• 1 su bardağı kalın köftelik bulgur (kırık dövme yada yarma önerilir)
• 2 su bardağı sıcak su
• 1 su bardağı un
• 2 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI - HAZIRLANMASI
Sosu için;
• 50 gr tereyağı(veya 1 çay bardağı sıvıyağ)
• 1 adet orta boy kuru soğan
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 1 su bardağı su
• 2 çay kaşığı kuru nane, kırmızı pul biber
• Bulguru derin bir kaba koyup üzerine kaynar haldeki sıcak suyu ekledikten sonra ağzını kapatıp yaklaşık 20 dakika yumuşayıp kabarmasını bekleyin. Üzerine tuz ve unu da ilave ederek yoğurmaya başlayın.
• Bir tasa su koyup elinizi sık sık bu suya batırarak karışımı en az 8-10 dakika kadar yoğurun. Karışım macun kıvamına gelinceye ve malzemeler birbirine yapışıncaya kadar yoğurup ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
• Elinizi sık sık suya batırarak iki avucunuzun arasında köfteleri yoğurup misket şekli verin.
• Hazırladığınız köfteleri hafif unlu bir tepside biriktirin.
• En az 10-12 su bardağı sıcak ve tuzlu suyu büyük bir tencerede kaynatın. Köfteleri kaynayan suya yavaş yavaş aktarın. Pişen köfteler yaklaşık 8-10 dakika sonra suyun yüzüne çıkacaktır.
• Köfteleri el kevgiriyle süzdürerek servis tabağına alın.
• Diğer taraftan sos için çok ince yemeklik doğrayın. Bir tavada yağı eritip soğanları ekleyip orta ısılı ateşte sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Salçayı ekleyip 1-2 dakika daha pişirip suyu katın. Karıştırarak sosu kaynatın. Sos kaynayınca nane, pui biberi ekleyip gerekirse tuz ilave edip tekrar 1-2 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Servis tabağındaki gilikoların üzerine gezdirip sıcak olarak ikram edin.
0 yorum:
Yorum Gönder