1 büyük kâse yoğurt
1 salatalık
2 diş sarımsak Biraz dereotu
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı sirke
Tuz
Hazırlanması:
Yoğurdu çukur bir kâseye alıp krema gibi pürüzsüz bir hal alıncaya kadar hafif hafif çırpın.
Salatalığı yıkadıktan sonra kabuklarını soyun ve tavla zarı büyüklüğünde küpler halinde keserek yoğurdun içine katın. Tuzla birlikte ezdiğiniz sarımsakları az su ile sulandırarak yine yoğurda ilave edin. İnce ince kıydığınız dereotlarım, zeytinyağını ve sirkeyi de cacığın üzerine gezdirerek aynı kap içinde sofraya götürün ve servis yapın.
CACIĞIN BİR BAŞKA YAPILIŞI VE TARİFİ
CACIK
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI
500 gram yoğurt (2 su
bardağı) 2 düet büyükçe saiato.
lık Yarım kahve fincanı
zeytinyağı Yarım kahve fincanı
sirke
1 kaşık kuru toz nane 4 diş sarmısak Yeterince tuz.
2 bardak ayıklanmış
irice kuru fasulye 2 orta boy soğan 1.5 fincan zeytinyağı 2 yumurta 1 limon veya sirke 10 tane kadar zeytin 1 küçük demet maydanoz Yeterince tuz.
1. Salatalıkların kabukları soyulur. Bir kap içerisine çentilir, tuz katılıp karıştırılır. Bir müddet bekletilir.
2. Beşyüz gram yoğurt bir tel karıştırıcı ile iyice karıştırılır. Hatta daha evvelden üzerinde kaymağı varsa alınır. Yoğurdun koyuluğuna göre yarım veya bir bardak su katılır, onunla da güzelce karıştırılır, tabi bu cacığın koyuluğu ayran gibi duru olmaz, biraz koyu olması gerekir.
3. Salatalıkların üzerine yoğurt, havanda tuzla dövülmüş sarmısak, toz nane, sirke, zeytinyağı katılıp karıştırılır. Servis kâselerine taksim olunur. Arzuya göre en üstüne kıyılmış dereotu serpilir, servis yapılır.
NOT: Salatalık bulunmazsa marul kökünü soyup çenterek de salatalık yerine kullanabilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder