1 kg kemikli parça koyun veya kuzu eti
2 su bardağı aşurelik buğday 8-10 bardak sıcak su
1 çay kaşığı tuz
5 yemek kaşığı tereyağı
YAPILIŞI - HAZIRLANMASI
• Kemikli et, bir tencerede bol suyla kaynamaya bırakılır. Etler kemiklerinden ayrılıp, iyice yumuşayıncaya kadar uzun süre pişirilir.
Etlerinden ayrılan kemikler çıkarılıp bir kenara alınır.
Bir gece önceden ıslatılıp, ertesi gün yıkanıp süzülen aşurelik buğday yani döğme iyice pişen ve kemikleri çıkarılan etlerin içine konulur.
Üzerine sıcak su ve tuz ilavesiyle büyük bir tahta kaşıkla sürekli karıştırılarak ve hatta sertçe dövülerek pişirilir.
İyice macun kıvamına gelip, birbirine karışan yemek servis tabağına alınır.
Hafif kahverengileşinceye kadar kızdırılan tereyağı yemeğin üzerine gezdirildikten sonra yemek servise sunulur.
Özellikle köylerde düğün yemeği olarak topluca yenildiği gibi bazı özel günlerde de yapılan bu yemek Ağrı'da büyük kazanlar içinde ve odun ateşinde pişirilir. Anadolu'nun bu çok eski yemeğine kimi yörelerde "keşkek" adı da verilir.
0 yorum:
Yorum Gönder