çekinceye kadar kavrulur.
2. Bir kaşık domates salçası katılır, beş dakika kadar tekrar kavrulur.
3. Pırasa, kereviz, havuç arzuya göre parçalara bölünerek evvelki etli malzemeler üzerine dökülür. On dakika kadar karıştırarak sebzeler öldürülür. Suyu, tuzu katılır. Tencerenin kapağı kapatılarak kaynamaya bırakılır.
4. Pişmelerine yakın son olarak doğranmış patateslerle haşlanmış nohut katılır. Patatesler piştikten sonra ocaktan indirilir.
AKLINIZDA BULUNSUN
Bayat ekmek kabuklarını fırında kızartınız, iki kâğıt arasına koyarak bir merdane, şişe veya ütü ile eziniz, işte size mükemmel bir galeta tozu.

read more

Karnıyarık Patlıcan 0 yorum

KARNIYARIK PATLICAN
YAPILIŞI
1. Evvelâ patlıcanların içi hazırlanır, şöyle ki:
1 kaşık yağda çentilmiş soğan sararıncaya kadar kavrulur. Domatesin birisi ince doğranarak içerisine konur, tekrar domates öldürülünceye kadar ateşte tutulur. Sonra içerisine kıyma konur, hepsi karıştırılarak kıyma hafifçe ateşte kavrulur, içerisine ince kıyılmış maydanoz, karabiber, tuz serpilir, karıştırılır.
GEREKLİ MALZEME
300 gram kuşbaşı et
2 kaşık yağ
2 orta boy havuç
2 pırasa
3 orta boy patates 1 baş kereviz
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 baş soğan
1 kaşık domates salçası Yeterince tuz ve su.
2. Patlıcanların sap kısmından bir buçuk santim kadar kesilir. Üst ve yanlarındaki yeşil kabuklar soyulur. Patlıcanların üst ve yanlarından ikişer santim şeritler halinde soyulur, üst kısmı yarıdan ziyade yarılır.
3. Tavada kızdırılmış bir fincan yağda kesilen yerler pembeleşinceye kadar ateşte çevirerek kızartılır.
4. Bir tepsi ya da yayvan bir tencereye bir kaşık yağ, yarım kaşık salça konur, ateşte öldürülür. Tepsi veya tencere ateşten alınır. Patlıcanların yarık kısımları üste gelmek üzere dizilir. 1 numarada hazırlanan içten kaşıkla yarık yerlere doldurulur. Kalan bir adet domates dilimler halinde kesilerek patlıcanların üzerlerine döşenir. Tepsiye bir bardak su koyarak hafif ateşte pişirilir.
NOT:
Bazı midelere kızarmış patlıcanlar ağır gelebilir. O zaman patlıcanlar kızartılmadan yapılır. Yalnız suyunu fazla vermek lâzımdır. Biraz geç pişerler. Patlıcanların iki parmak arasında pişip pişmediğini kontrol etmek suretiyle yumuşayıncaya kadar pişirmek gereklidir. Böylelikle karnıyarıklar daha hafif olur.

read more

Karnabahar Köftesi 0 yorum

KARNABAHAR KÖFTESİ
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
1. Karnabahar yapraklarından ayıklanır, sapından kesilir. Sade çiçek kısmı kalır. Hafif tuzlu suda haşlanır. Hamur gibi yumuşak hale getirilir.
2. Sudan alınan karnabahar iyice ezilir, içerisine rendelenmiş kaşar peyniri, un, karabiber, tuz katılır. Yumurtalar kırılır, hepsi iyice karıştırılarak hamur haline getirilir.
3. Tavada kızdırılmış yağ üzerine kaşık kaşık dökülerek güzelce kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
GEREKLİ MALZEME
7-8 orta boy düzgün patlıcan, 2 kaşık yağ 2 adet domates 1 orta boy soğan 1 fincan ayçiçeği yağı Orta portakal büyüklüğünde kıyma. Yarım kaşık salça. 1 bardak su Kâfi miktarda tuz, karabiber, 1 küçük demet maydanoz.

