MALZEMELER:
l/2 kilo fileto sığır eti,
250 gram havuç,
200 gram soğan,
2 tane salatalık,
turşu,
50 gram süt kreması yani ekşi krem şanti,
2 kaşık un,
2 kaşîk sade yağ.
YAPILIŞI:
Sığır filetosu bir iki santim genişliğinde pirzola gibi parçalara kesilir, her parçanın sinirleri ve yağları et parçalarından çıkarılır. Her parça pirzola gibi demirle dövülerek inceltilir. Bu. şekilde hazırlanır ve tabağa sıralanır, bırakılır. Havuçlar kazınır, temizlenir, yıkanır, fındık büyüklüğünde parçalara ayrılır. 2 kaşık sade yağ tavaya konur, eritilir, doğranmış havuç da ilave edilir, soğanlar hafif sarı oluncaya kadar kavrulur. Kıyılmış turşular da ilave edilir, bir iki dakika kadar da turşu ile birlikte kavrulur, ateşten indirilir. Yapılan bu iç, pirzola gibi hazırlanmış sığır eti parçalarına taksim edilir, her parçanın ortasına hazırlanmış iç konur dolma gibi sarılır, kapatılır ve sicim ile bağlanır. Dolma gibi yapılan etler kalan 2 kaşık yağla bir tencereye konur yeteri kadar tuz ilave edilir, arasıra çevirerek bırakacağı suyu çekinceye kadar pişirilir. Suyunu çektikten sonra iki bardak sıcak su ilave edilir. Suyunu çekinceye kadar tekrar pişirmeye devam edilir. Konan su çekilince etler bir kaba çıkarılır, sicimleri kesilip çıkarılır, servis tabağına sıralanır. Tencerede kalan yağa 2 kaşık un ilave edilip karıştırılarak kavrulur. Üe bardak su yavaş yavaş içiri-lerek ve karıştırılarak ilave edilir. 250 gram ekşi krema ve bir bardak siyah şarap ilave edilir, karıştırılır. Orta koyulukta olunca ateşten indirilir, servis tabağına sıralanan pişmiş etlerin üzerine sıcak olarak dökülür, tabağın kenarına yarım kilo haşlanmış bir santim genişliğinde kesilmiş patatesler sıralanır, patateslere biraz tuz ve karabiber serpilir, bu şekilde servis yapılır. İstenirse haşlanmış patates yerine patates püresi de konabilir.
0 yorum:
Yorum Gönder