MALZEME:
300 gram koyun kıyması
8 tane yumurta
3 kahve fincanı su
250 gram sade yağ
1 tahta kaşığı tuz
karabiber
YAPILIŞI:
Peynirli, kıymalı, sütlü yapılabilir, hamurun da hiç bir özelliği yoktur, öteki hamur gibi hazırlanmalıdır.
Soğan ince çentilircesine doğranır. Yağın üçte biri ile bir tencere içinde kavrulur, tuz atılır. Soğanlar pembeleşmek üzere iken kıyma eklenir. Biraz daha eze eze karıştırılarak kavrulur. Kıyma suyunu çekince ateşten indirilir, soğuması için bir kenara bırakılır. İçine 1 kahve kaşığı karabiber serpilir, karıştırılır.
Diğer tarafta yumurtalar bir kabm içine kırılır, 3 kahve fincanı su, biraz tuz ile karıştırılarak yumurtaya katılır. Yeteri kadar unun ortası açılır ve bu malzeme içine konur. Aldığı kadar un ile orta yumuşaklıkta bir hamur haline getirilir. Bu. hamur 12 parçaya ayrılarak 12 tane küçük toplar avuç içinde yuvarlanıp hafif unlanmış bir tepsinin içine sıralanır. Üstü kuru, ince bir bezle örtülür. Diğer tarafta kalan yağın ufak bir kapta eriterek ılık olarak hazırlamalı. Orta büyüklükte bir tepsiyi yağlayıp bir tarafa bırakınız. Yufkaları 1 milim kalınlığında açıp bir yere serin. Diğer yanda geniş kenarlı bir tepsinin içine fazla tuzlu olan suyu koyup kaynatınız, bu kaynar suda önceden açtığınız yufkaları teker teker haşlayıp 1-2 dakika kadar bırakın sonra yırtmadan sudan çıkarın soğuk suya atın, temiz bir bezle yufkaların altım üstünü kurulayın. Sonra bu yufkaları önceden yağladığınız tepsiye kat kat yerleştiriniz, bu arada her katma biraz yağ gezdirirseniz iyi olur. 6 tane yufkayı yağlayıp üst üste koyduktan sonra arasına kıymasını döşeyin, diğer 6 tane yufkayı da kıymanın üzerine kapatın. Kalan yağı ise kızdırıp böreğin en üstüne döküp haşlayın Bolca dökülmesi için yağ az kalmışsa bir miktar daha ilave edilmelidir, orta hararetteki fırında üzeri pembe oluncaya kadar pişirmeli, ılıklaştıktan sonra servis yapılabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder