Malzemeler:
1 kg. patlıcan
3/4 kahve fincanı zeytinyağı(ayçiçeği yada mısırözü yağı)
1/2 kahve fincanı sirke
1 limon Tuz
Garnitür için:
2 orta boy domates
1 baş soğan
6 tane yeşil biber
20 tane zeytin
Hazırlanması:
Büyüklerinden özenle seçilen patlıcanları iyi yanan ateşin üzerine koyarak, yanmaması için ara sıra çevirmek kaydıyla yakmadan pişirin.Daha Sonra pişen patlıcanları tek tek olmak şartıyla alınız,Patlıcanın yanan kabuklarını bıçakla ve yukarıdan aşağıya doğru kazıyarak soyunuz. soyulan patlıcanın içinde zeytinyağı olan bir tabağa koyup üzerine biraz limon suyu sıkın.Temizleme sona erdikten sonra sirke, iki tatlı kaşığı tuz ve kalan limon suyunu ilave ediniz çatal ile iyice karıştırın. Patlıcanlar sos iyice çekince, bunları büyükçe derin tabağa seriniz, tabağın kenarına da birer parmak mesafeyle çekirdekleri ayıklanmış küçük küçük doğranmış domates ve yeşil biberleri, doğranmış soğanları ve ortasından 2 ye bölünerek çekirdekleri temizlenmiş zeytinleri 4 kordon oluşturacak biçimdede yerleştiriniz. Süsleme işi bitince servis yapabilirsiniz.
Patlıcan Salatasının Bir Başka Tarifi(Başka Usulde)
Gereken zaman: 30 dakika
Malzemeler:
1 kg. patlıcan
1/2 bardak zeytinyağı
2 adet limon Karabiber
Tuz
Hazırlanması:
4-5 adet çekirdeği olmayan yada çekirdeği temizlenmiş patlıcanları çok iyi yanan ateşin üzerinede tutarak iyice yumuşayıncaya kadar pişiriniz.Dış Kabukları yanmış, içleri iyice yumuşamış olan patlıcanların saplarından tutup yanan kabuklarını yukarıdan aşağıya doğru ince ince soyunuz ve büyükçe bir tenceredeki soğuk suyun içine atınız.Patlıcanların hepsini soyduktan sonra tek tek sudan çıkarınız; üzerlerinde kalan kabukları iyice yıkayıp atın ve içlerini açıp çekirdeklerini çıkartınız. Patlıcanların, suyunu iyice sıktıktan sonra büyükçe ve derince bir porselen yada cam kaba koyunuz. Üzerlerine 2 limon suyunu sıkınız, tuz ve karabiber ekleyiniz ve çırpma teli ile çırparak yarım bardak zeytinyağını azar azar damlatarak karıitırınız.
1- Yapılan Bu karışım, patlıcan salatasının temel Halidir.
Patlıcan salatasına başka bir lezzet katmak isterseniz: Büyükçe bir kuru soğanı ince ince rendeleyiniz; kabukları soyulmuş çekirdekleri çıkartılmış bir domateside ince ince doğrayınız ve ateşte pişirip kabuklarını soyduktan sonra ince ince kıydığınız 4 - 5 tane yeşil biberle beraber çırparak salataya ilave ediniz.
2- 3-4 diş sarımsağı kabuklarını soyup ince ince doğranmış 4-5 adet sivri biberleri bir tahta havanda bir miktar tuz ilave ederek iyice dövünüz.Kaymağı alınmış 250 gr. yoğurda karıştırıp ve yaptığınız temel patlıcan salatasına karıştırarak ilave ediniz.
0 yorum:
Yorum Gönder