Gerekli süre: 2 saat Malzeme:
1.5 kg. dana işkembesi
4 dolu çorba kaşığı un
2 yumurta
Yarım limon
70 g. tereyağı (ya da margarin)
3-4 diş sarımsak
Kırmızı biber
sirke
Tuz,
Hazırlanması:
iyice temizlenen dana işkembesini el parçası büyüklüğünde parçalanmış biçimde kesin, su ile iyice yıkayın, düdüklü tencerede işkembelerin üstünü kapanacak şekilde su ve biraz tuz ilave edip bir saat kadar haşlansın.
Diğer taraftan, iki yumurtayı akı ve sarısıyla birlikte çukur bir kaba kırarak iyice çırpın. Üzerine un, yarım limonun suyu ve biraz da su ekleyerek koyuca bir bulamaç haline getirin. Haşlanmış olan işkembeleri süzdükten sonra sudan çıkartın ve tahtanın üstünde arzu ettiğiniz büyüklükte doğrayınız. İşkembenin haşlanmış suyuna önce yapılan karışımı devamkı karıştırarak yavaş yavaş katın. Tencereyi orta ısıda ateşe koyup işkembeleri içine atın, Karıştırmayı bırakmadan, topaklaşmasını önlemek için sürekli karıştırarak pişirin. Pişmesine yakın, eksikse eğer biraz tuz ilave ediniz.
Başka bir kabın içinde tereyağı ısıtarak istenilen miktarda kırmızı biber kızdırın; biberi çorbanın üzerine ilave edin ve ateşten indirin.
İşkembe çorbasını, sirkeye karıştırılmış dövülmüş sarımsakla servis yapın.
İşkembe Çorbası
Gerekli süre: 2 saat 20 dakika Malzeme:
1 kg. önceden pişirilmiş işkembe
150 g. soğan
70 g. tereyağı (veya margarin]
1 litre et suyu
2 yaprak adaçayı 1 defne yaprağı
3 çorba kaşığı zeytinyağı (veya ayçiçek ya da mısırözü yağı)
1/2 diş sarımsak
1 çorba kaşığı konyak
4 çorba kaşığı rendelenmiş peynir
8 dilim bayat ekmek
Tane karabiber Tuz
Hazırlanması:
İşkembeleri ince şeritler halinde kesip yıkayın. Adaçayı yaprağı, soğan ve sarımsağı ince ince kesip toprak bir kapta zeytinyağıyla kızartın. İyice kavrulunca işkembeleri ekleyip karıştırarak birkaç dakika pişirin. Tuzlayıp, konyak ile ıslatın. Konyak buharlaşmca yeterli ölçüde su koyarak, defne yaprağı ekleyin. Üzerine kapak kapatarak iki saat orta ısıda pişirin. İşkembe tüm suyunu çekip yumuşaymca üzerine rendelenmiş peynir serpip kaynar et suyu dökün. Çorba tabaklarına bölüp her birine birer dilim yağda kızarmış ekmek koyun ve üzerine de irice çekilmiş karabiberden bolca serperek servis yapın.
0 yorum:
Yorum Gönder