MALZEMELER:
1 kilo koyun eti,
8 patlıcan,
3 çorba kaşığı dolusu un,
4 kaşık tereyağı, 5 baş soğan,
yarım kilo süt,
3 tane iri ve olgun domates,
bir çay bardağı rendelenmiş kaşer peyniri,
1 demet maydanoz,
tuz.
Patlıcan beğendi yapımı ne denli zor ve de uğraşı isteyen bir yemek ise de aile ziyafetlerinde daima aranan ve davet sahibine gurur verecek bir yemek türüdür.
YAPILIŞI:
Patlıcanlar ateşte pişirilir, soyulur, soğuk suya atılır, bir sûre bırakılır, sonra da ezilip püre haline getirilir. 3 kaşık un 4 kaşık sade yağ ile birlikte bir tavaya konur ve orta ateşte un hafif bir sarımtırak renk alıncaya kadar kavrulur. Yarım kilo süt yavaş yavaş eklenerek devamlı karıştırılır. Süt, yağ ve un koyu bir bulamaç haline gelince soyulmuş, yıkanıp süzülmüş ve püre haline getirilmiş olan patlıcan ile tuz ve rendelenmiş kaşar peyniri ilave edilir, iyice karıştırılır ve ateşten indirilir, îyice yıkanmış ve kuşbaşı doğranmış bir kilo koyun eti, 2 kaşık yağ ile birlikte bir tencere içinde ateşe konur. Et suyunu bırakmaya başlayınca doğranmış soğanlar tencereye atılır. Etin suyu iyice çekilince de 3 adet domates rendelenerek konur ve etin üstüne çıkıncaya kadar sıcak su ile yeteri kadar tuz ilave edilir. Et böylece pişirildikten sonra ateşten indirilir hazırlanmış olan püre halindeki patlıcanla birlikte servis yapılır.
SERVİS ŞEKLİ
1 — Tabağın bir tarafına patlıcan, bir tarafına da et konur.
2 — Tabağa patlıcan püresi konur, ortasına etler yerleştirilir ve öylece servis yapılır.
0 yorum:
Yorum Gönder