• 3 su bardağı yeşil mercimek
• 1 kg kurut ya da ayran kıvamına getirilmiş
• 4 su bardağı süzme yoğurt
• 5-6 baş orta boy soğan
• 3 yemek kaşığı tereyağı
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 1 su bardağı su
• 1 çay kaşığı tuzYAPILIŞI - HAZIRLANMASI
• öncelikle mercimek tencereye konulur, üzerine çok az çıkacak kadar su ilave edilerek iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır, süzülür, bir kenarda bekletilir.
• Derin bir kap içinde kurutlar, yoğurt kıvamından daha sıvı olacak şekilde sulandırılarak iyice ezilir. Ya da süzme yoğurt suyla karıştırılarak ayran kıvamına getirilir.
• İnce ince kıyılmış soğanlar tereyağında rengi sararıncaya kadar kavrulur, salça ve tuz ilave edilerek 2-3 dakika daha çevrilir.Bu karışıma bir bardak su eklenerek kısık ateşte soğanlar iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir.
• Çorba içine önce haşlanmış mercimek daha sonra da ezilmiş kurut ya da süzme yoğurt ilave edilerek bir iki taşım daha kaynatıldıktan sonra servise sunulur. Arzuya göre, üzerine salçalı, biberli kızdırılmış tereyağı gezdirilebilir.
Sengeserin bir başka tarifinde ise, servis tabağının altına kuşbaşı doğranmış bayat ekmek serilir. Üzerine salçalı soğan sosuyla pişirilen ama öncesinde de haşlanmış olan yeşil mercimekli sos gezdirilir. En üste çırpılmış yoğurt dökülür. Arzu edilirse de kırmızıbiberli kızdırılmış tereyağı gezdirilerek servise sunulur.
özellikle Doğu Anadolu'da kışlık besin maddeleri yaz aylarında hazırlanır ve çok sert geçen kış koşullarında el altında bulundurulur. İşte "kurut veya gurut, peşküdan, pastigan" denilen kurutulmuş süzme yoğurt da bu besinlerden biridir. Yazdan hazırlanıp yuvarlak ya da konik şeklinde kurutulan süzme yoğurt yani, "kurut" evin serin yerlerinde tutulur. Kullanılmadan birkaç saat önce ya da bir gece önceden suya konulur ve bekletilir. Sonra elle ovularak kurut ayranı elde edilir. Kurut ayranı özellikle çorba yapmakta ve hamur işlerinin üzerine dökmekte kullanılır.
0 yorum:
Yorum Gönder