Yeteri kadar tuzu ve karbonatı karıştırdığınız hamuru, yoğuracağınız kabın içine unu ince bir elekle eleyin. Ortasını elinizle açarak havuz şekline getirin ve bu boşluğa suyunu koyarak yavaş yavaş suyla unu birbirine yedirin, çok sulu ise biraz daha un katıp yoğurmak suretiyle, çok kuru ise azar azar bu ekleyerek yoğurun, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediniz. 5-10 dakika yoğurmak özlü bir hamur elde etmeye yarar, merdaneyle, kalınca açarak biraz yağ sürüp kenarlarından zarf gibi katlanmış olaralv serin bir yerde 10-15 dakika kadar dinlenmeye bırakın, daha sonra merdane ya da oklava ile 4-5 kez açarak zarf gibi katlayın tekrar açm yağın iyice hamurla karışmasını sağlayın.Hamuru bu şekilde merdaneyle açıp kapamaya katmerîeme deniı*. Sade hamurun hazırlanmasını böyle tarif ettik, ancak yapılacak böreğin cinsine göre yoğururken yumurta, limon, sirke, yoğurt, süt gibi maddeler de konur, tatlılarda şeker, kakao, ç.ukulata konduğu gibi yumurta daha fazla konur. Bisküvi, kurabiye, kek gibi hamurların hemen hepsine toz halinde tarçın ve yine toz halde karanfil koymanız şayanı tavsiyedir.
Bütün hamur yemeklerinizi evinizde yoğuracağınız hamurla yapabilirsiniz, ama çarşıda satılan yufka tabir edilen hamurla da börek yapılabilir, bu sebeple börekleri ikiye ayırmak gerekir. Hamur börekleri, yufka börekleri.
0 yorum:
Yorum Gönder