read more

Kabak Musakkası 0 yorum

KABAK MUSAKKASI
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
250 gram kıyma 1 kilo sakız kabağı 1 baş soğan 3 kaşık yağ
1 kaşık salça
2 orta büyüklükte domates
Kırmızı biber, taze nane, yeterince tuz 1 küçük bağ dereotu.
Bir tencereye yağ konur, üzerine soğan çentilir. Soğanlar pembeleşinceye kadar karıştırılarak ateşte tutulur. Üzerine ikiyüz elli gram kıyma ilâve edilir. Kıyma suyunu çekinceye kadar kavrulur, sonra salçası konur, salça ile karıştırılır ve beş dakika da böylece kavrulur. Küçük parçalar halinde domatesler doğranır, tekrar domatesler eriyinceye kadar ateşte tutulur.
AKLINIZDA BULUNSUN
Fırçalar:
Fırçanız çok kullanıldığı için zamanla yumuşamışsa ilk günlerdeki sertliğini kazanmak için:
-Fırçanın kıllarını amonyak içinde ıslatıp, gölge bir yerde kurutun.
-Fırçayı, bol sirke katılmış suyla yıkayın. Sonra, kıl kısmı aşağıda kalacak şekilde kurutun.
Kalb çarpıntılarına karşı fazla ısıtılmış sirkenin buğusunu ağız ve burundan ciğerlere ve bronşlara çekmek çok faydalıdır.
2. Kabakların üzerlerindeki kabuklar bıçakla kazınır. Baş ve alt kısımları kesilir, atılır. Kabaklar ortalarından ikiye bölünür. Yarım ay şeklinde parmak kalınlığında parçalara doğranır.
3. Kavrulan kıyma ve doğranan kabaklar bir tencereye boşaltılır, tuz, arzuya göre kırmızı biber, kıyılmış taze nane ve bir bardaktan biraz fazlaca su katılarak, hafifçe karıştırılır. Kabaklar pişinceye kadar hafif ateşte tutulur.
4. İndirmeye yakın üzerine temizlenmiş ve ince kıyılmış dereotu serpilir.
1 orta boy karnabahar
2 kibrit kutusu büyüklüğünde kaşar peyniri
1 bardak un
4 yumurta
1 bardak çiçek yağı
Tuz, karabiber.

read more

Hünkar Beğendi 0 yorum

HÜNKAR BEĞENDİ
YAPILIŞI
1. Bir kaşık yağla kuşbaşı et ve çentilmiş soğanlar birlikte kavrulur. Domatesler soyulur etin üzerine ince ince doğranır, tekrar kavrulur.
2. Kavrulan bu soğanlı domatesli et içerisine kâfi miktarda tuz, karabiber katılır, üç bardak da su ilâve edilir, sulu bir et pişirilir.
Tavuk satın alınırken genç ve körpe olup olmadığını anlamak için ayaklarını muayene etmek lâzımdır. Siyah ve beyaz ayaklılar sarı ayaklılardan daha iyidir. Ayaklardaki pullar parlak ve ince olursa hayvan gençtir.

read more

Fırında Kuzu Budu 0 yorum

FIRINDA KUZU BUDU
(Sebzeli)
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
1 kilo kuzu budu
2 adet orta boy domates
4 adet patates
2 bardak taze bezelye
içi 2 orta boy havuç
1 kaşık domates salçası
6 adet yeşil biber
2 baş soğan 4 kaşık yağ
Yeterince tuz ve karabiber.
Bir tencereye altı bardak su ile soyulmuş soğanlar katılır, bunun içerisine temizce yıkanmış kuzu budu konur. Kaynamaya bırakılır, ilk kaynamada üzerine gelen köpükleri alınır. Kapağı kapatılır. Bir müddet kaynatıp pişmeye yakın tuzu katılır. İyice piştikten sonra bir tarafa alınır.
Fırına konacak tepsi üzerine üç kaşık yağ, salça soyulup, doğranmış domates yağda hafif ateş üzerinde öldürülür. Pişmiş but üzerine güzelce sıvanır. Haşlanmış bezelye, yine haşlanıp çubuk şeklinde ince doğranmış havuçlar, etle haşlanıp halkalar halinde kesilmiş soğanlar, çekirdeklerinden ayıklanmış ve uzunlamasına dört parçaya bölünmüş yeşil biberler tepsideki etin etrafına döşenir. Fırına salınır. Kızarınca fırından çıkarılır. Münasip dilimler halinde kesilir, servis tabaklarına alınır, üzerine de karabiber, kıyılmış maydanoz serpilir.
GEREKLİ MALZEME
500 gram kaşbaşı kuzu eti, 5 kaşık yağ
2 adet domates
2 baş soğan
6 adet patlıcan
1 su bardağı süt
1 kahve fincanı kaşar peyniri, 2 kaşık un
1 küçük demet maydanoz, yeterince tuz, karabiber.

