Yediğimiz. etlerin sağlığımıza faydalı olmaları için tanımamız ve nasıl pişirilmeleri gerektiğini bilmeliyiz. Bozuk Et, fayda yerine zarar verebilir.
îyi bir et, açık kırmızı renkte, kokusuz ve serttir. Et bozuksa, fena kokulu, porsuk, yumuşak sulu olur ve renkleri kararır, yapış yapış bir hali vardır ve kokusu ağırdır. Zayıf koyun ve sığır etleri de iyi değildir. Lezzeti olmadığı gibi besin değeri de azdır.
ETLERİ TANIYALIM:
Genellikle yenilen etler koyun,kuzu, sığır, dana, keçi, manda etidir.
ETLERİ PİŞİRİRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ
But, paça, kol, pirzola, kuşbaşı, kıyma, bonfile, kontrfile, tıiftek, nuar gibi etler sebzeli veya sebzesiz pişirilebilir.
Tencerede pişirilen etler genellikle hafif ateşte pişirilmelidir. Buna karşıt olarak tava ve ızgaralar az müddetle kuvvetli Ateşte yapılır. Az pişen etler yumuşak, lezzetli ve hazmı kolay olur. Örneğin, çiğ köfte gibi çiğ etlerin hazmı çok kolaydır. Ancak çok iyi, baharatının az olması şarttır. Çok pişen etler karar, çiğnemekle yumuşamaz, hazmı da ona göre geç olur.
Bonfile sığır etinin en yumuşak yeridir. Bonfile hiç bir şekilde fazla pişirilmez. Bonfile tavaya konmadan önee zeytinyayağına batırılır, tuzlanır ve biberlenir. Tavada pişirmek için bîr kaç sade yağ yeterlidir, önce bir tarafı sonra diğer tarafı olmak üzere 5 dakika pişirilir. Üzerine ceviz büyüklüğünde tereyağı parçası ile servis yapılır.
0 yorum:
Yorum Gönder