8 bardak et suyu
50 g. domates
2 orta boy soğan
50 g. tereyağı [ya da margarin)
1/4 kahve fincanı un
180 g. makarna
100 g. rendelenmiş gravyer ya da kaşar peyniri
Bir tatlı kaşığı tuz
Hazırlanması:
İki buçuk silme çorba kaşığı tereyağını ve küçük doğranmış iki soğanı bir tencereye koyarak, soğanları öldürünceye dek kavurun. Buna kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış ve küçük parçalara doğranmış domatesleri tuzla birlikte ilave edip, domatesler eriyip salça haline gelene kadar arada bir karıştırarak pişirin. Soğanlı domateslere unu ilave edin ve iki dakika daha pişirin. Buna et suyunu ve kaynar tuzlu suda on dakika haşlanıp süzülmüş makarnaları da ilave ederek, makarnalar iyice yumuşayıncaya dek pişirin. Kaseye alarak rende peynir ile servis yapın.
Köy Usûlü Domates Çorbası
Gerekli süre: 45 dakika (+ fasulyelerin haşlanması ve tavuk suyunun hazırlanması)
Malzeme:
1250 g. domates (kabukları soyulmuş, çekirdekleri çıkarılıp dörde bölünmüş)
3 çorba kaşığı zeytinyağı (ya da ayçiçeği veya mısırözü)
2 orta boy soğan
2 diş sarımsak
1 defne yaprağı
1 tatlı kaşığı kekik
Gerekli süre: 1,5 saat Malzeme:
500 g. olgun domates
250 g. çiğ krema
70 g. tereyağı (ya da margarin)
30 g. un
1/2 lit. süt
Biraz şeker Tuz
Hazırlanması:
Domateslerin diplerini kesin, yıkayıp çekirdeklerini çıkarın ve 20 g. tereyağıyîa tencereye koyun. Tencereyi ateşe oturtarak, domatesleri biraz kızartın; ateşi kısıp tuz serpin ve üstüne bir kapak kapatın ve çok hafif ateşte karıştırarak pişirin. Domatesler piştikten sonra süzgeçten geçirin. Diğer taraftan, başka bir tencere içinde geri kalan tereyağını eritin. Unu ekleyin ve topak oluşmasını önlemek için karıştırarak pişirin. Tereyağla una yavaş yavaş kaynar süt ekleyin ve kaynayıncaya dek karıştırmaya devam edin. Daha sonra tel süzgeçten geçirdiğiniz domatesleri, biraz şeker, tuz ve çiğ kremanın içine katın. Ajzu ederseniz bu karışımı yeniden süzgeçten geçirin ve bir kaç dakika kaynattıktan sonra çorba kasesine koyarak yağda kızartılmış ekmek parçalarıyla servis yapın.
0 yorum:
Yorum Gönder