read more

Fırında Etli Veya Piliçli Bezelye 0 yorum

FIRINDA ETLİ VEYA PİLİÇLİ BEZELYE
GEREKLİ MALZEME YAPI LIŞ!
1 adet piliç
3 bardak konserve ya da taze bezelye
10 adet ceviz büyüklüğünde soğan
1 kaşık yağ Yarım kaşık salça
2 adet büyükçe domates
8 bardak su Yeterince tuz.
1. İyice ayıklanmış piliç, sekiz bardak su ile ateşe konur, kaynamaya başlayınca köpükleri alınır. Kapağı kapatılır, pişmeye yakın:
2. Ayrı bir kapta bir kaşık yağla salça, soyulmuş doğranmış domates ateşte öldürülür. Tuzuyla birlikte pilicin üzerine dökülür, soğanları da ilâve edilerek soğanlar yumuşayıncaya kadar hafif ateşte kaynatılır.
3. Piliç, bir tepside parçalara ayrılıp aralıklı döşenir. Aralarına soğan ve haşlanmış veya konserve bezelye yerleştirilir.
4. Hepsinin üzerine ortasından ikiye yarılmış yeşil biberler serpiştirilir. Yeterince piliç suyu katılır, fırına verilir. Üzeri kızarınca fırından çıkarılır.
NOT: Artan piliç suyu ile herhangi bir çorba ya da pirinç pilâvı yapılır. Böylelikle bu artan piliç suyu da değerlendirilmiş olur.
Yukarıda piliçle pişirilen bezelye tarifi yapılmıştır. Etlisi etli yemeklerde olduğu gibi eti kavrulup, pişirildikten sonra aynı piliçli gibi pişirilir.

read more

Etli Taze Fasulye 0 yorum

ETLİ TAZE FASULYE
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
1 kilo taze fasulye 250 gram kuşbaşı doğranmış et
1 adet orta boy soğan Yarım kaşık salça
2 domates
Kâfi gelecek kadar
tuz 2 kaşık yağ.
Bir tencereye yağ, kuşbaşı et, üzerine çentiimiş soğan katılır. Suyunu çekinceye kadar ateşte kavrulur. Üzerine salça konur, bir iki dakika karıştırılarak kavrulur, sonra kesilmiş domatesler katılır. Tekrar suyu parlak bir hal alıncaya kadar kavrulur. Üzerine ayıklanıp, yıkanmış fasulyeler dökülür. Bir müddet fasulyeler hafif renk değiştirip sararmaya başlayıncaya kadar karıştırmak suretiyle ateşte tutulur. Sonra üzerine yetecek kadar tuzu, suyu konur. Tencerenin ağzı kapatılarak pişirilir.

read more

Etli Taze Bamya 0 yorum

ETLİ TAZE BAMYA
GEREKLİ MALZEME YAPI LIŞI
500 gram bamya 250 gram kuşbaşı orta
yağlı koyun eti 2 adet orta boy soğan 2 kaşık yağ Yarım kaşık salça 2 olgun domates Kâfi miktarda tuz. Yarım limon suyu.
Altta,
Etli Patates.
Sağda,
Etli Taze Bamya.
1. Bir tencereye kuşbaşı et, çentilmiş soğan, iki kaşık yağ katılarak orta hararetteki ateş üzerinde etler suyunu çekinceye kadar kavrulur, evvelâ üzerine salçası dökülür, bir iki dakika daha kavrulur, sonra küçük parçalara bölünmüş domatesler katılır onunla da beş dakika kadar kavrulur. Suyu katılır, et pişmeye bırakılır.
2. Yarım kilo bamyanın tepeleri sivri külah biçimi kesilir, suda güzelce yıkanır.
3. Pişen etin üzerine bamyalar dökülür, suyu azsa daha ilâve edilir. Hafif ateşte hepsi birlikte pişmeye bırakılır. Bamyaların başları yumuşamaya başlayınca kâfi gelecek şekilde tuzu katılır, limonu sıkılır. Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilir.
NOT: Bamyalar ayıklandıktan sonra kaynayan su içerisine yarım nohut kadar limon tuzu, bir tatlı kaşığı tuz katılıp eritildikten sonra bamyalar bu suya atılır, karıştırılır, beş dakika kapalı olarak bekletilir. Çıkarılır, tekrar soğuk suda yıkanır, suyu süzülür, pişen etin üzerine bu şekilde dökülürse bamyalar erimez, daha taneli ve lezzetli olur.

read more

Etli Taze Bakla 0 yorum

ETLİ TAZE BAKLA
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
1 kilo bakla
250 gram kuzu eti
1 adet orta büyüklükte soğan
3 kaşık yağ
2 orta büyüklükte domates
Yarım kaşık toz şeker Yarım limon suyu Beş altı tel dereotu.
1. Bir tencereye kuşbaşı doğranmış et, çentilmiş soğan, üç kaşık yağ katılır, hepsi ocakta suyunu çekip etler kavruluncaya kadar tutulur.
2. Etin suyu çektirilmeye bırakılırken, bir kilo baklanın uçları temizlenir, varsa kılçıkları sıyrılır, ortalarından ikiye bıçakla kesilir, yıkanır, süzülür. Bir kaşık tuz, yarım limon suyu ile güzelce ovulur.
3. Ateşten alınan tenceredeki etler tekrar ateş üzerine oturtulur. Baklalar katılır, sararıncaya kadar karıştırarak ateşte tutulur.
4. Üzerine iki bardak su, yarım kaşık şeker katılarak karıştırılır, pişmesi için tencerenin kapağı kapatılır, hafif ateşte tutulur. Baklalar yumuşak bir hal alınca ateşten indirilmeye yakın üzerine dereotu koymalı, kapağı kapatılıp birkaç dakika sonra ateşten indirmeli. Arzuya göre tabaklara alındıktan sonra üzerine yoğurt dökülür, öyle servis yapılır.
AKLINIZDA BULUNSUN
Seramik temizliği:
Seramik eşya ve döşemeleri amonyakiı suyla silin. Sonra, ılık suyla duruiayarak kurutun.
Meyve suyu: Örtünün üstüne dökülür dökülmez tuz serpin ilk yıkamada çıkacaktır.

read more

Etli Patates 0 yorum

ETLİ PATATES
GEREKLİ MALZEME YAP ILIŞI
1. Bir tencerede kuşbaşı et, çentilmiş soğan ve yağ katılarak ateş üzerinde kavrulur.
2. Bir kaşık salça, iki adet doğranmış olgun domates sıra ile üçer dakika etle kavrulur. Suları çekilip parlak bir hal alınca suyu konur, et iyice pişinceye kadar ocakta tutulur.
3. Etleri iyice piştikten sonra evvelce soyulup, istenilen şekilde doğranmış ve suya atılmış patateslerin suları süzülerek etin içerisine atılır. Suyu azsa ilâve edilir, tuzu katılır, patatesler on dakika kadar pişirilir.

read more

Etli Nohut 0 yorum

ETLİ NOHUT
GEREKLİ MALZEME
2 bardak nohut 2 adet orta soğan 250 gram kuşbaşı et 2 kaşık yağ 1 kaşık salça(Arzuya göre: Domates/biber salçaları karışık) Kâfi miktarda tuz.
YAPILIŞI
1. İyi pişen cinsinden iki bardak nohut ayıklanır, yıkanır, az tuzlu bol su ile bir gün evvelden. ıslatılır. Ertesi günü ıslatılan su süzülür, yıkanır. Üzerine bol su dökülerek ateşe konur, kaynamaya başlayınca köpükleri alınır. Kapağı kaptılarak iyice pişirilir.
2. Ayrı bir tencereye yağ, çentilmiş soğan, yıkanmış, suyu süzülmüş kuşbaşı et konur. Kapağı açık olarak etin suyu çekilip kavruluncaya kadar ocakta tutulur. Salçası konur, iki üç dakika karıştırılır (Domates de katılabilir) üzerine kâfi gelecek kadar su ilâvesiyle etin iyice pişmesi temin edilir.
3. Evvelce pişen nohutlar yıkanır, pişen etin üzerine dökülür, tuz konur, suyu azsa üzerine basacak kadar su katılır. Hepsi birlikte onbeş dakika kadar kaynatılır.
NOT: izmir'deki aşçıların nohudun çok iyi pişip yumuşak olması için; ıslatırken nohut suyuna nohut büyüklüğünde çamaşır sodası koyduklarını gördüm. Sonra ertesi günü nohut haşlamadan evvel nohutlar güzelce bir kaç defa soğuk su ile yıkanıyor daha sonra bol su katılarak haşlanıyor. Böylece nohutlar hem çabuk pişiyor hem de daha yumuşak oluyorlar. (Ölçü: 1 kg. nohuda, nohut kadar çamaşır sodası)
250 gram kuşbaşı et 2 adet soğan 2 kaşık yağ 5 büyük patates
1 kaşık salça
2 adet olgun domates Kâfi miktarda tuz.

read more

.

Kişisel

SiteEkle.Web.Tr

Food & Drink Blogs all kind of recipes Şifalı Bitkiler Kadınlar,Diyet,Zayıflama Kadın Hastalıkları Dekorasyon Sağlık Zayıflama,Diyet,Gebelik,Doğum Kadınlar Kadınlar Yemek Tarifleri Yemek Tarifleri Mobilya Dekorasyonu Poğaça Tarifleri Moda Dış Cephe

Kadınlar Platformu

SPONSORLU BAĞLANTILAR

En Çok Okunan Yemek Tarifleri

Son Eklenen Yemek Tarifleri

 
Yemek Tarifleri